Is een gastroscopie echt zo'n naar onderzoek?

Een gastroscopie is een onderzoek van de maag. Met een soort kijker (endoscoop) kijkt de arts in de maag van de patiënt om op die manier te kunnen beoordelen of er iets mis is met de maag. Veel mensen die zo'n onderzoek moeten ondergaan zien erg tegen een dergelijk onderzoek op. Waarom is dat en hoe naar is een gastroscopie nu echt?

Wat is een gastroscopie precies?

Een gastroscopie wordt ook wel endoscopie genoemd. Met een endoscoop (kijker) worden de slokdarm, de binnenkant van de maag en het begin van de twaalfvingerige darm bekeken. De endoscoop is een slang met een heel klein cameraatje, die via de mond door de keel en de slokdarm naar binnen wordt gebracht.

Wanneer krijg je een gastroscopie?

Een gastroscopie wordt uitgevoerd, wanneer je langere tijd last hebt van maagklachten of buikklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Maagpijn
  • Brandend maagzuur
  • Zure oprispingen
  • Pijnlijke slokdarm
  • Niet cardiale pijn op de borst
  • Pijn in de bovenbuik

Wat kan men zien door middel van een gastroscopie?

De arts kan door middel van een gastroscopie zien of de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm afwijkingen vertonen. Voorbeelden van de afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn:
  • Een maagzweer
  • Zweren in de twaalfvingerige darm
  • Onrustig weefsel in de maag of slokdarm
  • Ontsteking van de maag
  • Onsteking van de slokdarm
  • Slokdarmbreuk, ook wel middenrifbreuk of hernia diafragmatica genoemd

Tijdens de gastroscopie kunnen er ook biopten worden genomen. Er worden dan kleine stukjes weefsel weggenomen, die onderzocht worden op bepaalde bacteriën of afwijkende cellen.

Is een gastroscopie echt zo'n naar onderzoek?

Veel mensen die een gastroscopie moeten ondergaan, gaan eerst op internet kijken om ervaringen te vinden van mensen die al zo'n onderzoek hebben meegemaakt. En dan stuit je op de wildste verhalen. Mensen die denken te stikken tijdens het onderzoek, die volledig in paniek raken en complete horrorverhalen.

Feit is echter dat dit onderzoek, mits men rustig blijft, helemaal niet zo'n verschrikking is. Wanneer je het onderzoek moet ondergaan, is het goed te volgende tips in gedachten te houden:
  • Bedenk dat het onderzoek geen pijn doet.
  • Het onderzoek belemmert de ademhaling niet, dus je kunt gewoon doorademen.
  • Kokhalzen wanneer de slang naar binnen gaat is volkomen normaal, het stopt wanneer de slang eenmaal voorbij de keel is.
  • Boeren is ook normaal, er wordt wat lucht in de slang geblazen, dat wil er ook weer uit, schamen hoeft helemaal niet. De arts en verpleegkundigen zijn niet anders gewend.
  • Als je rustig blijft, heb je na het onderzoek geen keelpijn.
  • Adem rustig in en uit, het onderzoek zal beter verlopen.
  • Ben je bang voor het kokhalzen, vraag dan om een verdovende spray. Deze wordt in de keel gespoten en vermindert het kokhalsreflex.
  • Bedenk dat het onderzoek na vijf minuutjes voorbij is

Kun je een gastroscopie onder narcose ondergaan?

In uiterste gevallen wordt er een roesje (lichte verdoving) gegeven bij een gastroscopie. Maar eigenlijk wordt het bij voorkeur niet gedaan. Er kleven ook risico's aan een roesje, zodat het eigenlijk belastender voor het lichaam is dan het onderzoek zelf. Meestal is het idee dat een gastroscopie eng is aanleiding voor een slechte ervaring met een dergelijk onderzoek. Je maakt je dan zo nerveus dat je door de paniek de slang (endoscoop) tegenwerkt, waardoor het onderzoek traumatisch kan verlopen.

Krijg je meteen de uitslag van het gastroscopisch onderzoek?

Of je meteen de uitslag krijgt, zal afhangen van wat de arts heeft kunnen zien tijdens het onderzoek en of er biopten zijn genomen. Wanneer er een breukje te zien is of een maagzweer, dan heb je kans dat de arts je dat meteen vertelt. Zijn er biopten genomen, dan zullen deze stukjes weefsel pas later onderzocht worden en krijg je de uitslag hiervan pas op een later tijdstip.
© 2012 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: OnderzoekVideocapsule-endoscopie van de dunne darm: OnderzoekPatiënten krijgen veelal eerst een gastroscopie of een colonoscopie bij onverklaarbare maagdarmproblemen zoals bloedarmo…
De endoscopie - een kijk in het lichaamAl generaties lang worden er endoscopische onderzoeken verricht. Dit wordt gedaan door middel van een endoscoop (endo: i…
Endoscopie: onderzoek en kijkoperatieEndoscopie: onderzoek en kijkoperatieEen edoscopie betekent in het lichaam kijken. Dit gebeurt met behulp van een edoscoop. Er zijn tien verschillende vormen…
Chronische diarreeChronische diarreeChronische diarree is een ontlastingsprobleem dat een langere periode aanhoudt. Dit ontlastingsprobleem kan tal van oorz…

Hoest: moet je ermee naar de huisarts?Hoest: moet je ermee naar de huisarts?Hoest. Het kan een licht verkoudheidje zijn, maar in zeldzamere gevallen een signaal van ontstekingen aan keel of zelfs…
Beriberi: een ziekte door gebrek aan vitamine B1Beriberi: een ziekte door gebrek aan vitamine B1Beriberi is een aandoening die ontstaat bij een gebrek aan voeding die vitamine B1 bevat. In landen waar de voeding met…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.