Brandnetel en Paardebloem: kruiden voor een voorjaarskuur
Een voorjaarskuur! Wil je het echt eens proberen? Pluk dan in eigen of andermans tuin wat paardebloem en brandnetel. Doe daar naar eigen voorkeur of naar wat er voorhanden is, kleinere hoeveelheden van de volgende jonge plantjes bij: madeliefje, duizendblad, weegbree, driekleurig viooltje en zevenblad. Meng al deze verse planten met evenveel water en maak er sap van. Drink van dit mengsel 2 of 3 maal daags 100 ml eventueel verdund met water of groentesap.
Grote Brandnetel – Urtica dioca
Brandnetel staat in de top vijf van de meest gebruikte planten. In Duitsland wordt er zowat 500 ton van verkocht. Zijn gebruik als bloedzuiverende plant heeft hij onder meer te danken aan zijn hoge voedingswaarde. Het mineraalgehalte bedraagt wel 20%,waarvan 30% kalk, 20% kalium, magnesium, ijzer, fosfor en kiezelzuur.
In de brandharen maar ook in het verse blad zit 2 mg% acetylcholine, histamine en serotonine. Deze aminen, die ons lichaam ook zelf aanmaakt, werken als neurotransmitters (zenuwboodschappers), zij zorgen voor de overdracht van zenuwprikkels. Deze stoffen bezorgen ons echter ook de neteljeuk. Histamine heeft een bloedvatverwijdende werking in de capillairen en een samentrekkende werking op de darmspieren. Misschien zijn het deze 'prikkelende' stoffen samen met het 'plantaardig bloed' chlorophyl, die de algemene versterkende werking van brandnetel kan verklaren.
De urinedrijvende werking van Urtica is ook aangetoond.Voor een zuiverings-kuur is daarbij van belang dat er niet alleen urinewater maar ook de afvalstoffen urinezuur en chloriden mee worden uitgescheiden.De urinezuren, veroorzakers van jicht worden uit de weefsels in de bloedbaan gebracht en dan via nieren en urinewegen verwijderd. Een Duits onderzoek van Kirchhoff met brandnetelsap liet binnen 14 dagen een stijging van de urinevloed zien, een verlaging van het lichaamsgewicht en een lichte daling van de systolische bloeddruk.
De meest logische indicaties van brandnetel zijn dan ook reumatische aandoeningen, jicht, artrose, niersteenpreventie en sommige huidkwalen. Als bloedzuiverend middel kun je best de jonge blaadjes tot soep of sap verwerken.Dosering is 3 maal daags l00cc verdund met water of groentesap. Minder bekend is het medisch gebruik van de brandnetelwortel bij goedaardige prostaatproblemen.Op een congres in Sevilla werd door Prof.Wichtl de groeiremmende werking van Brandnetel op de prostaat nogmaals bevestigd. Klinisch onderzoek van Dr.Goetz met 10 patiënten gaf bij alle patiënten een duidelijke verbetering van de plasproblemen, die veroorzaakt werden door een opgezette prostaat.
Brandnetelwortels kunnen best in de winter of vroeg in het voorjaar geoogst worden. Een afkooksel van 5 minuten geeft de beste resultaten.
Brandnetel, de begeleider van de mens! Ecologisch bekeken groeit hij op onze stifstofrijke stortplaatsen. Lichamelijk bekeken reinigt hij ons vervuild bloed. Brandnetel, de opruimer van menselijk afval zowel in lijf als landschap.
Paardebloem - Taraxacum officinale Web.
Wie kent hem niet,de Paardebloem!En toch zitten er nog wel wat onbekende kanten aan deze plant.Zo zou er volgens de botanici niet één maar wel 200 verschillende soorten zijn. De Flora van België deelt ze op in sekties zoals obliqua, erythrosperma en palustria. De grote verschillen in bladvorm en bladgrootte zijn gedeeltelijk ook te verklaren uit de ecologische kenmerken van hun groeiplaats: nat of droog, voedselarm of voedselrijk enz.
Zoals je ziet, het aanpassingsvermogen van deze plant is zeer groot, zoals trouwens bij alle veel voorkomende 'on'kruiden. Het zijn echte overlevers. Merkwaardig genoeg zijn het net deze planten die veel als versterkers en bloedzuiveraars gebruikt worden.
