De schildklier: schildklierproblemen komen heel vaak voor

De schildklier: schildklierproblemen komen heel vaak voor Een ontregelde schildklier kan tot vervelende seksuele problemen leiden. Niet verwonderlijk, want de schildklier speelt via de hormoonhuishouding een zeer belangrijke rol in het lichaam. Maar het gaat niet alleen om de seksuele drive en libido, want de verstoringen in het lichaam gaan verder. Toch worden schildklierproblemen niet altijd direct als schuldige gezien, omdat de klachten soms wat vaag zijn. Er zijn meerdere symptomen, klachten en oplossingen voor een te trage of juist overactieve schildklier, de ziekte van Hashimoto, Graves en Plummer. Extra problemen zijn mogelijk met Thyrax, dit zou door de verpakking kunnen komen.

Plaats van de schildklier in het lichaam

De schildklier is gelegen in de hals tussen het strottenhoofd en het borstbeen. Dit vlindervormige orgaan heeft twee ovale kwabben, aan weerszijden van de luchtpijp. Aan de achterkant van de schildklier liggen nog vier kleine bijschildklieren, die de hoeveelheid calcium in het lichaam in de gaten houdt. Afgezien van ligging en naam hebben de bijschildklieren geen functionele relatie met de schildklier. De schildklier staat onder controle van de hypofyse.

Rol van de schildklier

De schildklier drukt via zijn hormoonproductie een zeer belangrijk stempel op het hele lichaam. Denkt u daarbij aan de lichaamstemperatuur, het energieverbruik, het hartritme en de bloeddruk, het zenuwstelsel, geestelijk welzijn, het spijsverteringskanaal, libido, menstruatiecyclus, de groei, de genitaliën, de dikte en elasticiteit van de huid, de haren, de nagels en zo verder. Dat betekent ook dat het nauw luistert hoeveel hormoon door de schildklier wordt aangemaakt.

Schildklierproblemen komen heel vaak voor

En daar gaat het regelmatig fout. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met een schildklier, die niet geheel juist is afgestemd. Hierdoor wordt of te veel of te weinig hormoon thyroxine aan het lichaam afgescheiden. Het gevolg is een te snel werkende schildklier, dan wel een te trage werkende schildklier.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek naar de hoeveelheid thyroxine T4 in het lichaam moet uitwijzen of er problemen met de hormoonproductie zijn. Een T4 waarde tussen 60 – 140 nmol/l wordt door de Schildklierstichting Nederland als normaal beschouwd. Is de T4 waarde lager dan heeft u te maken met een te trage schildklier, ofwel hypothyreoïdie. Bij overproductie is er sprake van een te snelle werking van de schildklier, ofwel hyperthyreoïdie. Geeft de T4 waarde onvoldoende uitsluitsel, maar is er toch een vermoeden van problemen met de schildklier, dan zal nader onderzoek worden gedaan. Genoemde T4 waarden corresponderen met een FT4 waarde, vrije T4, tussen de 8 – 26 pmol/l.

Symptomen Hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier en overactieve schildklier

Bij Hyperthyreoïdie, te snelle werking, zien we vaak als kenmerken:
  • Gewichtsverlies, ondanks een zeer goede eetlust.
  • Overmatig transpireren.
  • Een snelle hartslag en of hartkloppingen.
  • Warmte-intolerantie, waardoor u het snel te warm hebt.
  • Een ontregelde menstruele cyclus.
  • Een verminderd libido en andere seksuele problemen.
  • Een constant gejaagd gevoel en nervositeit.
  • Vermoeidheid.
  • Prikkelbaar zijn.
  • Spierproblemen en spier verslapping.
  • Een vochtige en dunnere huid.
  • Diarree.
  • Struma, opgezwollen klier in de hals.
  • Slecht slapen.
  • Bij ziekte van Graves ook uitpuilende ogen, exoftalmus.

Symptomen Hypothyreoïdie, een te traag werkende schildklier

Bij Hypothereoïdie, een te trage schildklierwerking, zien dat het lichaam een neiging heeft allerlei functies te vertragen, met als mogelijk gevolg:
  • Snel moe zijn.
  • Gewichtstoename.
  • Verminderde eetlust.
  • Een langzame hartslag.
  • Kouwelijkheid.
  • Passiviteit en vermoeidheid.
  • Obstipatie en constipatie.
  • Minder zin in seks, lager libido en andere seksuele problemen.
  • Een droge huid.
  • Slecht horen.
  • Depressief zijn.
  • Gezwel in hals door opgezette schildklier.
  • Vocht vasthouden.
  • Afscheiding van melkachtige stof uit de borst.
  • Concentratieproblemen en traagheid in denken en handelen.
  • Spierproblemen, spierpijn en kramp, maar ook spierzwakte.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Haaruitval, breekbaar haar en problemen met de huid en nagels.

Werking van de schildklier

Dat de schildklier onjuist werkt kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen er problemen zijn met het immuunsysteem of is de schildklier zelf ontstoken. Zo is de ziekte van Hashimoto een chronische ontsteking van de schildklier, waarbij de schildklier te langzaam werkt doordat het eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen. Of de ziekte van Graves-Basedow, waarbij sprake kan zijn van afwijkingen van de schildklier met een juist een te snelle schildklier als gevolg. Bovendien hebben personen met een te snel werkende schildklier een grotere kans te overlijden aan hartfalen in verband met de overbelasting van het hart. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen lichaam. Deze antilichamen stimuleren de werking van de schildklier. Deze ziekte komt veel voor bij een te snel werkende schildklier. Cijfers duiden op 75 procent van de gevallen. Ook de ziekte van Plummer, het toxisch multinodulair struma, komt regelmatig voor. Bij de ziekte van Plummer zijn er groepjes schildkliercellen aanwezig, die ongecontroleerd het schildklierhormoon aanmaken, ongevoelig voor het schildklier stimulerend hormoonschildklier TSH.

Jodium

Een tekort aan jodium kan de oorzaak zijn van een te trage werking van de schildklier. De schildklier heeft jodium nodig voor de productie van het hormoon thyroxine, dat de snelheid van de stofwisseling controleert. Van belang is wel te weten of de schildklier in staat is om voldoende jodium op te nemen. Jodium vinden we terug in zeewier en kelp, vis, kabeljauw, gerookte haring, soja, schaaldieren, prinsessen boontjes, koolsoort, zuivelproducten, eieren, vlees en brood producten. Soms wordt door een arts ook gekozen voor de toediening van radioactief jodium. Na de behandeling met radioactief jodium kunnen, zeker bij de ziekte van Graves, de schildkliercellen op kortere of langere termijn onvoldoende schildklierhormonen aanmaken, waardoor een aanvullende behandeling met schildklierhormoontabletten of hormoonsupplementen nodig is. Dit kan ook gebeuren bij de ziekte van Plummer of na een operatief ingrijpen.

