Kindervrij, een bewuste keuze

Er zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar is dit wel altijd de juiste term? Sommige mensen noemen zichzelf liever ‘kindervrij’ omdat zij er bewust voor hebben gekozen om geen kinderen te willen.

Kinderloos en kindervrij

Tussen kinderloos en kindervrij zit een wereld van verschil.

Als iemand kinderloos is, betekent dit dat iemand geen kinderen heeft, maar ze wel graag zou willen hebben. Deze persoon vind het niet fijn dat hij/zij geen kinderen heeft en zou dit graag anders gezien hebben. Het leven zonder kinderen is een onvrijwillige keuze.

Iemand die zichzelf kindervrij noemt, heeft er echter bewust voor heeft gekozen om geen kinderen te willen. Hij/zij ervaart het niet hebben van kinderen ook niet als vervelend. Het is een vrijwillige keuze om geen kinderen te hebben.

Een stijgende trend

Het komt steeds vaker voor dat mensen er bewust voor kiezen om geen kinderen te willen. Hiervoor zijn een aantal redenen:
 • Men wil carrière maken en vind dit niet combineren met kinderen.
 • De partner wil geen kinderen.
 • Men vind kinderen helemaal niks en heeft daarom ook geen behoefte om ze zelf te hebben.

Er zijn natuurlijke nog tal andere reden waarom mensen ervoor kiezen om geen kinderen te willen, maar dit zijn de drie meest voorkomende.

Onbegrip?

Veel mensen snappen niet dat iemand er bewust voor kiest om geen kinderen te krijgen. Vooral als je al lang een relatie hebt, of je bent bijvoorbeeld rond de 30 jaar, gaat de omgeving zich toch vaak afvragen wanneer de kinderen komen. Als er dan wordt aangegeven dat er geen kinderen komen, en dat dit een bewuste keuze is, wordt hier verschillende op gereageerd.

Sommige mensen aanvaarden dit gewoon, ieder mens is in het leven vrij om zijn eigen keuzes te maken. Maar er zijn ook mensen die niet kunnen begrijpen dat je écht geen kinderen wilt. Ook lijkt het soms wel een soort van taboe te zijn, om geen kinderen te willen.

Reacties

Veel voorkomende vragen en opmerkingen op de mededeling dat iemand bewust kindervrij is, zijn de volgende vragen:
 • Waarom wil je geen kinderen?
 • Je hebt toch wel eens gehoord van de biologische klok?
 • Ben je niet bang dat je spijt krijgt?
 • Wat doe je als je partner straks wel kinderen wilt?
 • Maar zo heeft je partner toch geen keuze?
 • Ben je niet bang om eenzaam oud te worden?
 • Maar mijn kinderen betalen straks wel jou AOW!
 • Heb je dan een hekel aan kinderen?
 • Vind je het niet egoïstisch om geen kinderen te nemen?

Voor de kindervrije mensen, zou het prettig zijn als men dergelijke vragen niet stelt. Zo lijkt het immers of ze verantwoording moeten afleggen voor hun keuze, terwijl iedereen hier vrij in is.
© 2009 - 2024 Lyssophietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…
Bewust kinderloosBewust kinderloosHoewel deze groep mensen in de minderheid is, wordt deze geleidelijk aan steeds groter: zij hebben er bewust voor gekoze…
Wat kost een adoptie?Wat kost een adoptie?Een adoptie is het aannemen van een kind door adoptieouders. De biologische ouders verliezen hun familieband met het kin…

Brandnetel en Paardebloem: kruiden voor een voorjaarskuurEen voorjaarskuur! Wil je het echt eens proberen? Pluk dan in eigen of andermans tuin wat paardebloem en brandnetel. Doe…
Langer leven door te hongerenLanger leven door te hongerenLanger leven met een knorrende maag en een permanent hongergevoel. Het is de prijs die de sommigen voor eeuwige jeugd wi…
Bronnen en referenties
 • www.kindervrij.nl
Lyssophietje (12 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.