Herinnering: as in tattoeages
Als een bekende overleden is willen mensen graag een mooi aandenken aan hun dierbare hebben. Als iemand gecremeerd is kunt u bijvoorbeeld kiezen om een tattoo te laten zetten waarbij het as verwerkt is in de inkt. Zo draagt u uw dierbare altijd heel dichtbij u. Wel kan dit schadelijk zijn en het is dus officieel ook niet toegestaan maar er worden hier en daar uitzonderingen gemaakt.
Waarom as in tatoeage?
Sommige mensen kiezen ervoor het as van hun dierbare te bewaren. Dit kan in een pot of sieraden, maar tegenwoordig ook in de huid. Zo draagt u uw dierbare altijd heel dichtbij u in een persoonlijke herinnering.
Hoe wordt het as verwerkt in de tattoo?
Als iemand wordt gecremeerd gebeurd dat met een hitte van circa 1100 graden. In principe is het as dan al schoon, maar voor de zekerheid zal de tatoeëerder het as nog een keer verhitte, hiervoor moet u het as van te voren af geven zodat het dus nogmaals verwerkt kan worden. Vervolgens wordt het as ook nog extra gezeefd zodat het nog dunner is. De tatoeëerder gebruikt in totaal ongeveer maar één kubieke centimeter aan as. Er gaan dus wel een aantal dagen overheen voordat u daadwerkelijk de tattoo kan laten zetten.
Is het niet schadelijk?
Tattoopigment moet officieel volledig steriel zijn. In principe is cremetie-as niet 100% steriel en kan mogelijk ook zware metalen (kanker verwekkende stoffen) bevatten omdat de as bestaat de overleden persoon en restafval. Er bestaat dus wel een kans dat het misgaat. Het is dus ook eigenlijk ook nog verboden en het laten zetten van zo'n tattoo is vaak dan ook op eigen risico.
Toch graag een tattoo met as?
Er zijn wel tatoeëerders die het willen doen op speciaal verzoek. U moet daarbij vaak wel een contract tekenen dat u zelf aansprakelijk bent als het mis gaat. Het is verstandig niet de kleur zwart te kiezen. As is namelijk grijs en de kleur zwart zal dus ook grijsachtig uitvallen op de huid.
Kosten
Wat het kost ligt helemaal aan verschillende dingen:
- grootte van de tattoo
- kleuren van de tattoo
- plaats van de tattoo
- de tarieven van een tatoeëerder