Wordt het een jongen of meisje?

Wordt het een jongen of meisje? Ook zo nieuwsgierig of je een zoon of dochter krijgt? Speculeren over het geslacht van de baby, fantaseren over roze of blauw, misschien wel een geheime voorkeur... het mysterie maakt de zwangerschap juist leuk! Maar welke trucs bestaan er om toch stiekem te weten te komen of het een jongen of meisje wordt? Daarvoor moeten we niet naar wetenschappelijke bewijzen, want die zijn er niet, maar naar de talloze bakerpraatjes die wereldwijd de ronde doen. Na de geboorte weet je of ze kloppen of niet!

X- en Y-chromosomen

In alle lichaamscellen zitten 23 paar chromosomen waarvan twee chromosomen het geslacht van je baby bepalen. Deze worden voor het gemak aangeduid als X en Y. De combinatie voor het vrouwelijk geslacht is XX, en voor het mannelijk geslacht XY. De kans dat de baby XX of XY wordt is even groot en wordt puur toevallig 'bepaald'. De natuur heeft het zo geregeld omdat een 50% verdeling van de geslachten de beste kans op overleving van de soort garandeert. Eicellen bevatten dus enkel X-chromosomen, terwijl een man zowel het vrouwelijke X- als het mannelijke Y-chromosoom heeft. De zaadcel die als eerste de eicel bereikt, bepaalt of de baby een jongen of een meisje wordt. Is het zijn X, dan gaat deze samen met een van de vrouwelijke X-en en wordt het kind een meisje (XX). Is het zijn Y, dan gaat het eveneens samen met een van de vrouwelijke X-en en wordt het kind een jongen (XY). Beïnvloeding van het geslacht is niet mogelijk, maar ondanks dat zijn er vele pogingen gedaan om er grip op te krijgen. Hieronder wat suggesties.

Kans op zoon of dochter verhogen

Kijk eerst eens op de kalender. Zijn je leeftijd en het jaar waarin je zwanger wilt worden allebei even of allebei oneven, dan komt er een meisje. Is de één even en het ander oneven, reken dan op een jongen. Wil je een dochter, slaap dan met een roze lint onder je kussen. Voor een zoon geldt een blauw lint. Een bolletje knoflook bij je dragen zou de kans op een meisje verhogen, wil je een jongen draag dan een ui. Liever geen vreemde geuren in je jaszak? Draag dan een barnsteen voor een klein ventje, of een bergkristal voor een meisje. Qua voedsel kun je ook iets doen: Eet calorierijk voor een jongen, en een wat magerder menu voor een meisje. Drinkt je partner veel koffie met cafeïne, dan wil hij vast een zoon. Voor een dochter moet hij cafeïneloos door het leven.

Natuurlijk kun je ook later pas ingrijpen: Als je een jongen wilt wacht dan tot het moment van de eisprong of zelfs iets later. Voor een meisje moet je eerder in de weer, reken op zeker drie tot vijf dagen ervoor. Voor het krijgen van een zoon moet je partner in jouw vruchtbare dagen losjes zittend ondergoed dragen, voor een dochter moet het juist strak zitten. Als hij koude douches neemt verhoogt hij de kans op een zoon, warme baden een dochter. Nog meer tips? Voor een dochter draag jij een muts tijdens de seks. Wil je een zoon, laat dan je man of vriend een muts opzetten. Geen zin in warm gedoe of in lachen uitgebarsten? Doe het dan anders: Put je man in je vruchtbare week volledig uit door hem flink te laten klussen en er komt geheid een zoon. Wil je een meisje, bied hem dan een lekkere bank aan en verwen hem met veel eten en weinig beweging.

Echo als antwoord op je vraag?

