Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallen

Wil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven verliezen over een langere periode zonder hongergevoel? Wil je overtollig vocht kwijtraken en er jonger en slanker uitzien? Wil je werken aan een lager cholesterol gehalte en een gezond lichaam? Probeer dan eens het koolhydraatarm dieet of Low Carb Diet dat in de Verenigde Staten niet voor niets enorm populair is!

Wat is het Low Carb Diet of koolhydraatarm dieet?

Het koolhydraatarm dieet, ook wel het Low-Carb dieet genaamd, richt zich op uitgebalanceerde voeding waarbij je relatief weinig koolhydraten mag eten. Zo mag je bijvoorbeeld weinig brood, aardappelen, pasta of rijst eten en moet je oppassen met geraffineerde suiker en alcohol. Eiwitrijk voedsel mag je juist wel eten, dus vlees en vis staan gewoon op het menu. Met een koolhydraatarm dieet verlies je relatief gemakkelijk en behoorlijk snel vocht en vet. Voorbeelden van koolhydraatarme diëten zijn het Atkins en South Beach dieet.

Waarom is een dieet zonder koolhydraten zo effectief?

Voor de meeste mensen dienen koolhydraten als primaire bron van energie. Tijdens het spijsverteringsproces zet het lichaam de koolhydraten om in suikers. Als de bloedsuikerspiegel stijgt, stijgt ook de hoeveelheid insuline in het bloed. Hoewel dat zorgt voor de energievoorziening in het lichaam worden alle overbodige suikers in het lichaam opgeslagen. En dat opslaan van overmatige suikers is natuurlijk niet gezond en maakt je dik.

Het koolhydraatarm dieet belooft dat wanneer je minder koolhydraten eet, deze ook niet worden opgeslagen maar alleen worden gebruikt voor het genereren van energie. De vetvoorraad in het lichaam moet zelfs worden aangesproken om het lichaam te kunnen voorzien van voldoende energie om te kunnen leven en bewegen. En dus begin je vanaf dat moment ook echt vet te verbranden.

Hoe snel val je af door het volgen van Low-Carb dieet?

Een koolhydraatarm dieet leidt erg snel tot gewichtsverlies ten gevolge van:
  • Verlies van overtollig vocht (wanneer je veel vocht vasthoudt, wordt dat snel afgedreven)
  • Geen of weinig gevoel van honger (hierdoor houdt je het dieet erg gemakkelijk vol)
  • Een lagere inname van calorieën (suikers en aardappelen, brood of pasta zijn relatief grote dikmakers)

Door deze combinatie van factoren verlies je erg snel gewicht met een dieet met weinig koolhydraten en houd je het dieet erg eenvoudig en voor langere tijd vol zonder dat je het moeilijk krijgt.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten?

Koolhydraten vind je met name in tarwe en aanverwante graansoorten, in pasta, aardappelen en rijst. Daarnaast tref je ze ook aan in zuivelproducten, fruit, groenten en peulvruchten (bonen en erwten). Ook snoep, taart, koekjes en alcohol bevatten relatief veel koolhydraten.

Welke voedingsmiddelen mag je wél eten bij een koolhydraten arm dieet?

In het algemeen zal een low-carb dieet zich richten op het eten van vlees, gevogelte, vis, eieren en geselecteerde groenten. Pasta, rijst, aardappelen en gewoon tarwe brood zijn uit den boze. Je mag geen groenten eten die rijk zijn aan zetmeel en kiest bij voorkeur voor ouderwetse graansoorten als rogge, spelt, haver of boekweit.

Waar vind ik lekkere recepten zonder koolhydraten?

Met name in de Verenigde Staten is dit dieet erg populair. Ook in Nederland zijn echter genoeg websites te vinden met goede koolhydraatarme recepten. Je kunt enorm lekker koken en toch de inname van koolhydraten beperken en na verloop van tijd wil je niet anders meer. Waarschijnlijk zul je wanneer je met dit dieet stopt nooit meer zoveel aardappelen of brood eten als je tevoren hebt gedaan.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het idee achter het koolhydraatdieet is nuttigen van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten zitten o.a i…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…

Afvallen: Het lintworm dieetHet is onmiskenbaar dat de mensen tot extreme maatregelen in staat zijn om een wanhopige poging te doen om die extra pon…
Blijf op gewicht; ook op hogere leeftijd!Blijf op gewicht; ook op hogere leeftijd!Op jonge leeftijd is er niets aan de hand; we voelen ons fit en het gewicht is over het algemeen precies zoals het hoort…
Bronnen en referenties
  • Low-Carb Diet: Will it help me lose weight fast?
  • Low Carb Diet Plan
  • Low Carb Diets
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.