Operatief ingrijpen bij schilklierkanker

Operatief ingrijpen is soms geboden, bijvoorbeeld wanneer de klier is aangetast door een gezwel. Daarbij wordt een deel, en soms de gehele klier operatief verwijderd. Dat laatste heet de totale strumectomie. Bekende vormen van schildklierkanker zijn:
  1. Het papillair carcinoom. Deze komt het meeste voor en tast de follikels aan. Over het algemeen is dit een een vrij traag groeiende vorm. Bij de operatie wordt de schildklier in zijn geheel verwijderd.
  2. Het folliculair carcinoom dat eveneens de follikels aantast, maar een stuk agressiever is dan een papillair carcinoom. Ook hier wordt de schildklier volledig verwijderd.
  3. Het medullair carcinoom. Deze een vorm van kanker in de C-cellen is veel agressiever dan kanker in de follikels. Bovendien is er regelmatig sprake van uitzaaiingen en is het moeilijker te genezen. Bij uitzaaiingen zal ook chemotherapie moeten plaats vinden.
  4. Het anaplastisch carcinoom is zeldzaam. Het is een zeer agressieve vorm van schildklierkanker, die nauwelijks te behandelen is.

Klachten en symptomen bij schildklierkanker

Bij schildklierkanker ontstaat er een knobbel of knobbels in de schildklier. Overigens hoef niet andersom te gelden dat een knobbel in de schildklier betekent dat u schildklierkanker hebt. Het nare is dat veel mensen met schildklierkanker verder geen klachten hebben, anders dan dat stem hees kan worden. Als een knobbel wordt opgemerkt zal aan de hand van een punctie kunnen worden bepaald of er sprake is van een kwaadaardige tumor. Als de schildklier operatief wordt verwijderd, volgt na 4 à 6 weken een behandeling met radioactief jodium. Daarna krijgt u aanvullend ook schildklierhormoontabletten. De algehele controle en behandeling kan 15 jaar lang duren. Vaak met goed resultaat want na 15 jaar leeft van betrokkenen nog 95%. Maar men moet wel op tijd zijn, dat spreekt voor zich.

Arts

Raadpleegt u, ook bij vage klachten, uw arts. Deze kan bij schildklier stoornissen ook medicijnen aan u voorschrijven, zoals Strumazo bij een te snelle werking van de schildklier, en Thyrax bij een te trage werking. Die kunnen u goed helpen en snel van vele nare problemen afhelpen. Thyrax zit meestal in een doordrukstrip en niet meer los in een potje. Dit kan er toe leiden dat er een hogere werking is dan voorheen, waardoor het lijkt alsof u een hogere dosering gebruikt. U kunt zich daardoor minder goed voelen. Als dat zo is, kunt u het beste even langs de huisarts gaan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…
Schildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxSchildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxEen tekort aan schildklierhormoon kan uitstekend behandeld worden met medicijnen. Je krijgt dan tabletten met schildklie…
De anatomie van de schildklierDe anatomie van de schildklierDe schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich in de hals bevindt, ter hoogte van het strottenhoofd. Het is een kle…
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…

Homeopathie: Geneesmiddelen A t/m ZHomeopathie maakt gebruik van de rijkdom die de natuur aan geneeskrachtige elementen biedt. Elementen zoals mineralen, g…
Edelstenen zijn krachtige geluksinstrumentenEdelstenen zijn krachtige geluksinstrumentenEdelstenen zijn de rijkste vruchten van moeder aarde, glanzend, zeldzaam en waardevol. Er bestaan talloze verhalen die d…
Reacties

Hashimoto, 20-09-2020
Hallo,
Mijn partner heeft sinds ruim een jaar Hashimoto. Naast het snel moe zijn, kwetsbaar haar en nog een hoop andere dingen heeft hij ook een zeer laag libido gekregen. Hij slikt thyrax 100mg per dag. Heeft het nog zin om naar de huisarts te gaan om te kijken of er mogelijkheden zijn om zijn libido te herstellen of is het een kwestie van accepteren? Reactie infoteur, 24-09-2020
Hallo Hashimoto,
Een consult bij de huisarts kan zeker waardevol zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sascha Harper, 22-09-2018
Mijn man z'n schildklier is in 2016 verwijderd, en sindsdien is zijn leven geen lolletje. Zijn gezicht geeft een -bijna 24 u. per dag- 'blozend' gevoel af (zo'n gevoel dat je krijgt als je bloost of je ongemakkelijk voelt); en z'n gezicht voelt de hele tijd alsof ie 'statisch' is (krijgt licht schokjes), vooral z'n linkeroor (hij is rechtshandig). Ook heeft hij het gevoel alsof zijn nek heel erg opzwelt ('s nachts ook, daarom slaapt hij met een handdoek om z'n nek geslagen), maar als hij in de spiegel kijkt blijkt daar niks van.

Tijdens die 7 uur durende (!) schildklierverwijdering is z'n 'phrenic nerve' (de zenuw die het middenrif op z'n plaats houdt) doorgesneden (per ongeluk, neem ik aan) waardoor z'n middenrif 'tegen z'n long aanleunt' (hier wordt hij binnenkort aan geopereerd).

Heeft er iemand enig idee hoe dat 'blozende gevoel', de constante statische schokjes én/of het gevoel van de zwellende nek op te lossen zijn?

Bij voorbaat mijn oneindige dank,
Sascha Harper Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Sascha Harper,
Dat zou heel goed kunnen. Het statische gevoel kan te maken hebben met de prhrenic nerve, het blozen komt voor bij een overactieve schildklier en omdat uw man die niet meer heeft waarschijnlijk door de medicijnen (wellicht biedt een aanpassing van de medicatie uitkomst). Het gevoel van een gezwollen nek kan samenhangen met de verwijderde schildklier (fantoomgevoel), ook die kan verdwijnen bij herstel van de betreffende zenuw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saeys Rita, 11-07-2018
Beste
vandaag is op echo vastgesteld dat ik maar een halve schildklier heb.
De bloeduitslag van de schildklier was normaal.
De rechterkwab is vergroot en je ziet het ook al een beetje aan de buitenkant van mijn hals.
Ik heb al enkele weken slikproblemen met rare hoest en enorm veel speeksel dat langs mijn mondhoeken wegvloeid, s'avonds hese stem.
ben snel moe, enorm prikkelbaar, het lukt niet meer om af te vallen (ik eet altijd héél gezond),mijn libido is verdwenen, mijn haar lijkt niet al te gezond.
Hoe komt het dat ik maar halve schildklier heb.
Wat is er met me aan het gebeuren? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Saeys Rita,
Een halve schildklier betekent dat een deel niet ontwikkeld is. Dat kan vanaf de geboorte zo zijn of een deel kan fors zijn gekrompen. Het lijkt er bovendien op dat het rechterdeel van uw schildklier extra actief is. De symptomen die u noemt horen bij een overactieve schildklier thuis, opvallend is daarom dat de bloedwaarden toch normaal zijn. Het is zaak om in de gaten te houden of het rechterdeel verder groeit en te overwegen of medicatie e.e.a. kan afremmen en bijsturen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Akertje, 14-06-2018
Hoi,

