Medicijnen meenemen op reis - tips

Medicijnen meenemen op reis - tips Als u medicijnen gebruikt en op reis gaat kan dit zonder de juiste voorbereiding vervelende gevolgen hebben. Veel mensen gaan naar het buitenland op reis en hier gelden andere regels. Hoe neemt u alle medicijnen mee en op wat voor manier moet u deze medicijnen registreren? Zonder medicijnen op vakantie is vaak geen optie. U heeft de medicatie immers nodig om een ziekte onder controle te houden of te voorkomen. Tips om goed voorbereid met medicijnen op reis te gaan.

Speciale verklaring

Bij de douane kan er gevraagd worden om een speciale verklaring voor sommige medicatie. Dit zal voornamelijk gaan om medicijnen die binnen de Opiumwet vallen. Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs; middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Afhankelijk van of het geneesmiddel op lijst I of II staat, zal wel of niet aan eisen, zoals beschreven in de opiumwet moeten worden voldaan. Het is raadzaam om van te voren een arts te raadplegen over de medicijnen die gebruikt worden. Daarnaast staat er in de bijsluiter ook informatie over het invoeren van het desbetreffende medicijn.

Medicijnen in het vliegtuig

Als u met het vliegtuig naar de bestemming toegaat is het toegestaan om medicijnen te vervoeren in de handbagage. Sinds november 2006 gelden er wel nieuwe regels wat betreft het vervoeren van vloeistoffen. Deze regels gelden niet voor vloeibare medicijnen. U mag zoveel medicijnen meenemen in de handbagage als nodig voor de vlucht. Medicatie die pas op de plaats van bestemming gebruikt gaat worden kan bewaard blijven in de koffer.

Europees Medisch Paspoort

Aandoeningen, medicijngebruik en overige gezondheidsproblemen kunnen worden geregistreerd in een Europees Medisch paspoort (EMP). Dit is echter geen verplicht document, maar is in de praktijk nuttig gebleken in noodsituaties. Er is ook een EMP beschikbaar waar via de computer gegevens op gezet kunnen worden. Meer informatie over dit document is in dit artikel te vinden.

Tips

 • Controleer ruim voordat u op reis gaat of er nog voldoende medicijnen aanwezig zijn en of de houdbaarheidsdata van de medicijnen nog goed zijn. Maak anders een afspraak voor een herhaalrecept.
 • Overleg met de behandelend arts of uw medicatie geschikt is om mee te nemen naar de landen waar u heengaat. Let ook goed op landen waar u eventueel moet overstappen of een korte landing heeft.
 • Sla alle bijsluiters er nog eens op na en let goed op het bewaaradvies. Sommige medicijnen moeten bijvoorbeeld donker of koel bewaard blijven.
 • Neem alle bijsluiters mee op reis. Zorg voor de zekerheid dat u ook een kopie heeft van alle bijsluiters online. Vrijwel alle bijsluiters kunt u tegenwoordig online vinden. Van te voren bundelen en bewaren in een mailaccount kan in nood handig zijn. Uw lichaam reageert in het buitenland toch vaak net iets anders.
 • Er zijn medicijnen die reageren op zonnebrand. Het is raadzaam om dit na te vragen bij de huisarts en samen eventueel te zoeken naar een alternatief medicijn.
 • Als u de medicatie op hetzelfde tijdstip moet innemen, houdt dan rekening met het tijdsverschil tussen Nederland en het land waar u op reis bent.
 • Vraag een medisch paspoort aan om uw medicijngebruik in te registreren.
 • Bij medicatie die niet kwijt mag raken is het raadzaam om dit te verdelen over uw handbagage en koffer. Als de koffer niet aankomt heeft u in ieder geval een noodpakket tot u bij de apotheek bent geweest.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Help! Koffer, bagage of medicijnen kwijt tijdens vakantieHelp! Koffer, bagage of medicijnen kwijt tijdens vakantiePech of ongeluk is bij huis al vervelend, maar op vakantie en op reis komt de klap nog harder aan omdat je letterlijk en…
Wat moet er in de EHBO kofferWaar je ook bent, thuis, op het werk, op school, op vakantie of tijdens een uitstapje, een EHBO koffer is altijd handig…
Reizen naar een Schengenland met medicijnenReizen naar een Schengenland met medicijnenVeel mensen gebruiken medicijnen die zonder dat men hiervan op de hoogte is toch vallen onder de Opiumwet. We kunnen hie…
De diabetespas, een medisch paspoortDe diabetespas, een medisch paspoortEen diabetespas is een vorm van een medisch paspoort, maar is geen verplicht document om te dragen als u diabetes heeft.…

Bloed doneren, wel of niet doen?Bloed doneren, wel of niet doen?Bloeddonatie, je hebt er vast wel eens over nagedacht. Je kan iemands leven er mee redden! Maar zijn er ook risico’s aan…
Een goed hoofdkussen aanschaffen: de verschillende soortenEen goed hoofdkussen aanschaffen: de verschillende soortenHet kopen van een kussen voor in bed is essentieel voor een goede nachtrust. U krijgt te maken met verschillende soorten…
Bronnen en referenties
 • http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/geldigheidsdatum_28-02-2014
 • http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/geldigheidsdatum_26-01-2010#LijstI
 • http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/geldigheidsdatum_26-01-2010#LijstII

Reageer op het artikel "Medicijnen meenemen op reis - tips"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 10-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: EMP
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!