Jongeren en pubers eten ongezond – wat te doen?
Mijn kind eet ongezond! Jongeren eten tegenwoordig erg slecht. Ze worden vaak niet veel dikker dan een dun sprietje, terwijl ze zich vol vreten met chips, frisdrank en ander snoep. Ongestoord komen er toch slechte stoffen het lichaam binnen, maar de goede stoffen zoals vitaminen gaan er vaak niet in. Zo ontstaat onder andere een hoog cholesterol. En het is nou net zo belangrijk in de ontwikkeling dat de jongeren gezond blijven. Dit aan uw kind wijsmaken valt niet mee!
Het is een feit:
pubers en jongeren eten teveel ongezonds en bewegen te weinig. Er ontstaat daardoor een steeds grotere groep bestaande uit jongeren met
overgewicht. Toch is er nog steeds een veel grotere groep die zo dun als een sprietjes blijft. En hoeveel ze ook eten; ze komen niet aan en groeien maar door. Maar zijn ze wel gezond? Want ze krijgen waarschijnlijk niet de juiste hoeveelheden gezonde stoffen binnen voor hun ontwikkeling. Zeker op hun leeftijd (van 0 jaar tot 20 jaar) in de ontwikkeling en de groei ontzettend belangrijk.
Eigen wil
Voor u als
ouder is het erg moeilijk om uw zoon of dochter een goed
voedingspatroon of bewegingspatroon aan te leren. Maar uw puberkind is uiteindelijk voor een groot deel niet verantwoordelijk. Het kan bijna niet anders dan dat u het voedings- en bewegingspatroon hebt aangeleerd aan uw kind.
Nu gaat u proberen uw kind een goed eetpatroon aan te leren, maar dat is niet gemakkelijk, want een puber heeft zijn of haar eigen wil. Ze zullen zich niet zomaar laten overhalen door hun ouders. Pubers zitten in de levensfase dat er veel verandert. Er verandert van alles in hun lichaam en geest. Ze krijgen een eigen wil en beschikken over eigen geld en dat is dus een gat in de markt voor de schoolkantines. Ze verdienen enorm veel aan al die jongeren die elke dag een snack komen halen. Dus ook de schoolkantines zijn medeverantwoordelijk voor de slechte gezondheid onder jongeren.
Met hun eigen wil zullen ze niet zomaar ineens veel groente of fruit gaan eten. Groente is volgens hen vies en niet cool en fruit is veel te gezond, want dan ben je ‘gezond bezig’ en dat kan niet; dat tast hun imago op school aan. Het draait allemaal om imago. Je kunt niet op de middelbare school een komkommer naar binnen werken! Geef als ouder zijnde dan ook nooit zomaar iets van groente of fruit mee als uw kind dat niet wil. Als het op school gezien wordt, kan uw kind daar last van hebben.
Laat uw kind dus altijd thuis werken aan een gezond lichaam! Op school belandt het gezonde voedsel toch wel in de vuilnisbak.
Schoolkantines
Schoolkantines dragen echt wel hun steentje bij aan het eetpatroon van jongeren. De snacks, koeken en broodjes ongezond liggen binnen handbereik en omdat de jongeren allemaal eigen geld hebben gekregen of verdiend, worden de schoolkantines stinkend rijk. De prijzen in de schoolkantines zijn vaak schrikbarend hoog, maar omdat jongeren erg veel zin hebben in een broodje hamburger, kopen ze dit toch voor soms wel €2,50; en dan krijg je een droog broodje met een vette hamburger ertussen met wat vette mayonaise.
De Nederlandse regering wil ook dat schoolkantines de snacks uit het assortiment halen en gezonde salades en broodje met groente en fruit meer gaan aanbieden. Op sommige scholen is er al een aangepast beleid. Broodjes hamburger, kroket, frikandel en andere vette, slechte producten worden op deze scholen uitsluitend op één dag verkocht, bijvoorbeeld alleen op vrijdag. Op de andere dagen zijn wat gezondere producten te koop. Wat blijkt? De jongeren kopen toch de gezondere dingen en op vrijdag eten ze een broodje hamburger. Het gaat de goede kant op! De calorieën worden bestreden, eindelijk!
Wat missen ze?
Wat missen jongeren nu voor voedingstoffen? En wat krijgen ze teveel aan voedingsstoffen?
Wat jongeren teveel krijgen is erg makkelijk: calorieën, vetten en suikers! Het is echter niet de bedoeling dat deze voedingsstoffen op 0 worden gezet. Een calorie is een afgeleide eenheid voor energie; dit is essentieel voor iedereen. Jongeren boven de 10 jaar moeten om gezond te worden/blijven 2000 kcal per dag binnenkrijgen. Naarmate ze ouder worden moeten ze ook meer energie binnenkrijgen. Voor een volwassen vrouw volstaat 2100 kcal per dag en voor een man 2500 kcal per dag.
Het lichaam haalt uit voedingsstoffen, zoals vetten en suikers, energie. Als het lichaam teveel calorieën eet, zal het de vetten opslaan. Bij jongeren zullen niet zo snel ‘vetkwabben’ ontstaan, tenzij iemand er aanleg voor heeft. Het cholesterol kan echter wel zonder veel aanwijzingen ontstaan; dit is niet goed voor het lichaam.
Wat kunt u ertegen doen?
Wat kunt u tegen de ongezonde eetgewoonte van uw kind doen?
- Eigenlijk is een goede optie om de film ‘Super Size Me’ cadeau te geven. Hierin gaat een man elke dag voor een maand lang alleen maar McDonald’s food eten. Er wordt een goed beeld geschetst over de gevolgen van te dik zijn of te ongezond eten. Dit kan het beeld van uw kind ook veranderen.
- Ook kunt u thuis uw kind wat extra fruit en/of groente geven. Uw puber zal er thuis minder moeite mee hebben dan op school.
- Probeer ervoor te zorgen dat uw kind meer beweegt. Het fietsen naar school (heen en terug zo’n 10 km) is al een heel begin; dat betekent namelijk 50 km per week. Ook op school zal er gymles (lichamelijke opvoeding) gegeven worden.
- Vraag ook eens uw huisarts voor advies. Hij heeft misschien voedingssupplementen voor de meest essentiële en bij het eetgedrag van pubers ontbrekende voedingsstoffen.