Zojuist gebeld voor de uitslag van mijn bloedonderzoek. Snap er niks van. TSH is 0,22 en T4 is 22,2. Ben hartstikke moe de laatste tijd. Geen afwijking zegt de assistente dus gewoon doorgaan met de medicatie zoals die nu is. Ik slik 200 microgram thyrax. Reactie infoteur, 04-07-2020
Hoi Akertje,
Uw tsh-waarde is wat aan de lage kant (lager dan 0,4 mE/l).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Albert, 09-04-2018
Mijn vrije T4 waarde is 18.8 en de THS waarde is 0.01. Is dat een te snel of te traag werkende schilklier. Moet volgende week naar huisarts om nieuwe bloedproef.
Ben wel benieuwd snel of traag.
groetjes Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Albert,
Een TSH-waarde lager dan 0,4 mE/l wordt als te laag gezien en gaat samen met een te snelle schildklier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moeder, 04-09-2017
Ik heb nu bij een hogere dosis tabletten last van mijn mond het doet pijn, brand en gaat kapot aan de binnenkant van de lippen. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Moeder,
Er kan sprake zijn van een overgevoeligheid, ga even langs uw huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lianne, 02-01-2017
Na net overstappen van thyrax naar euthyrox blijven mijn waarden schommelen. Voorheen TSH 0.1 vrije T4 20.2 Ik slikte 125 microgram thyrax en nu 75 microgram euthyrox met de volgende waarden: TSH 3.4 vrije T4 13.4. Voel me niet als voorheen en ben niet vooruit te branden. De HA vindt het niet nodig om te verhogen terwijl ikzelf wel t idee heb dat nodig is. HA geeft aan dat ik niet naar de TSH waarden moet kijken, die zijn niet van belang, want de andere waarden zijn goed. Heb in het verleden ook al een discussie met hem gehad, toen bleek ik te laag te zitten met de thyrax na een bezoek aan de internist. HA wil geen doorverwijzing geven voor de internist… Wat nu? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Lianne,
De normaalwaarde TSH ligt tusssen de 0,4 en 3,5 mU/l. Maar je voelt je nog niet goed, neem i.v.m. de vergoedingen daarom even contact op met je zorgverzekeraar om te kijken wat die adviseren om te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evelien, 04-08-2016
Hoi,

Ook ik maak mij zorgen, mijn tsh was 1.2 en mijn ft4 12. In principe in het een normale waarde. Alleen mijn huisarts maakt zich zorgen. Nu was mijn tsh in 2008 16 en mijn ft4 was 1.3, hij is nu wel gedaald wat mij wel zorgen baart. Kan deze zo schommelen?

