Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling

Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling 1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die ouder zijn dan dertig jaar. Als er diabetes mellitus in de familie zit, dan neemt de kans op zwangerschapsdiabetes toe. Wat zijn de verschijnselen van zwangerschapsdiabetes, hoe wordt het behandeld en wat is de prognose? Verdwijnt de zwangerschapsdiabetes altijd direct na de geboorte?

Inhoud artikel


Zwangerschapsdiabetes

Het hormoon insuline, wat gemaakt wordt door de alvleesklier, zorgt ervoor dat lichaamscellen glucose uit het bloed kunnen halen. Als een vrouw zwanger is dan maakt de placenta hormonen die de functie van insuline tegengaan. Er kan een te hoog gehalte aan glucose ontstaan als het lichaam niet voldoende insuline aanmaakt en dit kan leiden tot zwangerschapsdiabetes.

Oorzaken zwangerschapsdiabetes

  • Zie onder het kopje Zwangerschapsdiabetes.
  • De kans op zwangerschapsdiabetes neemt toe met het toenemen van de leeftijd.
  • Een te hoog lichaamsgewicht verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes, evenals het hebben van familie met diabetes mellitus.

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes merken er niets van. Er kan gedacht worden aan zwangerschapsdiabetes als het kindje te groot is ten opzichte van de zwangerschapsduur. Heel veel vruchtwater kan ook een signaal zijn.

Diagnose zwangerschapsdiabetes

De diagnose wordt gesteld op het aantonen van een verhoogd gehalte aan suiker in het bloed (nuchter of na het eten). Niet iedere vrouw wordt gescreend. Het lijkt zinnig om zwangere vrouwen die meer risico hebben wel te onderzoeken. Dus bij diabetes in de familie, een te hoog lichaamsgewicht, een fors kind bij een vorige bevalling.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

  • Bij zwangerschapsdiabetes zal de gynaecoloog je doorsturen naar de diëtiste. Deze zal een aangepast dieet voorschrijven. Helpt dit dieet niet voldoende dan zal de arts mogelijk insuline-injecties inzetten. Er zullen controles moeten plaatsvinden, zoals echoscopisch onderzoek om te kijken of het kindje goed groeit.
  • Vrouwen met zwangerschapsdiabetes komen meestal zonder veel problemen de zwangerschap door en kunnen via de natuurlijke weg het kind baren. Mocht het nodig zijn dan kan de gynaecoloog aanraden om de bevalling in te leiden. Tijdens de bevalling wordt de diabetes zo goed mogelijk geregeld (met insuline die kort werkt, vaak de bloedsuikers controleren) en het kind wordt in de gaten gehouden middels cardiotocografie.
  • Na de bevalling worden de bloedsuikers van het kind gecheckt. Zijn de waarden te laag, dan wordt de pasgeborene opgenomen op de afdeling neonatologie.

Prognose zwangerschapsdiabetes

  • Als zwangerschapsdiabetes niet wordt herkend en dus niet wordt behandeld dan bestaat de kans dat het kind erg fors wordt. Dit kan moeilijkheden veroorzaken bij de bevalling. Bij een kind van een moeder met zwangerschapsdiabetes is er meer kans op lage bloedsuikers. In principe heeft een vrouw met zwangerschapsdiabetes niet meer kans op een doodgeboren kindje.
  • Meestal wordt het gehalte aan glucose bij de moeder na de bevalling weer gewoon. Word je nog een keer zwanger, dan is de kans groot dat je weer zwangerschapsdiabetes krijgt. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben later een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die slechts tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Diabetes is een ziekte…
Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…

Zwangerschap en diabetesZwangerschap en diabetesGefeliciteerd je bent zwanger! In eerste instantie een roze of blauwe wolk waar je op zit. Maar na de 24e week van je zw…
Liggingen van de baby bij de geboorteDe achterhoofdsligging is de meest voorkomende ligging van de buikbaby. Slechts 5% van alle baby’s heeft een andere ligg…
Bronnen en referenties
  • Diabetesfonds.nl
  • Mamaenzo.nl
  • Isala.nl
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Wikipedia.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.