Afvallen: Het lintworm dieet

Het is onmiskenbaar dat de mensen tot extreme maatregelen in staat zijn om een wanhopige poging te doen om die extra pondjes kwijt te raken, maar de inname van lintwormen om gewicht te verliezen is niet alleen een radicale methode, maar ook een zeer gevaarlijke. Gelukkig is het gebruik van lintwormen als een dieet illegaal in Europa en dit om goede redenen. Lintworm besmetting kan resulteren in de vorming van cysten in de lever, ogen, hersenen en het ruggenmerg met mogelijk dodelijke gevolgen. Vele jaren geleden was het gebruikelijk voor het menselijk lichaam om een verscheidenheid van wormen te hebben. Voeding, hygiëne en andere levensstijl veranderingen hebben ertoe geleid dat de meeste, zo niet alle wormen in het lichaam zijn verdwenen in ontwikkelde landen.

Nu zijn sommigen van mening dat ons lichaam niet geëvolueerd is naar een punt waarin deze gewend is om wormvrij te zijn. Daarom zijn onze lichamen nog in het proces van het zoeken naar de wormen die onze lichamen al die tijd bewoond hebben. Maar ze zijn nu niet meer aanwezig. Dit betekent dat het lichaam gevoeliger wordt voor andere vreemde materialen die een onbalans creëren van het immuunsysteem. Dit immuunsysteem is verantwoordelijk voor de aandoeningen die op dit moment bekend zijn in de samenleving, bijvoorbeeld: de gebruikelijke vormen van allergie, zoals psoriasis, hooikoorts enz. Dit is althans de theorie.

Introduceer niet zomaar een worm in het menselijk lichaam, maar specifieke wormen die helpen om het immuunsysteem in balans te houden.

Besmetting door lintworm

De traditionele manier om besmet te raken met een lintworm is door het eten van rauw vlees, in contact te komen met besmette uitwerpselen en andere voedingsmiddelen die lintworm bevatten.

De levenscyclus van de lintworm

Na de lintworm ingenomen te hebben, maakt het zijn weg door het spijsverteringsstelsel, bevestigt zichzelf en gaat zich voeden. Uiteindelijk zal het zijn weg uit het lichaam vinden door de ontlasting. Dit is een zeer onaangename ervaring, zowel fysiek als psychologisch. Er wordt mensen aangeraden om medicijnen* te nemen om de levensduur van de lintworm te beperken, zodat het al is gestorven als het wordt verwijderd uit het lichaam.

Kenmerken van de lintworm

 • Lintwormen zijn lintvormig, meestal wit of geelachtig en verdeeld in korte segmenten, proglottiden, die kort en breed of smal en lang zijn.
 • Een volwassen lintworm kan tussen de twee en tien meter lang worden en een levensduur hebben van 25 jaar.
 • De lintworm is tweeslachtig; er treedt zelfbevruchting op.

De twee meest voorkomende soorten bij de mens:
 • varkenslintworm (Taenia solium)
 • runderlintworm (Taenia saginata)

Het lintworm dieet

Het binnenbrengen van lintworm in het lichaam betekent dat het voedsel dat je eet is verdeeld tussen uw eigen lichaam en dat van de lintworm. Je bent een gastheer en de lintworm gebruikt u door middel van zuigers om uw maag en van het voedsel dat je eet. Om calorieën te verliezen, moet men meestal energie verbruiken door middel van sporten. De lintworm is een extra middel om de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt te verminderen, zonder dat u de hoeveel calorieën dat u consumeert verminderd. Voorstanders van de lintworm zullen vol lof zijn over het dieet waarbij ze kunnen eten wat ze willen, terwijl ze nog steeds gewicht verliezen.

Hoewel het niet mogelijk is om het lintworm dieet legaal te volgen in de meeste landen wordt dit wel aangeboden op sommige plaatsen in Mexico. Een behandeling kost daar al snel $ 1500. Wanneer u aankomt bij behandelcentrum krijgt u rundvlees lintworm cysten die microscopisch geïdentificeerd zijn toegediend. Dit is van vitaal belang omdat sommige koeien varkens lintwormen bezitten, die zeer gevaarlijk zijn.