En is de waarde die ik nu heb tsh 1.2 en ft4 van 12 een gevaar voor mijn zwangerschap? Reactie infoteur, 04-07-2020
Hoi Evelien,
Een tsh waarde lager dan 2,5 à 2,3 mU/l wordt vaak als normaal gezien, de normale waarde voor vrij T4 ligt tussen de 8,0 en 18,0 pmol/l. Uw uitslag is beter dan in 2008. Waarom is uw arts bezorgd?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vandebosch, 03-06-2016
Jaren geleden is mijn schildklier volledig verwijderd, neem nu hormonen waarden zijn goed. Maar lijd onder hevige klachten. Depressie, vermoeidheid en zweten, zweten en nog eens zweten, kan alleen katoenkleren dragen. Om gek van te worden. Heeft nog iemand deze klachten of gehad en wat eraan gedaan? Had nu ook groot tekort aan vit d, is dat ook een symptoom? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Vandebosch,
Een vitamine D tekort gaat gepaard met overmatig zweten en neerslachtigheid. Probeer dit tekort aan te vullen met een vitamine D supplement. Dit is eenvoudig bij de drogist verkrijgbaar in meerdere vormen: druppels, capsules, pillen, als onderdeel van een multivitamine-supplement. Dan zult u zich waarschijnlijk weer snel beter gaan voelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angelique, 12-05-2016
Hallo, ik heb een traagwerkende schildklier weet ik sinds vorig jaar. Eerst langzaam opgebouwd tot 100 Thyrax maar ik viel niets af en vermoeidheid verdween iets. Ik had ook een lage vitamine D waarde 21. Nu zijn alle waardes op orde maar ik verlies geen gewicht. Nog steeds vermoeidheid, stramme spieren en ben 23 kilo aangekomen in de laatste jaren. Ik was altijd wel erg slank met 57 kilo maar moet nu alle moeite doen om onder de 80 kilo te blijven met 1,68 m. Ben nu doorverwerzen naar een Internist en die heeft geadviseerd nu de Levothyroxine (die ik nu inmiddels heb i.v.m. verdwijnen Thyrax) op te bouwen naar 125 en te stoppen met de anticonceptiepil. Ik ben bijna 49 jaar. Heeft iemand hier ervaring mee. Dat je niets afvalt omdat je nog aan een anticonceptie pil zat terwijl je medicatie hebt voor een traagwerkende schildklier. Kan dat elkaar tegenwerken? Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Angelique,
De pil kan tot gewichtstoename leiden, maar het aantal vrouwen bij wie dit plaats vindt is wel schaars. Wel is het zo dat de oestrogeen die de pil afgeeft de werking van het schildklierhormoon minder efficiënt maakt. Bij een goedwerkende schildklier is dat geen probleem (er wordt meer aangemaakt), bij een te traag werkende schildklier mogelijk wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annick, 21-02-2016
Ik ben 51 en neem reeds 4 jaar 10mg strumazol en 50 mcg L-thyroxine met stabiele waarden, dit onder controle van de huisarts. De laatste maanden heb ik erg veel last van 'opvliegers', ook mijn maandstonden zijn nu al enkele maanden uitgebleven… ik heb de indruk dat het ook een invloed heeft op mijn schildklier… (iets vergroot, meer trillen en hartkloppingen). Omdat ik ook al jaren vaak gewrichts en ontstekingsklachten heb, ben ik naar de reumatoloog geweest. Die stuurde mij door naar de endicrinoloog… en daar kreeg ik te horen dat mijn behandeling niet echt goed is en dat ik maar moet gaan voor een radioactieve jodiumpil? Ik heb er het een en ander overgelezen en ben er niet zo op uit! Ik weet nu echt niet meer wat te doen… Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Annick,
De endocrinoloog schrijft radioactieve jodiumpillen niet zomaar voor, daar moet wel een goede reden voor zijn. Vraag daarnaar of vraag het ook uw huisarts. Overigens wordt aangenomen dat er van deze pillen geen bijwerkingen op uw lichaam zijn, maar dat u zich wel aan een aantal gedragsregels moet houden omdat u dan enige radioactiviteit uitstraalt en uitscheidt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 19-01-2016
Mijn schildklier is 9 jaar geleden verwijderd. Er zaten tumoren op. Ik blijf moe, raak geen gewicht kwijt en krijg regelmatig last van kramp op mn borst. iemand tips die me kunnen helpen Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Wendy,
Laat nog eens naar je medicatie kijken, misschien moet die iets worden aangepast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sip, 16-01-2016
Hoi
Ik heb net voor kerst snachts vreselijke pijn borstkast gehad en met ambulance naar het ziekenhuis. Ben al 13 jaar bekend met trage schildklier slik daarvoor 137.5 thyrax.
In het ziekenhuis hartfilmpje en die was goed! Echo van buik en foto borstkas ook goed. Bloedonderzoek waarvan de ontsteking waardes hoog waren en de leverwaarde te hoog. En suiker was op dat moment 7.2
Nu afgelopen week bloedgeprikt voor schildklier en waardes zijn heel vreemd!
Tsh 2.68
Ft4 22.5
Wat kan er aan de hand zijn?
Vind het echt niet grappig ook omdat ik verplicht word om over te stappen met medicatie thyrax omdat het op is! Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Sip,
Probeer bij de apotheker nog een voorraadje op te halen! De meest gebruikelijke waardes zijn TSH tussen 0,4 en 4,0 mU/l, FT4 tussen 8 en 26 pmol/l. Het kan dus nog wel, alleen is de ft4 aan de hoge kant.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Trudy, 22-11-2015
Hoi ik heb een enige tijd last van hartkloppingen vooral nachts heel erg. In mijn familie komen schildklierproblemen voor, zou ik dat eens moet testen? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Trudy,
Ik zou dat zeker eens doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jet, 21-11-2015
7 0kt heb ik een MRI scan gehad ivm een nekhernia, daarbij hebben ze een cyste op mijn schildklier ontdekt, de neuroloog heeft mij doorgestuurd voor een bloedonderzoek en zei mij te gaan doorverwijzen naar een internist, ik heb het bloedonderzoek gehad en de waarden waren normaal kreeg ik vandaag te horen middels een brief van de neuroloog, maar ik heb geen doorverwijzing gekregen naar de internist voor verder onderzoek naar de cyste… lijkt me toch goed om verder te onderzoeken… of heb ik het nu mis? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Jet,
Cysten zijn meestal goedaardig en waarschijnlijk heeft men op grond van de bloedwaarden geconstateerd dat er geen gevaar is. Het is wel goed om uw huisarts om een toelichting te vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Judith, 30-10-2015
Ik heb al ongeveer een 5 dagen pijn bij het slikken als ik eet. Ben naar de dokter geweest en ze hebben een echografie gedaan. Wat blijkt is mijn rechter schildklier 27 ml en de linkse 13 ml veel te zwaar dus. Ik heb ook 3 grote noduli van 14 en 20 mm. Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Judith,
Schildklierknobbels zijn in veel gevallen goedaardig, maar kunnen groot worden door opgehoopt vocht. Meestal worden de knobbels (biopsie) in het lab onderzocht en kunnen ze zonodig verwijderd worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Julia, 23-09-2015
Ik heb al ongeveer 20 jaar een traag werkende schildklier gehad. Heb nu een half jaar last van erge pijn in de mond, branden, lippen opgezwollen, moe, enzovoort. Bloed onderzoek gedaan, en nu blijkt dat hij te snel werkt. Huisarts heeft na twintig jaar Thyrax stop gezet. Ik voel mij de hele dag gejaagd, zenuwachtig, angstig gewoon beroerd. Ik moet over een paar weken weer voor controle, maar ik weet niet of ik het vol houd. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Julia,
De Thyrax stopzetten is voor het lichaam ook een behoorlijke verandering. De huisarts wil zien of u zonder Thyrax weer op een normaal niveau kunt komen. Als u te veel last hebt van de bijwerkingen, kunt u het beste even langs de huisarts gaan. Hij kan uw klachten bekijken en ook besluiten om de Thyrax wat geleidelijker af te bouwen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arjan, 16-09-2015
Ik kamp al jaren met een schildklierprobleem. Over het algemeen zijn de waardes altijd wel stabiel geweest. Alleen de laatste anderhalf jaar tot nu toe is hij alleen maar aan het schommelen. Ik heb veel last van stemmingswisselingen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, spanning. Ik heb een full time baan en thuis een gezin wat de nodige energie vraagt. Mijn huisarts stelt elke keer een andere dosering Euthyrox voor, maar wil nu eindelijk wel eens weten of hier niet iets anders aan te doen is… Zou eens verder onderzoek door een internist iets zijn?
Hoor graag een reactie
M.vr.gr Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Arjan,
Zeker, als een huisarts het niet zeker weet en u zoveel last hebt, is het goed om dit door een internist te laten onderzoeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jantina, 02-09-2015
Hallo,
Ik heb sinds 7 weken een schildklierontsteking.Een aantal weken terug is mijn schildklier als het ware "op hol geslagen"waardoor ik allerlei klachten kreeg:erge hartkloppingen, benauwdheid, extreem moe, zweten, migrainehoofdpijn.Omdat de ontstekingswaarde in mijn bloed op dat moment wel 230 was en ook mijn leverwaardes niet goed waren hebben ze me 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Momenteel is alles wel wat rustiger, mede ook door de hartmedicatie.Toch heb ik elke dag pijn in m"n hals wat uitstraalt naar de kaken en oren, heb koorts, spierpijn en ben extreem moe.Volgens de Internist zijn er geen medicijnen voor de ontsteking, deze moet vanzelf weer over gaan.
