InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Psychische stoornissen door een lichamelijke aandoening

Psychische stoornissen door een lichamelijke aandoening

Psychische stoornissen door een lichamelijke aandoening Een of meer psychische problemen die voortkomen uit lichamelijk ziekten. Iemand die psychische problemen door zijn ziekte heeft, kan zich hier niet van bewust zijn, of het kan een familielid of vriend zijn die de dokter waarschuwt. Huiselijke en financiële problemen zijn risicofactoren. Stemmingsproblemen horen soms bij de normale symptomen van een ziekte. Angst is bijvoorbeeld het gevolg van een hormonale stoornis zoals hyperthyreoïdie en depressie van multipele sclerose.

Psychische stoornissen door een lichamelijke aandoening

Veranderingen in de psychische toestand zijn een veel voorkomende reactie op een lichamelijke ziekte. Een ernstige ziekte kan een angststoornis, depressie, woede of ontkenning opwekken. Meestal eindigt dit als de patiënt de ziekte aanvaard. Ziekten die chronisch of dodelijk zijn of een langdurige of vervelende behandeling met zich meebrengen, kunnen blijvende stemmingsproblemen met zich meebrengen. Mensen die eerder psychische stoornissen hebben gehad, lopen een hoger risico, evenals degenen die extra stress ondergaan, bijvoorbeeld door een onstabiel huiselijk leven of financiële problemen, en zij die moeilijk met tegenslagen kunnen omgaan.

Stemmingsproblemen horen soms bij de normale symptomen van een ziekte. Angst is bijvoorbeeld het gevolg van een hormonale stoornis zoals hyperthyreoïdie en depressie van multipele sclerose en de ziekte van Parkinson.

De symptomen

Psychische symptomen die uit een lichamelijke kwaal kunnen voorkomen zijn:
  • angst, variërend van licht tot zwaar met angsten en paniekaanvallen;
  • depressieve symptomen, zoals gevoelens van hopeloosheid en waardeloosheid;
  • geïrriteerdheid en woede.

In extreme gevallen kan er terugtrekgedrag met alcohol- of drugsgebruik zijn.

De behandeling

Als de arts vermoedt dat zich psychische problemen als gevolg van een ziekte ontwikkelen, kunt u gesprekstherapie krijgen om u te helpen de ziekte te accepteren. Als u zich niet bij de ziekte wilt neerleggen, wordt u aangemoedigd erover te praten en vragen te stellen. Problemen thuis en op het werk kunt u bespreken en de arts zal informeren of u eerder aan een depressie of angststoornis hebt geleden.

Iemand die psychische problemen door zijn ziekte heeft, kan zich hier niet van bewust zijn, of het kan een familielid of vriend zijn die de dokter waarschuwt. Deze kan antidepressiva en soms voor een korte tijd anxiolytica voorschrijven. De arts kan u ook naar een psycholoog of psychiater doorverwijzen.

De vooruitzichten bij een psychisch probleem bij een lichamelijke ziekte hangen af van het vermogen van de patiënt om met de gevolgen van zijn ziekte om te gaan. Bij voortdurende steun herkennen de meeste mensen de stemmingsproblemen en pakken ze ze aan, zodat de problemen geleidelijk verdwijnen.
© 2007 - 2019 Yasmijn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Psychische stoornis en  lichamelijke klachtenPsychische stoornis en lichamelijke klachtenDepressie en schildklierziekten staan in veel gevallen in nauw verband met elkaar. Zo heeft onderzoek inmiddels uitgewez…
Verschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomVerschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomEen ziekte is een ziekte, dat zou je denken. Maar een ziekte valt onder de noemer aandoeningen. Een aandoening is een ve…
Ziekte: ziektebesef en betekenisZiekte: ziektebesef en betekenisEen ziekte is een verstoring van het geestelijke of lichamelijke evenwicht. Door een ziekte wordt de patiënt beperkt in…
Lichamelijke klachten door psychische problemenLichamelijke klachten door psychische problemenAls je psychische klachten hebt, kan het zich uiten in lichamelijke klachten (we noemen het officieel psychosomatiek). D…
Somatoforme stoornis NAO (niet anderszins omschreven)Somatoforme stoornis NAO (niet anderszins omschreven)De somatoforme stoornis NAO (niet anderszins omschreven) is één van de 7 somatoforme stoornissen die door de DSM-IV word…

Reageer op het artikel "Psychische stoornissen door een lichamelijke aandoening"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yasmijn
Gepubliceerd: 21-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!