De lintworm interfereert met uw spijsvertering en opname van voedingsstoffen, wat betekent dat u meer calorieën kan innemen en toch gewicht verliezen. Maar de parasiet zorgt er ook voor dat vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen niet worden opgenomen, dit zou kunnen leiden tot een nutritioneel tekort.

Volgens sommige wetenschappers kan lintworm besmetting resulteren in een verlies van een tot twee pond per week. Zodra het gewenste gewichtsverlies is bereikt, wordt een antibioticum gegeven, die de lintworm dood, zodat het kan worden uitgestoten.

Voordelen van Het lintworm Dieet

 • Gewichtsverlies is zeer waarschijnlijk.
 • Sommige wetenschappers geloven dat lintwormen ook kunnen helpen om allergieën te verlichten zoals hooikoorts.

Nadelen van Het lintworm dieet

Inname van een lintworm betekent in feite uw lichaam infecteren met een onbekend levend organisme waarbij het lichaam zal proberen hier tegen in de gaan. Lintwormen zijn niet intelligent of gehoorzaam, ze zullen niet alleen in uw maag blijven, ook is het mogelijk voor de lintworm om zich te verplaatsen door je bloed naar andere delen in uw lichaam, zelfs naar uw hersenen.

Overige nadelen:
 • Extreem gevaarlijk, kan leiden tot vervelende bijwerkingen en in sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.
 • Gewichtstoename is waarschijnlijk op het moment dat de lintworm is uitgestoten.
 • Lintwormen kunnen leiden tot een opgezwollen maag, dat fysiek niet aantrekkelijk is en dit levert dus niet het gewenste resultaat op.
 • De behandeling is duur en zal eveneens reiskosten met zich meebrengen aangezien het niet beschikbaar is in de meeste landen.

Conclusie:

Het spreekt voor zich dat het lintworm dieet zeer riskant is en kan leiden tot een grote hoeveelheid van ongewenste bijwerkingen en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Daarnaast zal waarschijnlijk bij alle lijners het gewicht dat verloren is gegaan als ze doorgaan met dezelfde voedingsgewoonten weer toenemen nadat de lintworm wordt uitgestoten.

Lijners worden geadviseerd vast te houden aan de bewezen dieet methoden, zoals het verbruiken van minder calorieën en toename van fysieke activiteit, in plaats van het riskeren van hun leven met een lintworm dieet waarbij de techniek schadelijk is en waarschijnlijk op lange termijn geen positieve resultaten oplevert.


* Het medicijn dat nodig is, kan alleen op recept worden verkregen. Het gaat om niclosamide (Yomesan), tabletten van 500 mg. De behandeling bestaat uit één keer innemen. Kinderen tot 2 jaar 1 tablet, tot 6 jaar 2 tabletten, oudere kinderen en volwassenen 4 tabletten.
© 2010 - 2024 Monalisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…
Lintwormziekte bij de mensLintwormziekte bij de mensDe lintworm behoort tot de platwormen vanwege zijn platte uiterlijk. De besmetting van de lintworm vindt plaats door het…
Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen…
Uw hond: wormen en vlooien bestrijdenUw hond: wormen en vlooien bestrijdenWormen en andere parasieten bij uw hond? Een hond, een kleine puppy, pup of katten zijn gevoelig voor parasieten. Parasi…

Verantwoord afvallenVerantwoord afvallenOndanks dat we tegenwoordig heel veel weten over gezond eten, sporten, afvallen en goede en slechte gewoonten, blijft he…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Reactie

Vivere87 (infoteur), 29-08-2010 #1
Het moet niet gekker worden. Zijn er echt mensen die dit zichzelf aandoen? Reactie infoteur, 29-08-2010
Het lintwormdieet bestaat al sinds de jaren 1920.
Men nam in die tijd een glas water of een cracker met een lintwormkop en die worm at dan het grootste gedeelte op wat jij at en daardoor bleef je mager. Aangezien de worm tientallen jaren in je lichaam kon blijven zitten en heel groot kon worden bestond de kans dat het op een gegeven moment uit je mond of via de ontlasting naar buiten zou kunnen komen.
Ook kon je er allerlei infecties en ziekten van krijgen maar slank zijn en blijven ging voor alles…

Monalisa (25 artikelen)
Laatste update: 21-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.