Zijn er hier misschien mensen die ook ervaring hebben met een schildklierontsteking?ik kan er heel weinig over vinden op internet, en zou graag willen weten hoe zolang zoiets kan duren en of je er evt.zelf nog iets aan kan doen.
met vr.groeten Jantina Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Jantina,
Er zijn medicijnen om de gevolgen van een afwijkende schildklier te behandelen, maar in uw geval moet de schildklier zelf weer tot rust komen. Als dat lukt bent u per saldo beter af omdat de medicatie toch ook een soort van een noodzakelijke symptoombestrijding is, zonder dat de schildklier zelf daarmee geneest. Duurt het te lang naar uw zin, dan is een bezoekje aan een internist aan te raden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corine, 23-07-2015
Diagnose sinds 4 jaar hashimoto. Pas bij de endocrinoloog geweest met een hoop klachten maar voornamelijk het oververmoeid en spier en gewrichtspijn…
Ik slik 2 witte thyrax en mn Bloedwaardes zijn nu t4 20.0 en mn tsh 0,02 is dit laatste niet te laag? Arts adviseerde om 1 witte en 3 blauwe te gaan slikken, dan zit je dus op de 175… Wat denken jullie ervan? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Corine,
Beide waarden (t4 en tsh) lijken me laag. Dat zal ook de reden zijn dat de arts de doses veranderd heeft. Ik zou het gewoon doen en het kritisch blijven volgen of er vooruitgang is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anneke, 27-05-2015
Ik heb al 3 jaar lang mond en tong branden.Heeft het te maken met je schildklier?Daar ik drie tumors hebt op schildklier.De pijn is niet vol te houden. Je wordt stapel gek er van.Wie weet de uitkomst hier van?
Met Vriendelijke groeten anneke Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Anneke,
Mondbranden en tongbranden kunnen allerlei oorzaken hebben (verminderde speekselproductie, hormoonverandering, zenuwaandoening), maar hoeft niet per se met een ziekte samen te hangen. Het beste overlegt u met uw huisarts over een oplossing hiervoor. Die kan de oorzaak inschatten en eventueel medicijnen voorschrijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Els, 06-05-2015
Kan mijn ontregelde schildklier invloed hebben op mijn bloedsuiker spiegel? Mijn bloedsuiker daalde n.l toen de waarde van de schildklier in de war raakte.
Vr.gr.
Els van den berg Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Els,
Ja dat kan. De schildklier produceert T3 en als dat onvoldoende aanwezig is, wordt onvoldoende suiker opgenomen in het bloed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christy Wils, 05-05-2015
Goedenavond,
Drie weken geleden heb ik een echo gehad van de hals ivm een zwelling op mijn strottenhoofd. Dit heb ik twee keer eerder gehad (schldkliernodus?), waarbij ze 1x keer een punctie hebben gedaan. De tweede keer is de zwelling vanzelf weer verdwenen. Nu dus weer terug en het blijken twee cystes te zijn… bloedonderzoek (schildklierwaarden en bezinksel) "was goed", aldus de asssistente. Nu krijg ik meer en meer last met slikken, bewegen en slapen, het doet soms gewoon zeer. Daarnaast voelmik me sinds twee weken lamlendig, ben voor mijn doen enorm oververmoeid, heb steeds geluid in mijn darmen en regelmatig diarree, veel hoofdpijn, kramp in mijn benen en heel vreemd misschien: als ik een klein glaasje wijn of bier drink, ben ik twee uur later nog lamlendiger… is het logisch dat dit toch in verband staat met mijn schildklier en raadzaam om weercontact op te nemen met mijn huisarts?
alvast bedankt voor uw advies
MvG Christy Wils Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Christy Wils,
Ik zou wel weer even langs de huisarts gaan, het kan ook een darminfectie zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kethy, 14-04-2015
50 jaar; sedert een maand of 8 onregelmatige menstruatie en veel sterker dan voordien; hartslag vreemd hoog bij sporten al jaren; vaak nachtelijk zweten soms warmteopwelling overdag; veel dorst; tranende ogen; gezichtsscherpteverlies; en sedert een paar maanden een koude nodule, doorbloed met micro follikels maar geen kwaadaardige cellen gevonden. is dit voldoende om een halve schildklier te verwijderen of zijn de vage klachten die aan menopauze te wijten kunnen zijn misschien een indicatie van een schildklierziekte? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Kethy,
Wat u aangeeft lijkt vooral samen te hangen met uw menopauze, maar de dokter kan een bloedonderzoek laten doen als u het zeker wilt weten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nadine, 12-04-2015
Ik lees helaas nergens iets over het missen van een halve schildklier, waarschijnlijk aangeboren en ontdekt op 22 jarige leeftijd.
Heeft iemand hier ervaring mee? Kun je prima leven met een halve schildklier (zonder medicatie). En hoe zit het met zwanger willen worden?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Nadine,
Als de halve schildklier aangeboren is, kan het zijn dat die helft zich heeft aangepast en daardoor harder werkt dan normaal. Zo kan het toch voor voldoende hormoonaanmaak zorgen. Of dat het geval is, kan bekeken worden via een bloedonderzoek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hayet, 06-11-2014
Ik loop al 12jaar met een te traag werkende schildklier.
Maar nu sinds 1jaar ben ik echt hees.ik ben door de dokter doorgestuurd naar een k.n.o arts de 1 zei je hebt een verlamming op je linkerstemband en een andere arts zei dat ik een soort eelt op mijn stemband had waardoor ik hees klink? En moest STEMRUST houden en dat is beslist niet makkelijk.
2x iets anders dus.alleen nu durf ik niet terug omdat ik heel benauwd word van dat onderzoek (duwt met een soort lepel je tong omlaag om dieper in de keel te kijken ).wat kan de oorzaak zijn van langdurige heesheid? Ik zelf heb echt het idee dat mijn schildklier nog niet echt goed werkt (ik heb een jojo schildklier… de ene keer is die goed en de andere keer nog langzamer.
Bloedgeprikt en nu was de FT +4,71en de TSH was 15,0. Ik slik daarvoor 225 l-thyroxine?
Ik kom wel van belgie misschien dat de waardes anders zijn als in Nederland.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Hayet,
Elk verschil in de vorm van uw stembanden of in de omgeving van uw stembanden kan tot heesheid leiden (infectie, knobbeltjes, poliepen, oververmoeidheid, stress, irritatie van de stembanden, gestoorde zenuwfunctie). Stemrust, minder stress, stomen, niet meer roken werken dan positief uit. Ook medicijnen en hormoonpreparaten kunnen tot heesheid leiden. Als uw schildklier niet is opgezet, kunnen zo de klachten vanzelf verdwijnen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carla, 15-09-2014
Ik loop al vanaf januari te kwakkelen met verdikkingen in mijn Hals. In juni ben ik op de echo geweest omdat het nu wel duidelijk was dat er een grotere verdikking was dan de vorige keer. Uit de echo kwam dat ik cysten heb in de schildklier zelf. De grootste is leeggehaald maar is naar 3 dagen weer teruggekomen. En na twee weken vlak voor dat ik naar de chirurg moest weer afgezakt. Bij de chirurg gekomen heeft hij nog een hals onderzoek gedaan en hij voelde aan de rechterkant nog meer verdikkingen. Ik heb af en toe pijn maar kan ook zomaar weer wat afzakken of weg zijn. Heb een soort van gevoel dat er een slijmpropje zit die met slikken heen en weer gaat. Ik moet zeggen dat ik niet zo heel gerust ben. Morgen krijg ik weer een punctie van de schildklier en de lymfeklieren maar mijn gedachten gaan alle kant op vooral omdat het zo wisselend is met de pijn, het wel hebben en weer afzakken van cysten. Kan dit toch meer een ontsteking zijn.? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Carla,
Dat zal echt onderzocht moeten worden om meer te weten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marilza Kroon, 14-08-2014
Ik heb een te langzaam werkende schiltklier die met medicijnen
redelijk onder controle is alleen de laatste paar dagen heb ik veel pijn bij
de binnen kant van mijn keel ter hoogte van mijn schiltklier maar ook aan de buiten kant.
wat zou het kunnen zijn? Groeten marilza Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Marilza Kroon,
Het kan zijn dat de schildklier ontstoken is of het is een virusinfectie zoals de ziekte van Pfeiffer. Ga even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Demaerschalk Sandra, 11-08-2014
Ik sukkel al 3 weken met pijn in mijn keel, ondertanden en achterhoofd. Nu naar de huisarts geweest. Bloedtest zegt dat ik een acute ontsteking heb aan mijn schildklier. Ik moet alleen pijnstillers nemen, maar de pijn blijft. Is dit normaal? Ik heb heel veel pijn. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Demaerschalk Sandra,
Ik vermoed dat de huisarts mikt op een automatisch herstel van de ontstoken schildklier en daarom alleen pijnstillers heeft meegegeven. En het kan echt erg heel pijn doen. Daarom is het goed om nog even naar de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bram, 07-05-2014
Beste,

