Biologische kunstnier en draagbare kunstnier dialyse
Een (biologische) kunstnier en de dialyse redden vele levens. Uremie, nierfalen en bloedvergiftiging kunnen ontstaan als de nieren onvoldoende goed werken (nierklachten, nierfalen) en er niet op tijd een goede dialyse plaats vindt. Dit nierfalen, de nierklachten en de nierinsufficiëntie kunnen plotseling ontstaan, ook doordat een kunstnier onvoldoende zijn werk kan doen. Een kunstnier helpt in beginsel uitstekend bij de filtering en spoeling van uw bloed en neemt de functie van een nier tijdelijk over. Maar er kan een moment komen dat zich toch een niervergiftiging voordoet. Als de dialyse en hemodialyse niet meer goed mogelijk zijn, hopen afvalstoffen zich in uw bloed en is het kwaad geschied. Gelukkig wordt er gewerkt aan een biologische kunstnier en komt er een draagbare kunstnier op de markt. De Nederlandse Nierstichting heeft als eerste in de wereld deze draagbare kunstnier ontwikkeld. Naar het dialysecentrum kan vaak online worden geregeld.
Nierfalen en de werking van een kunstnier: nefrologie
Nefrologie houdt zich bezig met nieraandoeningen en de gespecialiseerde arts is een nefrolooog. Als uw nieren onvoldoende goed werken, moet de functie van uw nieren worden overgenomen of worden ondersteund door het gebruik van hemodialyse, een kunstnier. De kunstnier is een speciale machine die uw bloed zuivert, rondpompt en filtert zonder dat de kostbare eiwitten uit uw bloed worden gehaald. Uw bloed wordt in de machine gespoeld en gereinigd om een ophoping van een teveel aan afvalstoffen in uw bloed te voorkomen en daarmee een nierfalen te vermijden. Dit zuiveren met behulp van membranen heet dialyse of hemodialyse. Dat deze dialyse goed kan werken blijkt uit de ervaringscijfers: een nierpatiënt van 25 jaar heeft met deze dialyse een levensverwachting van 75 jaar. De dialyse is een behoorlijke onderneming voor een nierpatiënt. Bij een enkele dialyse wordt zestig liter dialysevloeistof gebruikt. Zonder deze dialyse is een nierpatiënt ten dode opgeschreven. Gelukkig wordt er gewerkt aan alternatieven.
De draagbare kunstnier heeft vele voordelen: eenvoudiger dialyse
De gebruikelijke kunstnier zit in een grote machine. U ligt op een bed (meestal in een ziekenhuis en dialysecentrum) en bent via een slangetje of shunt verbonden met de machine. Dit vraagt nogal wat van de patiënt en kost veel tijd. Daarom is er afgelopen jaren door de Nederlandse Nierstichting hard gewerkt aan de draagbare kunstnier. Een enorme stap vooruit sinds de Tweede Wereldoorlog toen de gewone kunstnier door de Nederlander Willem Kolff werd ontwikkeld. Het is ook een enorme vooruitgang als u bedenkt dat ongeveer 6.500 nierpatiënten ons land dialyse toepassen met de kunstnier. Met de draagbare kunstnier bent u veel mobieler, is zelfdialyse mogelijk en hoeft u niet meer naar het ziekenhuis. Het apparaat weegt minder dan drie kilo en is minder belastend. Zo is uw bloeddruk bij deze vorm van dialyse lager, omdat u er eerder bij kunt zijn op een dag, waardoor u zich veel beter zult voelen. Het apparaat past gewoon op uw nachtkastje thuis. Uw vrijheid en bewegingsvrijheid neemt met de komst van een draagbare kunstnier enorm toe. Doordat u geen ziekenhuisbed bezet, nemen ook de zorgkosten af.
De biologische kunstnier voor dialyse
De biologische kunstnier is een andere enorme vooruitgang bij de nierdialyse. Als de dialyse met de gebruikelijke dialysemachine of een draagbare dialysemachine onvoldoende effect sorteert, kan een biologische kunstnier uitkomst bieden. Althans dat denken de onderzoekers die met de ontwikkeling van biologische kunstnier bezig zijn. De biologische kunstnier dankt zijn naam aan het feit dat ook gekweekte niercellen helpen om uw bloed te zuiveren van de toxische afvalstoffen. De biologische kunstnier bevat gekweekte, menselijke niercellen. De kunstnier bevat nog steeds de bekende membranen om te filteren maar op deze membranen bevinden zich nu aanvullend ook deze nieuwe niercellen. Veel meer dan bij de gebruikelijke kunstnier het geval is, wordt zo de werking van uw oorspronkelijke nieren nagebootst en worden de grote eiwitgebonden afvalstoffen aan de andere kant van de cel weer uitgescheiden. De volgende stap zal zijn om deze biologische kunstnier verder te verkleinen. Een volledige gekweekte kunstnier is dan de volgende uitdaging van de wetenschap. De nierpatiënten varen daar wel bij.
Conclusie gebruik van de kunstnier bij dialyse
Een mens kan zonder nieren niet leven en een nierfalen betekent als niet tijdig wordt ingegrepen dat uw lichaam wordt vergiftigd. Dit kan geleidelijk gebeuren, maar er kan ook sprake zijn van een acute nierinsufficiëntie. De ontdekking van de kunstnier was een enorme stap vooruit die vele levens heeft gered. De draagbare kunstnier en straks de biologische variant, zullen het leven van een nierpatiënt verder vergemakkelijken. Het is een fijne geruststelling dat de Nederlandse Nierstichting een dergelijke vooruitgang weet te boeken. Ons land kent een groot aantal nierpatiënten en naarmate we ouder worden wordt ook de kans op een nierfalen (in meerdere of mindere mate) groter.
Lees verder