CAPD: vorm van dialyse

CAPD: vorm van dialyse CAPD is een vorm van dialyse, waarbij de patiënt zelf de spoeling kan uitvoeren. Hierdoor hoeft men niet meer naar het ziekenhuis om een dialyse te ondergaan.

Dialyse

Hemodialyse wordt vaak afgekort tot dialyse. Dit is een methode om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Vaak kunnen afvalstoffen niet verwijderd worden wanneer de nieren falen. Een teveel aan vocht maar ook afvalstoffen worden tijdens dialyse uit het lichaam van de patiënt verwijderd. Wanneer dit niet regelmatig gebeurt, kan de patiënt uiteindelijk sterven. De nieren zijn de wasmachine van het lichaam: zonder nieren blijven afvalstoffen zich opeenhopen in het lichaam. Dialyse neemt de functie van de nieren over door de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

CAPD

CAPD is de afkorting van continue ambulante peritoneale dialyse. Via deze methode wordt er spoelvloeistof ingebracht via de buikholte. Het grootste voordeel van CAPD is dat de patiënt deze methode thuis zelf kan toepassen. Vaak gaat hier enige tijd aan vooraf dat er in het ziekenhuis wordt geoefend. Maar wanneer de patiënt het eenmaal zelf goed kan, kan deze het gewoon thuis uitvoeren. Dit bespaart een hoop tijdsverlies en reizen. Ook is de patiënt dan in zijn vertrouwde omgeving.

Opening in de buik

Voor thuisdialyse maakt de chirurg een kleine opening in de buik. Het buikvlies wordt als dialysefilter gebruikt. De opening in de buik is afsluitbaar. Via een katheter kan in de buik kan er een zak met spoelvloeistof op aangesloten worden. De zak moet vervolgens omhoog gehouden worden. Zo loopt er twee liter spoelvloeistof de buikholte in. In het buikvlies lopen bloedvaten, en de spoelvloeistof neemt afvalstoffen uit deze bloedvaten op. Na enkele uren is de spoelvloeistof volgeraakt met afvalstoffen. Deze moet nu vervangen worden. De spoelvloeistof die vol zit met afvalstoffen moet eerst het lichaam weer uit. Dit gebeurt door de zak lager te houden dan de patiënt zelf. Hierdoor loopt de vloeistof uit de buikholte in de zak terug. Dit wordt om de zoveel tijd herhaald met weer verse spoelvloeistof. De oude verontreinigde spoelvloeistof mag nooit opnieuw gebruikt worden. Meestal moet de spoelvloeistof vier keer per dag vervangen worden.

Buikvliesontsteking

Het nadeel van CAPD is dat er door de opening in de buik ziektekiemen naar binnen kunnen dringen. Vooral bij het wisselen staat de opening even open. Ziektekiemen hebben nu vrij spel om binnen te komen. Er kan dan buikvliesontsteking ontstaan. Dit is te herkennen aan een troebele spoelvloeistof. Verder is men misselijk, braken, buikpijn en koorts.

Om dit te voorkomen, moet men heel hygiënisch te werk gaan bij het wisselen van de zak. Zorg voor ontsmette handen en ontsmet het werkblad ook goed. Laat geen vreemd mensen in de buurt tijdens het wisselen en draag bij voorkeur een mond-en neuskapje. Houdt de huid rondom de katheter ook zeer goed schoon. Buikvliesontsteking moet zo spoedig mogelijk gemeld worden en is goed te behandelen met antibiotica.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dialyse, nierfunctievervangende behandelingDialyse, nierfunctievervangende behandelingDialyseren is een nierfunctievervangende behandeling en wordt aangeboden aan patiënten met een slechte nierfunctie. Mees…
Nierdialyse: hemodialyse en peritoniale dialyseNierdialyse is een behandeling die de werking van de nieren overneemt. Er bestaan twee soorten: hemodialyse en peritonia…
Nierdialyse: wat is nierdialyse?Nierdialyse: wat is nierdialyse?Nierdialyse, wat is nierdialyse eigenlijk? . Nierdialyse redt het leven van veel mensen. Maar nierdialyse ondergaan is g…
Kunstnier, dialyseKunstnier, dialyseEen kunstnier is een onderdeel van een dialysemachine. Dialyse of hemodialyse is een behandeling die afvalstoffen uit he…

EHEC-bacterie: darmbacterieEHEC-bacterie: darmbacterieDe EHEC-bacterie is een darmbacterie die over het algemeen voor lichte klachten zorgt. In sommige gevallen kunnen de kla…
Kwashiorkor: gebreksziekteKwashiorkor: gebreksziekteKwashiorkor is de benaming voor een gebreksziekte bij kleuters, die in onze landen vrij weinig voorkomt. Je ziet het voo…
Bronnen en referenties
  • http://www.renalpatients.co.uk/capd.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.