Uit mijn bloedtest (TSH: +14, Vrij T4: -11.9, Vrij T3: 5.01) is gebleken dat ik een te trage schildklier heb.
Ik heb hierdoor denk ik al mijn hele leven een vrij gele huid, wallen, vermoeidheid, traag praten, iets dikker gezicht, …
Mijn dokter zei dat dit vrij makkelijk te behandelen was door radioactieve straling of een operatie en mijn gans leven pillen te nemen. Als ik met deze behandeling begin verdwijnen dan al deze symptomen?

Groeten,

Bram Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Bram,
Het is nog maar de vraag of radioactiviteit of een operatie nodig is. In de meeste gevallen volstaan medicijnen, waardaar je je veel beter zult voelen dan nu het geval is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Macmimi, 05-05-2014
Een maand geleden bleek mijn T4 41 en TSh 0,1 te zijn, en had ik dus een te snel werkende schildklier. Doorgestuurd naar de specialist en in afwachting van die afspraak alvast begonnen met 20 mg Strumazol per dag.
Na 2,5 week bij de specialist, die vertelde over de ziekte van Graves en aanvullend bloedonderzoek heeft laten doen om de aanwezigheid van antilichamen in mijn bloed te beoordelen. Enkele dagen later werd ik gebeld met de mededeling dat mijn T4 en TSH weer binnen de grenzen vielen, en dat de specialist vermoedde dat er wellicht een schildklierontsteking was geweest. (aanwezigheid van antistoffen in het bloed was nog niet bekend).
Maar: ik heb nul klachten van een schildklierontsteking gehad en veel klachten van hyperthyreoïdie. Ik voel me overigens na ruim 3 weken Strumazol slikken en heel veel rust nu wel beter dan voordat ik met de medicatie begon, maar het is nog niet optimaal.
Kan het zijn dat ik zo snel op de medicatie reageer, of is het mogelijk een ontstoken schildklier te hebben zonder klachten (erge keelpijn, koorts)? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Macmimi,
Beide kan, snel reageren en eerst weinig klachten hebben. Houd het wel in de gaten en verminder de medicatie alleen in overleg met de arts. De ziekte van Graves zou veel erger zijn geweest:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/77173-ziekte-van-hashimoto-en-graves-schildklier.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica, 24-04-2014
Beste Zeemeeuw,

Graag wil ik je hier even corrigeren.
De normale TSH waarde ligt rond de 1. Huisartsen en diverse specialisten hanteren vaak verkeerde waardes. Zelf ben ik al 19 jaar Graves patient en moet nu voor een 3e radioatieve slok. Als de TSH waarde daalt naar 0 voel ik me niet lekker en als hij stijgt naar bijv. 1,8 dan merk ik dit ook. Het is heel vervelend voor patienten als de TSH waarde tussen de 2 en 4 staat of ver onder de 1 en een arts zegt dat dit goede waarden zijn. Bij deze waarden voelen de meeste mensen zich niet goed. Dit is simpelweg op te lossen met iets meer of minder Thyrax / Strumazol.
Ik hoop dat de mensen hier iets aan hebben. Ik kan alleen maar zeggen: je weet zelf wat je het beste voelt dus laat niet met je sollen. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Erica,
Het is zeker zo dat de patiënt het beste voelt wat voor hem goed uitpakt, maar over de juiste waarde bestaat discussie. Daarom wordt een breed spectrum aangehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisanne, 27-02-2014
Hallo,
Ik heb af en toe last van pijnlijke steken rond m'n borst (aan de linkerkant, als ik dan ademhaal wordt het erger) en het lijkt soms wel of mijn hart ineens veel sneller gaat kloppen, maar dit gaat ook zo weer weg. Ik vind dit wel vervelend, maar zoek er niet per sé iets ernstigs achter. Nu ik dit forum lees, schrik ik wel een beetje, omdat ik mij in sommige klachten wel herken. Zo heb ik sinds een aantal maanden totaal geen zin meer in seks en ik heb erg vaak diarree. Ook heb ik vaak helemaal onderin mijn buik, vlakbij de lies aan de linkerkant, een soort ''doffe'' steken en last van pijnlijke steken onderin mijn buik in het midden zeg maar (staat niet in het lijstje, maar misschien dat u weet of het ermee te maken heeft). Ook heb ik ontzettend last van ''stemmingswisselingen'', dan kan ik ineens echt weinig hebben. Het valt me op dat de dingen die ik zie staan in de lijst, vooral passen bij een te snel werkende schildklier, maar gewichtsverlies heb ik dan weer helemaal geen last van en ik transpireer ook niet overmatig. Ik vind het wel heel vervelend allemaal, maar ik voel me nou niet echt alsof ik ''echt'' ziek ben. Het lijkt me juist dat mensen die echt een schildklierprobleem hebben, zich ook wel echt ziek voelen. Is dit ook zo of hoeft dat niet per sé? Het hindert mij namelijk niet zodanig dat ik ervoor thuisblijf of zo.

Van mij zijn natuurlijk maar vage klachten en waarschijnlijk is het gewoon puur toeval dat ik een aantal van die symptomen heb, maar de reden dat ik dit hele verhaal heb getypt is, omdat mijn moeder een schildklierziekte heeft gehad dus ik wilde graag weten of het zou kunnen dat er een kans is dat ik het ook heb, oftewel; is het erfelijk?

Ik vond de klachten altijd maar wat vaag dus ik ben hiermee nog nooit naar de HA geweest, maar als er een grotere kans is dat ik het heb, kan ik er misschien beter even naar laten kijken. Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Lisanne,
Schildklierproblemen kunnen per persoon verschillen doordat de mate van verminderde werking anders kan zijn en doordat niet iedereen een zelfde tolerantiegrens heeft waar het gaat om het gevoel ziek te zijn. Heel vaak zijn de klachten vaag, maar tellen ze wel op tot de indicatie dat er wat met de schildklier aan de hand kan zijn. Uw huisarts kan u bij die diagnose eenvoudig verder helpen. Laat er dus even naar kijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Momo, 15-02-2014
Ik heb een te langzame schildklier. Bij het laatste bloedonderzoek was mijn TSH 0,43 en mijn T3 3,0.
Ik slik 112,5 thyrax en 6,25 cytomel.
Nu ben ik een maand geleden met de pil gestopt en heb begrepen dat je TSH dan verder daalt. Met 0,43 is er niet veel ruimte om te dalen zonder in een hyper over te gaan.
Kan iemand mij zeggen hoe groot ongeveer gemiddeld de daling is als je stopt met de pil.
Heb veel last van hartkloppingen en versnelde hartslag en vermoeidheid sinds een week of 2.
omdat ik half januari pas het bloedonderzoek heb gehad vind ik het een beetje zonde om alweer te gaan. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Momo,
Die tsh waarde is laag. Overleg eerst met je internist (huisarts) over je medicatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marjan, 07-02-2014
Mijn laatste bloeduitslagen waren tsh 2,4, ft4 14 en T3 1.3. Wat betekent dit? Ik heb al maanden last van vermoeidheid en vooral depressie en angst, last met slikken en het gevoel alsof er iets om mijn hals zit. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Marjan,
Deze drie waarden zien er op zich niet ongewoon uit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jaaloe, 02-02-2014
Hallo, ik ben 23 jaar en loop hoogstwaarschijnlijk al 3 jaar rond met een trage schildklier. In deze drie jaren ben ik meerdere malen bij de huisarts geweest en zijn er meerdere buisjes bloed afgetapt, er waren volgens de lapuitslagen geen mankementen. De huisarts heeft mij In het eerste jaar ( 2011) doorverwezen naar een psycholoog, het zou wel iets psychisch zijn. Vanwege de ernstige vermoeidheidsklachten en soms wat stemmingswisselingen heb ik van de psycholoog het stempeltje psychosomatische aandoening gekregen en ik moest hier maar mee leren leven. Vorig jaar ( 2013) zomer is bij vitiligo ontdekt en bij onderzoek naar verdere auto-imuunziekten bleek ik dus toch een hypothyreoïdie te hebben met een TSH van 70. Wat was ik blij dat er eindelijk wat gevonden was. Wat ik niet begrijp is dat dit niet uit eerdere lapuitslagen is gebleken. Momenteel slik ik nu 5 maanden thyrax 0,1 mg en mijn TSH waarde is nu 2. Ik voel me al stukken beter, minder vaak het grieperige kater gevoel in mijn hoofd maar ik ben er nog lang niet, die vermoeidheid blijft helaas aanhouden. Deze week heb ik een gesprek bij de endocrinoloog en hopelijk kan de medicatie nog iets omhoog zodat ik mij hopelijk snel weer de oude ga voelen. Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Jaaloe,
Goed zo, maar tamelijk onbegrijpelijk dat het niet eerder in het bloed merkbaar was.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evdesign (infoteur), 04-01-2014 #50
Hallo, ik ben 20 jaar en ongeveer 2 jaar geleden is vastgesteld dat ik een traagwerkende schildklier heb. Uit onderzoek is het gebleken dat er een cyste op mijn schildklier zit die gevuld is met schildklierhormonen. Het ziekenhuis heeft vastgesteld dat het niks ernstigs bleek te zijn en besloot daarom ook om verder geen actie te ondernemen. Ook ben ik hiermee nog naar de huisarts geweest, maar die kan me ook niks geven waardoor het beter wordt.

