Tien redenen om geen kinderen te krijgen

Tien redenen om geen kinderen te krijgen Niet iedereen heeft zin om kinderen te krijgen. Kinderen krijgen is een bewuste keuze en zo hoort het ook. Wanneer je zelf niet voor honderd procent achter die keuze staat, moet je er niet aan beginnen. Wat zijn de meest voorkomende redenen dat echtparen uiteindelijk besluiten geen kinderen te krijgen?

1. Kinderen kosten veel geld

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kost één kind ongeveer 17 %, twee kinderen 26% en drie kinderen maar liefst 33% van je besteedbaar inkomen. Dit betekent dat een kind je waarschijnlijk ongeveer een ton kost, voordat hij het nest verlaat. Geld wat je voordat je aan kinderen begint spendeert aan aan extra vakantie of uit eten, gaat na de geboorte allemaal naar het kind.

2. Overbevolking

Soms hebben mensen milieubewuste argumenten om geen kinderen te krijgen. De aarde is al zo vol en wij mensen nemen op de aardbol al zoveel ruimte in beslag. In het jaar 1800 woonde er één miljard mensen op de aarde. In 1927 was dit aantal gegroeid naar twee miljard. In 2011 was dit aantal in ras tempo verder gegroeid naar zeven miljard mensen, en het aantal mensen in nog steeds groeiende.

3. Minder tijd voor jezelf en de partner

Kinderen kosten naast geld ook veel tijd. Bij een baby gaat de tijd zitten in verzorging, maar ook een ouder kind kost veel tijd. Je wilt als goede ouder je kind van alles leren, helpen met zijn huiswerk, chauffeur spelen naar diverse buitenschoolse activiteiten, voorlezen, samen spelen. Alle tijd die naar het kind gaat, kan je niet aan jezelf en hobby's besteden en ook niet aan je partner. Veel ouders groeien dan ook enigszins uit elkaar wanneer de kinderen, het werk, het huishouden en de sociale contacten alle tijd opslokken. Zo komen niet meer toe aan elkaar en hun relatie.

4. Geen moeder/vadergevoelens

Niet iedereen heeft last van een tikkende biologische klok. Sommige mensen krijgen gewoon nooit de behoefte aan een kind. Zij vinden andere dingen op hun weg om hun leven mee te vullen. Dat is niet egoïstischer dan wel kinderen krijgen, want dat doe je ook voor jezelf. Dat wil ook niet zeggen dat je een hekel hebt aan kinderen, je wilt ze alleen zelf niet.

5. Stevig in je schoenen staan

Helaas gebeurt het nog geregeld dat mensen kinderen krijgen door druk van buitenaf. Vrienden en kennissen die massaal kinderen krijgen en vragen waar die van jullie blijft. Ouders die erg graag een kleinkind willen kunnen een rol spelen, maar ook de behoefte van jezelf om erbij te horen. Wanneer je niet stevig in je schoenen staat, kunnen dat redenen zijn om toch overstag te gaan. Het blijft één van de grootste taboes; mensen die er spijt van hebben dat ze ooit aan kinderen zijn begonnen.

6. De verantwoordelijkheid

Wanneer je kinderen hebt, kan je niet meer gaan en staan waar je wil. Je hebt een verantwoordelijkheid tegenover je kind en dat houdt in dat je gebonden bent. Spontane uitjes en vakanties zitten er niet meer in. Je zal eerst wat voor je kind moeten regelen. Je moet gaan plannen en een geregeld leven leiden en wanneer dit niet bij jouw karakter past, wordt het opvoeden van kinderen een lastige klus. In dat geval is het een verantwoorde keuze om de verantwoordelijkheid voor een kind niet aan te gaan.

7. Je vindt kinderen gewoon niet leuk

Niet iedereen is even dol op kinderen, ze maken herrie, zijn brutaal en zitten overal aan met hun kleverige handjes. Soms zegt de omgeving dan, dat het heel anders is wanneer zo'n kind van jezelf is. Dat is niet echt een reden om het uit te proberen, want stel je voor dat het niet zo is.

