InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Homeopathische middelen tegen faalangst

Homeopathische middelen tegen faalangst

Homeopathische middelen tegen faalangst Faalangst is een bijzonder verlammende vorm van angst die voorkomt wanneer iemand een nieuwe of belangrijke gebeurtenis in zijn of haar leven tegemoet treedt. Faalangst kan bijvoorbeeld optreden wanneer men met een nieuwe baan gaat beginnen, een belangrijke wedstrijd heeft (wedstrijdvrees) of in het openbaar moet spreken. Men is bang om uitgelachen te worden uit vrees dat iets niet zal lukken. Homeopathische middelen kunnen, naast hulp van een deskundige, een ondersteunende rol bieden.

Faalangst

De angst dat een prestatie zal mislukken is zo groot, dat de persoon er geen heil meer in ziet om het nog te proberen: hij of zij durft niet aan iets nieuws te beginnen. Door de verwachting te zullen falen, ontstaan allerlei andere negatieve gedachten: wat de prestatie meestal niet ten goede komt. Daardoor ontstaan en vicieuze cirkel. Een positieve kijk op de gebeurtenissen en voldoende zelfvertrouwen zijn de ingrediënten die helpen faalangst onder controle te krijgen. Helaas is het niet zo dat daarvoor een knop omgezet kan worden. Iemand die aan faalangst lijdt, zal rustig de tijd moeten nemen om die angst te overwinnen. Voldoende ontspanning is van groot belang, voor zowel de lichamelijke als geestelijke rust.

Soorten faalangst

Bij faalangst wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten: motorisch, sociaal en cognitief. Het komt vaak voor dat een persoon meerdere soorten faalangst tegelijk ervaart.

Motorische faalangst

Ik durf niet in de touwen te klimmen
Er zijn onder andere kinderen die erg angstig kunnen worden als het gaat om motorisch handelen. Dit kan bijvoorbeeld bij lichamelijke opvoeding en vakken waarbij creatieve vaardigheden worden gevraagd een rol spelen. Bij volwassenen kan het ook nog steeds een rol spelen bijvoorbeeld actieve bedrijfsuitjes.

Sociale faalangst

Als ik dat ga doen, dan lacht iedereen mij vast uit!
Deze soort faalangst heeft te maken met de omgang met andere mensen. Kinderen, maar ook volwassenen, die dit ervaren zijn vaak bang wat andere van ze denken en vallen bijvoorbeeld midden in een gesprek stil.

Cognitieve faalangst

Ik kan het wel, maar ik ben het even kwijt!
Een angst die te maken heeft met kennis. Het kan bijvoorbeeld voorkomen als een leerling in de klas een spreekbeurt moet maken of onverwacht de beurt van de docent krijgt. Alle ogen van de hele klas zijn gericht op de bewuste leerling. Dit kan er voor zorgen dat hij of zij geblokkeerd raakt en niet de woorden kan komen.

Hoofdmiddel

Het hoofdmiddel dat bij examenvrees en faalangst wordt ingezet is Argentum nitricum D6. De persoon die dit moet slikken is trillerig gejaagd en heeft in sommige gevallen een koortsig gevoel. Argentum nitricum D6 kunt u onder andere kopen van het merk VSM bij onder andere apotheken en sommige drogisterijen. Het homeopathische middel zorgt ervoor dat de persoon rustiger wordt bij examens en momenten waar de faalangst op het ergst is. Dit middel wordt ook ingezet bij mensen die last hebben van diarree voor belangrijke gebeurtenissen.

Angst met zwaar gevoel

Angst kan ervaren worden als een zwaar en loom gevoel met vertraagde bewegingen en spanningshoofdpijn in het achterhoofd. De persoon zelf omschrijft dit zelf als ‘ziek’ zijn van de spanning. Het homeopathische middel Gelsemium D6 biedt uitkomst en bestrijd de bovenstaande symptomen die horen bij dit soort faalangst.

Faalangst door gebrek zelfvertrouwen

Bij mensen die snel ontdaan zijn en die het gevoel hebben dat ze niet tegen een taak zijn opgewassen, hebben last van faalangst door een gebrek aan zelfvertrouwen. Het middel Silicea D6 in tabletvorm zorgt voor een rustgevend gevoel en zorgt ervoor dat de persoon sterker in de schoenen zal staan.

Mild rustgevend middel

Bij nervositeit, onrust en angst bij volwassenen kan het middel Nervival of Pantival worden ingezet. Dit middel geeft een rustgevend effect en zorgt ervoor dat de persoon zich meer in balans voelt. De tabletten zijn te koop van het merk VSM en A.Vogel.

Kinderen en faalangst

Bij kinderen komt faalangst vaak voor in combinatie met school. Op school komen kinderen in allerlei nieuwe situaties terecht, waarbij ze soms het gevoel hebben dat ze het niet aankunnen. Homeopathische middelen kunnen van pas komen bij kinderen die nerveus, onrustig en angstig zijn. Ook bij faalangst wordt er bij kinderen homeopathie ingezet, raadpleeg voor de inzet van homeopathie altijd een deskundige. De volgende homeopathische middelen werken het beste naast een behandeling van een medisch specialist bij kinderen:

Rustgevend middel

Een mild rustgevend middel bij nervositeit, onrust en angst bij kinderen is Kindival. Dit homeopathische middel kalmeert lichtjes en bevat geen schadelijke ingrediënten voor uw kind. Het middel kan van pas komen als het kind een belangrijke gebeurtenis (spreekbeurt, toets) in het vooruitzicht heeft.

Faalangst bij onrustige kinderen

Bij kinderen die te maken hebben met onrust in combinatie met faalangst wordt het homeopathische middel Stramonium Pentarkan aangeraden. Dit middel kalmeert de emotionele onrust en het overactieve gedrag van uw kind.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Help! Faalangst bij kinderenHelp! Faalangst bij kinderenFaalangst wordt vooral gezien als een angst die vanaf de puberteit komt optreden. Toch is dit niet altijd het geval. Zel…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…
Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…
Faalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstFaalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstKinderen kunnen, soms al op zeer jonge leeftijd, faalangst hebben. Door negatieve gevoelens en gedachten zit een kind ni…
Bronnen en referenties
  • http://www.demee-denkers.nl/home/klachten-en-symptomen/141-faalangst?start=1
  • http://www.faalangst.nl/
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/31647-wat-is-faalangst.html
  • http://www.opdc-zodrenthe.nl/faalangst.htm
  • http://gezondheidsweb.blogspot.nl/2009/02/argentum-nitricum.html
  • Homeopathie en gezondheid, boek

Reageer op het artikel "Homeopathische middelen tegen faalangst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Homeopathie bij spanningen
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!