Hoe werkt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen?
Het CBG keurt medicijnen voordat ze in de verkoop komen. Zowel reguliere medicijnen als homeopathische medicijnen worden gekeurd. Je zou kunnen zeggen dat de goedgekeurde homeopathische medicijnen tot de reguliere geneeskunde behoren en niet meer tot de alternatieve geneeswijzen. Het CBG bepaalt verder welke medicijnen in de vrije verkoop mogen worden verkocht en voor welke je een recept nodig hebt.
Inhoud:
Codering van medicijnen
Het CBG geeft elk medicijn een code en een nummer. Homeopathische medicijnen krijgen de letters RVH mee, wat staat voor Registratie Voor Homeopathische geneesmiddelen. Medicijnen met chemische stoffen krijgen de letters RVG mee en dat betekent Registratie Verpakte Geneesmiddelen. Achter beide lettercodes staat een registratienummer van vijf cijfers.
Medicijnen op recept
Medicijnen kunnen in eerste instantie worden onderverdeeld in UR en NR medicijnen. UR is een afkorting van Uitsluitend op Recept. Dat betekent dat de arts een verwijsbriefje moet schrijven om het medicijn voor te schrijven. Het medicijn is vervolgens te koop bij de apotheek op vertoon van het recept. NR-medicijnen zijn Niet Receptplichtige medicijnen. Voor de aankoop hiervan is dus geen recept nodig en hoeft u in principe niet naar een arts om het aan te kopen.
Zelfzorgmedicijnen
De Niet Receptplichtige medicijnen vallen onder de zelfzorgmedicijnen. Deze zijn verder te onderverdelen in de AV medicijnen; de Algemene Verkoop medicijnen, de UA-medicijnen; Uitsluitend in de Apotheek verkrijgbare medicijnen en de UAD medicijnen, Uitsluitend in Apotheek en
Drogist te verkopen medicijnen.
Onderscheid AV, UAD en UA
In de praktijk kan een bepaald medicijn een Algemene Verkoop-medicijn zijn doordat het een lage dosis heeft. Ditzelfde medicijn met een hogere dosis is dan UAD, een medicijn wat Uitsluitend bij Apotheek en Drogist wordt gekocht. Soms is hetzelfde medicijn in nog hogere dosis alleen op recept verkrijgbaar en dus een UA-medicijn(Uitsluitend Apotheek).
Uitsluitend Apotheek en Drogist medicijnen
Een drogist moet de klant altijd aanbieden om informatie te geven over een UAD-medicijn. Dat is vast gelegd in de geneesmiddelenwet. Hiermee wordt voorkomen dat de klant voor hem of haar verkeerde medicijnen koopt. Sommige medicijnen werken averechts als ze worden gecombineerd met andere medicijnen. Een verkeerd medicijn gebruiken is niet zonder gevaar. De drogist geeft een advies aan de klant op basis van een informatiegesprek.
Algemene Verkoop medicijnen
Een Algemene Verkoop medicijn vereist geen tussenkomst van een drogist. AV-geneesmiddelen mogen ook in de supermarkt, een tankstation en andere winkels worden aangeboden. De dosis van deze medicijnen zijn zo laag en de bijwerking zo gering dat gevaar van verkeerd gebruik minimaal wordt geacht. Het is wel aan de klant zijn eigen verantwoordelijkheid om de bijsluiter te lezen en eventuele bijwerkingen bij zichzelf op te sporen. Wanneer een klant van een algemene verkoop-medicijn bijvoorbeeld denkt dat hij hoofdpijn krijgt van een medicijn dan moet hij stoppen met gebruik. Bij twijfel kan de klant aan een apotheker, drogist of huisarts om meer informatie vragen.