Mijn vraag aan u is, of u enig idee hebt wat ik kan doen om de keelpijn (bij het opzwellen) en de vermoeidheid te verlichten. Vooral de vermoeidheid belemmert me enorm in het dagelijks leven.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Evdesign,
Als een cyste goedaardig is, is er medisch gezien geen reden om het weg te halen. Als u er erg veel last van hebt, is het de vraag of het toch niet beter zou zijn om het wel weg te nemen. Dat staat nog los van de gevolgen van een traag werkende schildklier zoals de vervelende vermoeidheid die ermee gepaard gaat. Daarvoor zou de huisarts wel medicijnen kunnen geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marie-Jose Deneer van Helden, 23-12-2013
Hallo, Ik ben 47 jaar en heb 13 jaar geleden mijn schildklier verwijderd in verband met knobbel bleek schildklierkanker. En nu na 13 jaar kanker terug. Ben door de echo geweest van de hals niks te zien. Morgen moet ik terug naar de dokter voor wat nu.
Wat staat me te wachten? Volgens mij als ik me niet vergis heeft hij gezegd als het niet op de oude plek is dan zouden er uitzaaiingen zijn naar lever longen of botten. Is dat zo?
Lever en longen kunnen ze nog wat van afdoen maar botten lijkt me onbegonnen werk
WAT NU? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Marie-Jose Deneer van Helden,
Uitzaaiingen zijn helaas altijd mogelijk. De gepaste behandeling hangt van de plek af waar de uitzaaiingen tot stand zijn gekomen. Chemo, transplantatie, operatief, medicijnen, hormonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pixel Len, 21-11-2013
Ik ben 42 jaar en men heeft net een vergrote multinodulaire schildklier (beide kanten tot meer dan 10 kubieke cm) met uitzakking tot achter het borstbeen (tot aan de aortaboog) vastgesteld. Mijn bloedwaardes blijken normaal te zijn, maar de echo, scintigraphie en scanner wijzen op deze volumineuze kropgzwel. Artsen willen alles verwijderen, maar ik ben daar niet voor! Is dit te behandelen met medicijnen of is chirurgie noodzakelijk?
Met vriendelijke groeten,
Chasepko Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Pixel Len,
Een hemithyreoïdectomie (operatie) zal veel eerder effect geven maar is niet zonder bijwerkingen en u zult ook dan medicijnen moeten gebruiken. Wat betreft de noduli is van belang of er sprake is van dominante nuduli die allerlei kwalen kunnen veroorzaken. De stand van zaken kan zo zijn dat de artsen de voorkeur geven aan het bereiken van een snel en zeker positief effect op uw gezondheid.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kf, 09-11-2013
Ik heb geen schildklier meer, slik elke dag een euthrox pilletje, ben vorige week weer geprikt voor controle van de waardes… ze zijn: tsh 0, 5 t4 23, 8.
Volgens assistente huisarts een stabiel, perfecte werkende schikdklier (? heb geen schilklier meer maar wel een perfect werkende?), ik voel me niet echt lekker, ben snel moe, ben 7 kg aangekomen in een half jaar, ben vaak tijdens mijn werk (aerobicinstructor) buitenadem, heb heel veel last van haaruitval en veel stijfheid van mijn gewrichten en spierkramp. Weet iemand of die waardes van mij echt zo goed zijn? Ik heb mijn twijfels. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Kf,
Een tsh waarde van 0,5 mE/L is toegestaan, maar aan de lage kant. De t4 waarde van 23,8 25 pmol/L is toegestaan, maar aan de hoge kant. Beide wijzen op een overactieve schildklier en in uw geval zou de dosering best lager kunnen. Maar doe dit alleen in overleg met uw huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. M. Kersten-Bodegom, 04-11-2013
De internist heeft een punctie gedaan omdat ik een cyste in de schildklier heb, het is gelukkig niet kwaadaardig, maar nu ben ik vergeten te vragen of er medicijnen zijn die de cyste kan verkleinen of helemaal kan laten verdwijnen. ik zou graag een antwoord daarop hebben. bij voorbaat mijn dank. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste P. M. Kersten-Bodegom,
Sommige cysten kunnen inderdaad slinken of verdwijnen met de hulp van medicijnen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A., 27-10-2013
Kan een struma ook ter hoogte van het sleutelbeen voorkomen en als dat zo is kan dat dan zijn dat dat niet meer weggaat, dat is namelijk bij mijn moeder het geval ze heeft een overactieve schildklier en heeft hiervoor een scintigrafie ondergaan, het was een goedaardige knobbel maar de knobbel blijft daar zitten, ook moet ze af en toe hoesten, is dat ook een verschijnsel daarvan? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste A,
Een struma kan gepaard gaan met heesheid, slikklachten, een piepende ademhaling (en daardoor hoesten). De krop kan inderdaad groot worden en uitzakken. In veel gevallen kan een struma goed met medicijnen behandeld worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 24-10-2013
Ik heb alle bovenstaande symptomen van een traag werkende schildklier, tevens heb ik al jaren pijn bij het slikken. Mijn bloed is afgelopen 2 jaar, 2 maal afgenoemen. Bloedwaardes zij ok. Ik word weer naar huis gestuurd door dokter, maar de klachten blijven en ik word er niet blijer van…
Is er een andere weg of een uitgebreider bloedonderzoek die ik ergens kan doen?