8. Erfelijke ziekten in de familie

Ziektes die erfelijk of familiair zijn kunnen een reden zijn om niet aan kinderen te beginnen. Je wil dit het kind niet aandoen, ook niet als de kans maar klein is. Dit is één van de weinige redenen om geen kinderen te krijgen die door vrijwel iedereen geaccepteerd wordt.

9. Relatieproblemen en kinderen

Wanneer je geen relatie hebt of geen stabiele relatie, wordt de keuze voor kinderen een lastige. Wanneer je moedergevoel niet zo groot is dat je er voor kiest om het kind dan maar in je eentje op te voeden, kan dit een reden zijn dat kinderen krijgen er niet van komt. Een instabiele relatie nieuw leven inblazen door het krijgen van een kind is in ieder geval een bijzonder slecht idee. Zowel voor jezelf, als voor het kind.

10. Onvruchtbaar

Niet iedereen is vrijwillig kinderloos, zowel het aantal vrijwillige als het aantal onvrijwillige kinderloze mensen neemt steeds meer toe. Mensen beginnen steeds vaker wat later aan kinderen en soms is er dan opeens sprake van vruchtbaarheidsproblemen. Dit kan een flinke klap zijn en sommige echtparen doen er dan ook alles aan om toch die gewenste baby te krijgen. Gelukkig denken niet alle onvruchtbare echtparen er zo over. Natuurlijk is het in de eerste instantie een klap, maar veel echtparen zoeken en vinden in dat geval toch een andere invulling van hun leven.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Kindervrij, een bewuste keuzeEr zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar i…
Bewust kinderloosBewust kinderloosHoewel deze groep mensen in de minderheid is, wordt deze geleidelijk aan steeds groter: zij hebben er bewust voor gekoze…

Overheden, overgewicht en kinderenOm gezondheidsproblemen bij kinderen te voorkomen nemen de meeste overheden allerlei maatregelen om overgewicht terug te…
Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijMijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijAlle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat besc…
Bronnen en referenties
  • CBS
Reactie

Ces1 (infoteur), 16-11-2013 #1
Hallo Katinka,
Dat de keuze al of niet kinderen te nemen goed moet overwogen worden kan ik alleen beamen. Het is inderdaad een hele verantwoordelijkheid en een levensveranderende beslissing. Ook overbevolking is een factor in die overweging. Een absurde factor echter. Overbevolking wordt ons aangepraat (ik heb er net een artikel over geschreven / hoop het tegen maandag gepubliceerd te hebben). Ook de toegenomen onvruchtbaarheid staat daar niet los van! Het aantal mensen is niet een probleem. Alleen de roofbouw op onze planeet is dat… Maar goed, dat beargumenteren kan ik in eigen artikels wel :-)
Vond het alleen frappant dat ik dat artikel net opsla en dan bij jou terechtkwam :-)
Hoedanook, nog veel lees- en schrijfplezier. Vriendelijke groeten :-) Reactie infoteur, 16-11-2013
Heb natuurlijk gelijk het artikel gelezen. Ieder zijn ding, de wereldbevolking is groeiende, nog steeds… Wij zijn niet de enige bewoners van deze aardbol, gelukkig niet. Alle andere aardbewoners (van slang tot olifant) hebben ook ruimte nodig en ikzelf denk meer ruimte dan ze nu krijgen. Moet eerlijk zeggen dat ik het Spaans benauwd krijg van woontorens en onze planeet als 1 grote stad. Momenteel is er 2,1 hectare land per mens beschikbaar volgens Visionair. In mijn ogen is dat niet zoveel, maar nogmaals ieder zijn ding. Eveneens veel lees- en schrijfplezier. Groetjes :)

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.