De vulva en haar onderdelen

De genitaliën van de vrouw wordt ook wel de vulva genoemd. Vaak wordt dit ook wel de vagina genoemd, maar dat is onjuist. Zo worden er wel meer fouten gemaakt omtrent de onderdelen van de vulva. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat 1 op de 4 vrouwen niet weet hoe haar eigen vulva eruit ziet. Daarnaast wordt er de meeste mensen ook niet geleerd hoe de vagina zich ontwikkelt en dus verandert naar mate je ouder wordt. Dit heeft als gevolg dat 9 op de 10 vrouwen zich schaamt voor haar vulva.
Dat veel mannen niet weten hoe de vulva in elkaar zit, is wel al lang bekend. Maar uit een onderzoek van 2003 is gebleken dat zelfs 1 op de 4 vrouwen niet weet hoe haar eigen vulva er uit ziet. Zo weten ook veel meisjes en vrouwen niet hoe een vagina er ‘normaal’ uit hoort zien en schamen zich al snel bij de vergelijking van haar eigen vulva met die van een ‘playboy’-foto. Omdat veel vrouwen hun vulva aan de zogenaamde schoonheidsidealen willen laten voldoen, ondergaan zij verschillende corrigerende operaties. Zo worden bijvoorbeeld vaak de binnenste schaamlippen verkleind, de buitenste vergroot of de vaginaopening versmald.

De vulva


Geslachtsontwikkeling

Al bij de bevruchting van de eicel, staat het vast met welk geslacht iemand door het leven zal gaan. Dit hangt namelijk af van het geslachtshormoon die de zaadcel bevat. Deze geslachtshormonen zetten het lichaam aan tot het produceren van de mannelijke en vrouwelijke hormonen. Deze hormonen zetten ook weer het lichaam aan tot het ontwikkelen en het in stand houden van de verschillende geslachtskenmerken. (Voor meer informatie, lees ‘Het geslacht van je baby beïnvloeden’. Hierin is duidelijk uitgelegd waarom iemand als jongetje of meisje wordt geboren.)

Al na 9 weken begint de vorming van het geslacht. Een klein knobbeltje wordt gevormd tussen de beentjes, wat uiteindelijk zal uitgroeien tot penis of vulva. Ook worden er al twee zaadballen of eierstokken gevormd in de buik van de embryo. Vanaf 4 maanden zijn de geslachtsorganen af en kun je via een echoscopie duidelijk zien of het een jongetje of een meisje is.

Ontwikkeling van de vulva

Tot voor je puberteit is de vulva plat en gesloten. De twee buitenste schaamlippen liggen netjes tegen elkaar en vormt zo een net lijntje. Alleen de grote schaamlippen zijn te zien, de kleine schaamlippen liggen ertussen verborgen.
Tijdens de puberteit vullen de buitenste schaamlippen zich wat meer met vet waardoor ze wat groter worden. Ook gaan de kleine schaamlippen groeien en komen ze meestal tussen de grote schaamlippen uit. Veel meisjes beginnen zich dan voor hun vulva te schamen, omdat deze er anders uit begint te zien dan wat ze normaal gewend waren. Echter komt het vaker voor, dat de kleine schaamlippen groter zijn dan de grote schaamlippen, dan andersom.
Op oudere leeftijd verliezen de buitenste schaamlippen hun vetweefsel en worden ze weer wat kleiner en platter.
De kleine schaamlippen zijn asymmetrisch. Hierdoor kan het zijn dat de ene schaamlip langer is dan de andere. Gemiddeld zijn de binnenste schaamlippen 4-5 cm lang wanneer je ze naar buiten trekt. Uiteraard kan dit ook korter of langer zijn. Bij seksuele opwinding kunnen de kleine schaamlippen wel tot 3 keer zo groot worden. Hoe een vulva er precies uitziet is echt heel persoonlijk; het verschilt van vrouw tot vrouw. Zo kunnen de vormen, grootte en de kleur van de verschillende vulva’s sterk verschillen.
Het kan voorkomen dat de vrouw écht last heeft van haar binnenste schaamlippen, omdat deze heel erg lang zijn. Ze kan hierdoor pijn hebben wanneer ze bijvoorbeeld fietst of bij het dragen van strakke broeken. Een schaamlipcorrectie is dan een optie die je kunt overwegen.

Anatomie van de vulva

Veel mensen noemen het vrouwelijke geslachtsdeel ‘de vagina’. Dit is echter incorrect. De vagina is een ander woord voor de schede, wat slechts een enkel onderdeel is van de vulva. De vulva is het buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan.

De inwendige geslachtsorganen zijn:
  • De vagina
  • De baarmoeder
  • De eileiders
  • De eierstokken

Onderdelen van de vulva:
  • Venusheuvel
  • Grote schaamlippen (ook wel buitenste schaamlippen)
  • Kleine schaamlippen (ook wel binnenste schaamlippen)
  • Voorhof:
    • Clitoris
    • Opening urinebuis
    • Opening vagina

Niet alleen de penis van een man bevat een voorhuid, ook de clitoris van een vrouw heeft een voorhuid. Achter de vulva zit de anus.

Om een beter beeld te hebben van de vulva en haar onderdelen, kun je een spiegeltje pakken en alles eens goed bekijken. Wanneer je met je ene hand je schaamlippen opent, kun je alle onderdelen goed zien.
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulva aandoeningen: pijn en jeuk schaamlippen en clitorisVulva aandoeningen: pijn en jeuk schaamlippen en clitorisDe vulva is het uitwendige geslachtsorgaan van de vrouw en verwijst naar de huid rond je schede. De vulva bestaat uit de…
Ontsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva, jeuk vagina - De vulva zijn de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw: schaamlippen, clitoris (kitte…
GeslachtsontwikkelingVrijwel iedereen kent wel het verschil tussen het lichaam van de man en de vrouw. Dat deze geslachtskenmerken eens gevor…
Pijnlijke schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingPijnlijke schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingPijnlijke schaamlippen is een vervelende klacht. De schaamlippen maken deel uit van de uitwendige geslachtsorganen van d…

SpiervezeltypesHet menselijk lichaam telt méér dan 600 spieren. Al deze spieren samen vormen het bewegingsapparaat. Deze spieren vallen…
Het Menselijk LichaamHet Menselijk LichaamBiologie van het menselijk lichaam. Hoeveel cellen telt je lichaam? Wat is DNA? Hoeveel beenderen heeft je lichaam? Wat…
Meetie (23 artikelen)
Laatste update: 21-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.