Ps. Mijn moeder is gestorven aan schildklierkanker, is dit erfelijk? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Sandra,
1. Ik begrijp uw zorgen, maar een erfelijke aanleg voor schildklierkanker is zeldzaam.
2. Door middel van een punctie van worden vastgesteld of de knobbel (als die er is) wel of geen kanker is.
3. Een verminderde schildklierfunctie wordt via de bloedwaarden bepaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Virginie Manders, 09-09-2013
Hallo Zeemeeuw,
Ik heb mijn ervaringen met mijn huisarts gedeeld en zij gaf aan dat, in afwachting van behandeling bij de schildklierpoli (ik heb verzocht om een nieuwe verwijzing), ik mijn euthyrox kon ophogen met een half tabletje. Ik slik 'maar' 30 mg strumazol. Het is inderdaad raadzaam nooit zonder overleg met een arts wijzigingen aan te brengen in het medicijngebruik.
Virginie Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Virginie Manders,
Goed zo, hopelijk weer een stapje verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Virginie Manders, 05-09-2013
Bedankt voor het antwoord zeemeeuw.
Door de strumazol ligt mijn schildklier stil dus vandaar dat ik 'hypo' klachten heb terwijl ik eerst helemaal 'hyper' was. Ik vermoed dus dat mijn eerst te snel werkende schildklier nu (veel) te traag werkt omdat ik te weinig T4 hormoon krijg. Mijn arts zegt dat ze alleen FT4 meet omdat alleen dit relevant is (?). Omdat ik veel 'hypo' klachten heb en een (relatief!) lage FT4 waarde heb denk ik dat er nog wat euthyrox bij moet, zijzelf blijft op het standpunt dat ik te gewend ben geraakt aan een te snel werkende schildklier… Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Virginie Manders,
Ik vermoedde dit wel, maar sluit niet uit dat, gegeven uw hypo klachten, juist de dosering strumazol wat te hoog voor u is. Er zijn immers twee "knoppen" waaraan gedraaid kan worden. Verander de dosering echter nooit zonder toestemming van de (huis)arts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Virginie Manders, 05-09-2013
L.S.,
Ik heb de ziekte van Graves, ik slik nu strumazol en maar 50 mg Euthyrox (T4). Ik heb het koud, ben moe, kan niet naar het toilet gaan en ik kom maar bij in gewicht. Mijn arts weigert me meer Euthyrox voor te schrijven terwijl ik alle klachten van een te langzaam werkende schildklier heb. Ik heb gestaan op bloedonderzoek en nu blijkt mijn FT4 maar 8,2 te zijn. De arts zegt dat dit prima is, maar dit is toch de ondergrens? Ik lees op de website van de schildklierorganisatie nederland dat wanneer de Ft4 waarde bij Graves bovengemiddeld ligt, mensen er het beste bij voelen (met name vanwege het ontbreken van T3). Ik loop tegen een muur bij de specialist en ik wil nu overstappen. Wat is uw mening over mijn Ft4? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Virginie Manders,
1. De ziekte van Graves zien we juist bij een te snelle schildklierfunctie terug, maar u hebt het koud en dat hoort bij een te trage schildklierfunctie. Dat is opvallend.
2. Een FT4 waarde van 8 zit inderdaad aan de ondergrens, maar is acceptabel.
3. Een te trage schildklier betekent vooral een teveel aan TSH. Ik weet niet wat uw TSH waarde is en niet hoever de ziekte gevorderd is. De normaalwaarde voor TSH is tussen 0,2 – 3,5 mU/l.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Avd Water, 24-07-2013
Kan de hitte op dit moment niet verdragen, hebben meer mensen hier last van? lijkt wel of mijn lichaam niet wil afkoelen, lijkt soms wel koorts?

aan J Geerts: ook ik heb al zo'n 8 jaar aan het sukkelen met mijn schildklier. mag op dit moment niet klagen, maar ja ook ik schuld met mijn hoofd zoals Marijke Helwege. soms zo erg dat ik geen kopje thee kan drinken. Naar mijn idee zijn op dat moment de spieren moe. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Avd Water,
Als de schildklier niet goed werkt, heeft dat inderdaad gevolgen voor de temperatuurregulering in uw lichaam. Een extra warmte is dan een extra belasting voor u en extra vermoeiend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elise, 06-07-2013
Ik ben 47 jaar en ik sukkel al 7 jaar met een traag werkende schildklier en hashimoto. Ik ben heel erg moe, na tal van homeopathische behandelingen, ben ik weer naar een endocrinoloog gestapt en ik moet gewoon mijn L-Thyroxine (2 tabletjes dagelijks vn 75 microgram) blijven nemen (schildklierhormoon) en om de 2 maanden mijn bloed laten testen. Hij ging er heel licht over, ook over m'n klachten : vermoeidheid, apathisch, stress, hoofdpijn, stemmingswisselingen en verlaagd libido. Vooral dat laatste vind ik zo erg. Ik heb echt geen zin in seks, teveel moeite. Als we gaan slapen draai ik snel mijn rug naar mijn vriend, hij blijft echt in de kou staan. Ik wil ook niet dat hij me aanraakt, ik heb er gewoon geen behoefte aan. Ik trek ook steeds mijn relatie in twijfel. Ik word er gek van. Ik weet dat dit geen erge ziekte is, het wordt zelfs door dokters afgedaan als "aanstellerig", terwijl de kwaliteit van m'n leven gewoon achteruit gaat. Wat moet ik toch doen. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Elise,
Een endicrinoloog moet bij uitstek weten wat te doen. Het is nu zoeken naar de juiste dosis zodat je je zo "normaal" mogelijk gaat voelen. Een extra gesprekje met de huisarts kan ook geen kwaad. Het zijn vervelende klachten waarbij de vermoeidheid en een verlaagd libido heel storend zijn. Als daar geen verbetering in komt, zou ik toch vragen of de dosis niet moet worden bijgesteld. De bloedtest zal daar ook meer duidelijkheid over kunnen geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annet, 25-06-2013
Hallo, ik kamp al jaren met problemen met mijn schildklier. Vorig jaar is er geconstateerd dat ik de ziekte van graves heb.met 0.0125 mg thyrax is mijn schildklier al langere periode stabiel. echter heb ik nu een 10-daagse bestraling ondergaan aan mijn ogen, ivm ziekte van graves. heeft deze behandeling ook weer invloed op de werking van de schildklier? Reactie infoteur, 04-07-2020
Hallo Annet,
De bestraling heeft invloed op uw weerstandsvermogen waardoor u zich een paar dagen minder goed kunt voelen. Op de schildklier zelf heeft deze lokale bestraling geen directe invloed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Geerts, 24-06-2013
Ik schud met mijn hoofd, ik schaam mij er voor. Ik slik carbimasol tegen een te snelwerkende schildklier. Dat doe ik de laatste weken hoofdschudden. Graag een reactie hier van. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste J. Geerts,
Ik weet niet of u ook andere medicijnen gebruikt. Het is altijd verstandig om even met uw eigen arts te overleggen. Carbimazole zelf staat niet bekend als veroorzaker van hoofdschudden, wel leidt een versnelde schildklier tot nervositeit (iets anders dan hoofdschudden).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.