Blijf op gewicht; ook op hogere leeftijd!
Op jonge leeftijd is er niets aan de hand; we voelen ons fit en het gewicht is over het algemeen precies zoals het hoort. De gewoonste zaak van de wereld! We kunnen eten en drinken wat we willen zonder overdreven veel aan te komen. Met het ouder worden: het begint al rond de dertig zal de voeding enigszins aangepast moeten gaan worden om gezond en actief te blijven.
Leeftijd jonger dan 20
Voor jongeren en pubers is een goed voedingspatroon
zeer belangrijk. Ouders hebben daarom tips nodig. Zie:
Jongeren en pubers eten ongezond - wat te doen?
Leeftijd 30+
Rond het dertigste jaar gaat het verouderingsproces in werking. De snelheid van verouderen wordt natuurlijk ook bepaald door de genen. En de manier van levensstijl speelt ook een belangrijke rol. Het is nu van belang om gezond op gewicht te blijven: dus gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging. Dit kan het verouderingsproces al vertragen.
Leeftijd 40+
Volgens de medische wereld begint het verouderingsproces zich in te zetten : de eerste kraaienpootjes verschijnen en de haren beginnen lichtelijk te vergrijzen. De spieren beginnen af te nemen, de opbouw van het vetweefsel vermeerdert en de stofwisseling wordt trager. Allemaal redenen voor het begin van gewichtstoename. He advies luidt dan ook: verhoog het energieverbruik en pas uw energieopname aan. Een dieet is nog niet nodig. Wel gezond eten ; vooral volkoren producten en veel groenten en fruit.
Een goed ontbijt is zeer belangrijk: de darmen worden aan het werk gezet en de stoelgang wordt gestimuleerd. Het resultaat is voldoende energie en het gewicht wordt beter op peil gehouden. Een gezond ontbijt bevat volkoren brood of een ander graanproduct (havermout/muesli), halvarine boter, 20+/30+ kaas, mager vlees (fricandeau/rookvlees/rosbief/kipfilet), light-jam, honing, appelstroop. Drink halfvolle melk/karnemelk en koffie-thee zonder suiker. Als toetje : fruit.
De lunch bestaat ook uit volkorenbrood met ook weer magere producten (zie ontbijt). Ook kunt u kiezen voor vis (haring, zalm, makreel, tonijn) en uiteraard weer vers groente/fruit, zoals tomaat, komkommer, appel, peer, aardbei etc.
De warme maaltijd moet steeds minimaal 150 gram groente en een ruime hoeveelheid aardappelen/zilvervliesrijst/volkorenpasta. Eet vooral mager vlees, vis, ei of vleesvervangers. Kies ook steeds olijfolie of vloeibare bak- en braadproducten om de maaltijd te bereiden. Wat de toetjes betreft: magere yoghurt en vers fruit. Bij weinig tijd: liever diepvries dan blikgroenten. Ook een salade bij het eten is prima en zorg ook voor voldoende vitamine B en zink (in aardappel/banaan/zeevis/peulvruchten) Wat de drankjes betreft: water/koffie/thee(zonder suiker).
Leeftijd 50+
Op deze leeftijd is het overgewicht te wijten aan een verkeerde balans van energie-inname (voeding) en het energieverbruik (activiteit). Het eten is weer de boosdoener: ongezonde snack- gewoontes met daarbij onvoldoende lichaamsbeweging.
Overgewicht verhoogt risico op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes. Overgewicht is na het roken de meest voorkomende ziekteveroorzaker in Nederland. Voor de toekomst wordt ingeschat dat lijders aan diabetes type 1 0f 2 schrikbarend zullen stijgen. En dat is onderandere toe te schrijven aan slechte eetgewoonten en te weinig beweging (dit geldt uiteraard niet voor alle diabetici). Daarom is het van belang het gewicht op peil te houden en te letten op zo weinig mogelijk eten van verzadigde vetzuren in dierlijk vet (vlees/melk) en vetrijk koek en snoep. Deze verzadigde vetzuren verhogen de concentratie van het LDL-cholesterol en het gevaar van aderverkalking wordt vergroot.
Blijf magere vleessoorten eten op het brood met weinig vet of vetarme kaas, kwark of groentespreads en niet teveel eieren per week (maximaal 3). Het eten van vis (een of tweemaal per week ) voor de omega-3-vetzuren als bescherming tegen hart- en vaataandoeningen. En dit geldt ook voor het gebruik van plantaardige olie; zoals soja of olijfolie voor het bakken en het maken van saladedressing.
Ook belangrijk op deze leeftijd is het gebruik van calciumrijk voedsel in bijvoorbeeld melk, kwark, kaas, yoghurt, noten, broccoli, kool en tofu. Deze calcium en de extra lichaamsbeweging heeft een goede invloed op de structuur van de botten.
Dan nog tot slot het consumeren van sojaproducten tegen de botontkalking blijft van belang.
Bijna iedereen van 50 jaar of ouder wil graag afvallen, dus deze leeftijdscategorie blijkt zeker niet tevreden met hun gewicht.
De redenen zijn verschillend; meer dan de helft handelt uit gezondheidsoverwegingen (diabetes, reuma, slechte knieën en gewrichtsproblemen. Dan is ook een veelvoorkomende reden het dragen van leuke kleding. Over het algemeen wil iedereen wel een kilo of 10 kwijt.
Men wil dit vooral bereiken door minder en gezonder te eten en meer te doen aan lichaamsbeweging, terwijl ook een groot gedeelte begint aan diëten, zoals Atkins, Sonja Bakker, Montignac, Dr. Frank etc. Maar of dit blijvend resultaat oplevert is nog maar de vraag, laat staan al die andere “wondermiddeltjes” in de vorm van dure tabletten, poeders, pillen en shakes. De commercie verdient er goud geld aan; let maar op het aantal artikelen wat te vinden is op internet over afvallen en gewichtscontrole.