Eenmaal zwanger kun je natuurlijk via echografie te weten komen wat het geslacht van de baby is. Vanaf twintig weken kan er meestal wel iets gezegd worden als je daar speciaal om vraagt. Houd er wel rekening mee dat het geslacht niet altijd goed te zien is, of toch nog anders blijkt dan aanvankelijk gedacht. Bedenk wel dat de 20-weken echo geen 'pretecho' is, maar gezien moet worden als een vorm van prenatale screening waarbij onderzoek wordt gedaan naar afwijkingen, de ontwikkeling van de organen, de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Weet wel dat een groot deel van het mysterie weg is als je halverwege de zwangerschap weet wat het geslacht van je kind is. Overweeg dus goed of je het wel echt wilt weten, of dat je liever tot het laatst blijft speculeren, er op leukere manieren achter probeert te komen en je alsnog laat verrassen!

Wordt het een zoon of dochter?
Ontzettend veel bakerpraatjes, afkomstig van alle landen op de wereld, doen de ronde. Check hieronder voor jezelf of je bij elk vraagteken of vraagstelling een jongen of meisje kunt 'scoren'. Overwegend 'zoon'-antwoorden zouden toch echt op een jongen moeten duiden. Heb je overwegend 'dochter'-antwoorden, dan krijg je vast een meid. Fifty fifty? Dan verraadt je lichaam niets...

Je huid en haar

 • Wordt je hoofdhaar steeds dunner en vlassiger en hangt het slap naar beneden? Reken op een dochter. Voller en glanzender haar dan ooit tevoren, ja, zoals in de shampoo-reclames? Er komt een zoon!
 • Groeien de haartjes op je benen harder dan normaal en zijn de ontharingsmesjes niet aan te slepen, dan wijst dat op de komst van een jongen. Verandert er niets aan die haargroei, dan is het een meisje.
 • Heb je een zwangerschapsstreep die boven je navel uitkomt dan kun je op een zoon rekenen, loopt de streep tot je navel dan wordt het een meisje. Geen streep? Dan kan het beide kanten op.
 • Ontwaar je moedervlekken op je buik, dan komt er een zoon, zo niet, dan pleit dat voor een dochter.
 • Pukkeltjes op je gezicht en bovenlichaam wijzen op een meisje, blijft je huid gaaf, dan komt er een jongen.
 • Last van je navel duidt op een dochter, herken je je daar niet in? Een jongen dus.
 • En dan nog wat je er zelf allemaal aan doet: Sta je in je zwangerschap uren voor de spiegel om er op je best uit te zien? Overduidelijk een zoon. Verander je in een dweil en geef je er geen barst om? Een meisje!

Je figuur

 • Groeit je buik in de eerste maanden wel erg snel? Dat betekent een heuse zoon. Duurt het heel lang voordat je iets ziet? Een meisje dus.
 • Een voller gezicht? Volgens Italiaans bijgeloof komt er dan een meisje. Hetzelfde profiel wijst op een jongen.
 • Dikkere billen dan normaal? Een meisje in aantocht! Niks veranderd? Reken dan op een jongen.
 • Bestudeer vervolgens in de tweede helft van de zwangerschap je taille. Is die nog gewoon zichtbaar, dan wordt het een knul. Taille verdwenen? Een meisje!
 • Heb je opgezwollen benen omdat je veel vocht vasthoudt? Dat staat voor een jongen, zijn je benen hetzelfde gebleven, dan komt er een kleine meid.
 • Heb je grote, volle borsten? Dat duidt op een meisje. Weinig veranderd? Koop dan maar veel blauw in!
 • Als je linkerborst groter is dan je rechter krijg je een meisje. Is rechts groter, dan wordt het een jongen. Even groot? Laat je dan verrassen!
 • Een puntbuik wijst op een zoon, een ronde buik op een dochter.
 • Kijk dan ook nog eens naar hoog of laag: Draag je de baby hoog, dan is het een meisje. Zit het kindje laag, dan is het vast een jongen.
 • En leuk te weten: Jongetjes liggen liefst links in de buik en schoppen naar rechts, en meisjes liggen rechts terwijl ze naar links schoppen.
 • Dit kun je nog meer merken: Jongetjes trappelen graag je ribben bont en blauw, meisjes hebben het voorzien op je blaas!