Paardebloem is in feite het prototype van de reinigende voorjaarsplant. Ten eerste is hij in maart en april volop fris voorradig.Ten tweede, bevat hij, net zoals de brandnetel veel mineralen, vooral een zeer hoog kaliumgehalte, dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de goede urinedrijvende werking. Denk maar aan zijn Franse naam Pissenlit - Bedplasser. Ten derde, bezit hij een goed onderzochte galdrijvende en spijsverteringbevorderende werking. Bij een van die onderzoeken met ratten bleek de diuretische werking even sterk als van sommige chemische diuretica. Verder constateerde men een duidelijk gewichtsverlies. Dit onderzoek werd gedaan door Racz-Kotilla en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Planta Medica. Maar reeds in 1875 constateerden de Engelse onderzoekers Rutherford en Vignal een galdrijvende en toniserende werking bij honden. De Franse vader van de moderne fytotherapie Henri Leclerc genas patiënten met leverproblemen, galstenen en ontstekingen van de galcapillairen. Ook huidaandoeningen met als oorzaak een galinsufficiëntie verdwenen door het gebruik van paardebloemsap. Dr.Leclerc beschreef zijn ervaringen in de 'Revue de Phyothérapie' van juni 1952.Veel van deze oudere maar serieuze onderzoeken zijn nu nog na te lezen in het boek van Leclerc 'Précis de phythothérapie'.
Een recept van Brissemoret uit 1902 is ook nu nog goed te gebruiken. We mengen l00cc wortelsap van de Paardebloem met 20cc alcohol van 90%, 15cc glycerine en 15cc water en gebruiken daarvan l tot 2 eetlepels per dag.
Natuurlijk kun je als voorjaarskuur nog beter de verse blaadjes of het sap gebruiken.
Vroeger werd de zogenaamde molsla in het wild gezocht op weilanden waar veel molshopen voorkwamen..Dat waren jonge paardebloemplantjes, die onder een molshoop ontkiemd waren.Zij bleven wit en zacht, en waren daardoor minder bitter. Het is de voorloper van ons witlof. Veel planten hadden vroeger ook een spirituele betekenis.Zo was Paardebloem een krachtig anti-magisch middel en daar hoorde natuurlijk een ritueel bij. Zo schreef Apuleus in zijn werk 'De Virtutibus Herbarum' : Neem zeven paardebloemplanten zonder de wortelen, kook ze af in water bij afnemende maan, was u hiermee buiten de huisdeur,verbrand dan het kruid Aristolochia, snuif de rook op, treed het huis weer binnen zonder omzien en ge zult van alle betovering bevrijd zijn. Misschien kan de Paardebloem ons van de chemische betovering en vervuiling bevrijden.
Zoals ik reeds zei, is het vooral de lever en de leverplanten die een centrale rol spelen in de bloedzuivering. Een bekende leverplant Artisjok heeft dan ook als drainage- en cholesterolverlagend middel een goede reputatie.
Paardebloem en Brandnetel onkruiden met een grote O. Nu gratis te gebruiken !
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herinnering: as in tattoeagesAls een bekende overleden is willen mensen graag een mooi aandenken aan hun dierbare hebben. Als iemand gecremeerd is ku…
Kindervrij, een bewuste keuzeEr zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar i…
Bronnen en referenties
- Zeitschrift Phytotherapie nr.4 van 1983
Hou het vloeiend. Over bloedzuiveren. Maurice Godefridi
Reactie
Rosier Mieke, 04-11-2009
Hallo, ik ben 49 jaar heb heel veel pijn in nek schouders. Artrose zeggen de dokters.Is brandnetel en paardebloem goed tegen artrose?Kan je het kopen in een natuurvoedingwinkel?In thee vorm?
Of stelt u iets anders voor?
Met dank
Mieke
Reactie infoteur, 12-11-2009
Beste mevrouw,
Brandnetel ook als thee is zeker een van de beste planten om te proberen bij artrose, ik zou het dan vooral ook combineren met Heermoes / Equisetum arvense en berkenblad. Een goede uitheemse plant is Duivelsklauw / Harpagho.
Sterkte
Maurice