Symptomen en behandeling van de Spaanse griep

Symptomen en behandeling van de Spaanse griep De Spaanse griep heeft in de Eerste Wereldoorlog voor veel dodelijke slachtoffers gezorgd, en voor nog meer mensen die ernstig ziek waren geworden door het virus. Er wordt gezegd dat dit ernstige griepvirus voor vier keer zoveel slachtoffers heeft gezorgd dan dat er mensen zijn omgekomen door oorlogsgeweld. Welke symptomen waren zo kenmerkend voor de Spaanse griep en hoe kon deze nare griep behandeld worden?

Inhoud


Slachtoffers van de Spaanse griep

De Spaanse griep heeft hoogstwaarschijnlijk aan miljoenen mensen het leven gekost. De aantallen hiervan zijn niet precies te zeggen, aangezien er tijdens de Eerste Wereldoorlog vaak niet werd gemeld op welke wijze men was overleden. Wel is duidelijk dat dit griepvirus - dat in de Eerste Wereldoorlog ontstaan is - meer doden heeft gemaakt dan dat er slachtoffers zijn gevallen door de oorlog. Door de oorlog kwamen zon 15 miljoen mensen om het leven en volgens schattingen heeft de Spaanse griep wereldwijd meer dan 50 miljoen slachtoffers gemaakt. Opmerkelijk is dat de meeste soldaten (70 procent) die tijdens de oorlog stierven in een militair hospitaal aan de griep, in plaats van aan het oorlogsgeweld op het slagveld.

Wetenschappers hebben, aan de hand van verhalen en teruggevonden documenten, geconcludeerd dat er in Amerika 675.000 mensen overleden aan de Spaanse griep, in Frankrijk 200.000, Engeland 400.000 en in Nederland 27.000. De meeste dodelijke slachtoffers vielen echter in Rusland en India, waar naar alle waarschijnlijkheid zon 5 miljoen mensen zijn overleden.

Ook is er een schatting gemaakt van alle mensen die ooit besmet zijn geraakt met de Spaanse griep. Men denkt dat zon 20 procent van de totale bevolking besmet raakte met dit dodelijke virus, wat neerkomt op een half miljard wereldburgers.

Bovendien is het typerend voor de Spaanse griep dat deze in twee duidelijke golven optrad in 1918. De eerste golf begon in het voorjaar van 1918, waarbij de symptomen nog erg mild waren. De meeste mensen waren maar een aantal dagen ziek en waren er zo weer bovenop. Tijdens de eerste griepgolf overleden maar weinig patiënten.

De tweede griepgolf daarentegen, in het najaar van 1918, was veel schadelijker. Nu was de Spaanse griep veel besmettelijker, aangezien het griepvirus in de tussentijd diverse mutaties had ondergaan. Ook was het virus erg dodelijk geworden, waardoor veel mensen overleden. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen die al zwak waren kregen het zwaar te verduren. Dat is misschien ook de reden dat veel militairen in deze tijd zijn omgekomen door de Spaanse griep in plaats van door oorlogsgeweld.

Symptomen van de Spaanse griep

Bij de Spaanse griep zijn er drie stadia te onderscheiden. Het eerste stadium begint als de eerste symptomen zichtbaar worden, het tweede stadium bestaat uit de meeste symptomen die overigens levensbedreigend zijn. Het derde stadium is het overlijden van de patiënt, mogelijk door verschillende symptomen.

Stadium één

 • Hoge koorts
 • Hoesten
 • Rillingen
 • Spierpijn
 • Keelpijn

Stadium twee

 • Extreme moeheid
 • Flauwvallen en flauwtes
 • Energieverlies
 • Lusteloosheid, geen trek meer in eten of drinken
 • Verzwakte ademhaling
 • Onbehandelbare longontsteking (vaak met de dood tot gevolg)

Stadium drie

Als de Spaanse griep het derde stadium heeft bereikt, zal de patiënt komen te overlijden. De meest voorkomende redenen waarom patiënten met de Spaanse griep kwamen te overlijden, zijn:
 • Ongeneesbare longontsteking
 • Verdrinking door bloed in de longen
 • Te weinig zuurstofopname, met verstikkingsdood tot gevolg (veroorzaakt door een teveel aan bloed in de longen).

Behandeling van de Spaanse griep bij mensen

Ten tijde van de Spaanse griep waren er veel mensen die nepmedicijnen op de markt brachten. Deze verkopers beweerden dat hun medicatie de griep zou voorkomen of dat de Spaanse griep met hun wondermiddel te genezen was. Ondanks dat er veel medicatie op de markt was, bleek geen een middel in staat om de Spaanse griep daadwerkelijk te genezen.

Omdat er geen vaccin voor de Spaanse griep was of een ander medicijn dat de griep kon genezen, konden artsen zich alleen toeleggen op de symptoombestrijding. Mede doordat het oorlogstijd was, waren er weinig materialen voor handen en door de grote besmettelijkheid van deze ziekte, konden veel mensen ook niet geholpen worden.

Het verdwijnen van de Spaanse griep

De Spaanse griep kwam onverwacht op en zorgde voor vele miljoenen slachtoffers. Naast een snelle opkomst verdween de griep ook weer razendsnel. Eind 1919, ruim anderhalf jaar na de uitbraak van de Spaanse griep, verdween het weer net zo snel. Wetenschappers zijn er vandaag de dag nog steeds niet over uit waarom het griepvirus zo snel verdwenen was.

Lees verder

© 2012 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spaanse griep: de grootste pandemie in onze geschiedenisDe Spaanse griep was een pandemie in de jaren 1918-1919 die veel levens eiste. De exacte aantallen overledenen zijn niet…
Abdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop, een zoete hoestdrank die makkelijk aan kinderen gegeven kan worden. Vroeger dacht men dat abdijsiroop een w…
Super vaccin griep: levenslange bescherming (poedervaccin)nieuws uitgelichtSuper vaccin griep: levenslange bescherming (poedervaccin)Super vaccin, wat is dat? Een super vaccin tegen de griep komt eraan. Geweldig en het lijkt nu ontdekt aldus onderzoeksl…

nieuws uitgelichtMeer duidelijkheid over het ontstaan van huidkankerBekend was dat een moedervlek soms kan uitgroeien tot melanoom (een agressieve vorm van huidkanker). Hoe dat gebeurt, wa…
Bevolkingsonderzoek darmkankerBevolkingsonderzoek darmkankerDikkedarmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Des te vroeger een tumor wordt ontdekt, des…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep
 • http://www.w8.nl/spgriep.htm
 • http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2000-2001/De-Spaanse-Griep.html
 • http://www.wereldoorlog1418.nl/spaanse%20griep/index.html
 • http://www.histotheek.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1075&Itemid=74
 • http://griep.blog.nl/spaanse-griep/2009/08/14/de-spaanse-griep-in-1918-deel-8-2
 • http://www.bloggen.be/spaanse_griep/archief.php?ID=11
 • http://www.wo1.be/ned/geschiedenis/gastbijdragen/2010/SpaanseGriep/griep.htm

Reageer op het artikel "Symptomen en behandeling van de Spaanse griep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!