Je handen en voeten

 • IJsvoeten? Je verwacht een jongen. Dezelfde voetentemperatuur als anders? Een meisje.
 • Zijn je handen zacht dan wordt het een meid, ruwe handen wijzen op een jongetje.
 • Groeien je nagels sneller en zijn ze sterker dan eerst? Ja hoor, een jongen. Geen verschil? Een meisje.
 • En dan is er nog de handentruc die je als aanstaande moeder eigenlijk niet mag lezen: Vraag de moeder in spe haar handen te tonen. Gebeurt dat met de palmen naar boven, dan is de baby een dochter. Met de palmen naar beneden? Ja, een zoon!

Je ogen

 • Kijk tenminste een minuut maar niet langer dan drie minuten strak in de spiegel. Worden je pupillen wijder? Dan is de baby een jongen. Gebeurt er niks, je raadt het al: een meisje.
 • Trek dan je onderste ooglid van je rechteroog naar beneden en bekijk het wit van je ogen. Zie je daar een gesprongen adertje in een v-vorm? Een kereltje. Zie je het daarentegen in je linkeroog, dan wijst dat op een meisje.

Jongen vs meisje: Hoe je je voelt

 • In het algemeen: Als de zwangerschap voorspoedig gaat is het vaker een zoon. Gekwakkel en kwaaltjes wijst eerder op een meisje.
 • Dit kun je ook zien aan hoe vaak er gelachen wordt. Lig je vaak dubbel? Een zoon! Mopperend de dagen door? Een dochter!
 • Kortademigheid wijst overigens op een jongen. Heb je daar geen last van? Dan een meisje!
 • Dit geldt ook al voor hoofdpijn. Heb je dat vaak, bereid je dan voor op een zoon. Een pijnloos hoofd? Een dochter.
 • Laat je veel winden en boeren? Een jongen is in de maak. Niets van dit al? Dan is het een kleine meid.
 • Kotsmisselijk, braken en zelfs vermagering? Dat betekent gegarandeerd een dochter. Van jongens wordt gedacht dat ze juist na de zwangerschap problemen bezorgen! En je verwacht een jongen als je de koelkast drie keer per dag leeg eet en dan nog naar voedsel zoekt.
 • Over eten gesproken: Verslaafd aan zure bommen, augurken en hartige snacks? Een jongen in de maak! Wil je juist liever ijsjes, chocolade en pakken koek? Yes, een meisje.
 • En dan nog iets geks: Italiaanse moeders die een meisje verwachten halen hun neus op voor de kapjes van het brood, maar willen ze juist kapjes eten, dan is het een boy!

De nachten

 • Wil je de hele dag wel slapen, dan verwacht je een dochter. Voel je je juist wakkerder dan normaal, dan brengt jouw buik een zoon.
 • Is liggen op je rechterzij je favoriete slaaphouding, dan reken je op een dochter. Slaap je op links? Een zoon in aantocht!
 • En volgens een Amerikaans volksverhaal krijg je een zoon als je met je hoofd naar het noorden slaapt, en een meisje als je hoofdkussen naar het zuiden wijst.
 • Droom je vaker over jongens, dan wordt het inderdaad een zoon. Bij veel gedroom over meisjes kun je vast roze kleertjes kopen!

Voor wie nergens in gelooft...
Alles onzin maar wil je toch enige houvast? Let dan bij de verloskundige op het meten van de hartslag van je baby. Minder dan 139 slagen per minuut wijst vrijwel altijd op een jongen. Is de hartslag opmerkelijk snel, dus sneller dan 140? Dan is het kindje een meisje. En dit is nu eens geen bakerpraatje!

"Let life surprise you."
© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Bij de een gebeurt het per ongeluk, een ander doet er jaren over. Wanneer het dan echt zeker is, vaak via een zwangersch…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…

Kan ik zwanger zijn?Kan ik zwanger zijn?Seks zonder condoom, de pil vergeten hebben, een gescheurd condoom en de eerste keer seks. Kan je daar zwanger van worde…
Verloop van een miskraamVerloop van een miskraamGeen prettige gedachte, maar soms niet te voorkomen: een miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken voor een miskraam zi…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.