Afvallen door niets eten

Afvallen door niets eten Afvallen door niets eten is op de korte termijn vaak erg succesvol. Niet eten is echter erg ongezond. Daarnaast helpt het je op de lange termijn niet bij het afvallen. Niets eten zorgt weliswaar voor gewichtsverlies, maar dit wordt grotendeels veroorzaakt door een verlies aan spieren. De vetverbranding wordt juist niet gestimuleerd. als je wilt afvallen is anders eten (liefst in combinatie met meer bewegen), veel effectiever dan niet eten.

Als je niets eet kun je ook niet aankomen

Als je werkelijk niets eet en niets anders drinkt dan water, kun je in principe ook niet aankomen. Het ligt voor de hand dat je in dat geval juist gewicht verliest, omdat er wel energie nodig is om je lichaam te laten functioneren en om te bewegen. In eerste instantie lijkt niet eten daarom een zeer effectieve methoden als je wilt afvallen. Er zitten echter nogal wat nadelen aan niet eten, even als aan radicaal minder eten.

Niet eten heeft invloed op je hersenen

Je hersenen hebben glucose (of druivensuiker) nodig om te kunnen functioneren. De glucose wordt aangeleverd bij de hersenen via bloed, maar om dat te laten gebeuren zul je wel regelmatig moeten eten. Als je niets eet betekent dat, dat je geheugen en denkvermogen achteruit gaan. Hier kun je binnen een dag al behoorlijk last van krijgen. Als je langere tijd niets eet, zullen de klachten steeds erger worden.

Je lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig

Niet alleen je hersenen hebben brandstof nodig (in de vorm van glucose); ook de rest van je lichaam vraagt om voedingsstoffen. Sommige daarvan kan je lichaam (tijdelijk) opslaan of zelf produceren. Maar van andere vitaminen en mineralen is het belangrijk dat je die dagelijks tot je neemt via voeding. Dat geldt met name voor verschillende soorten vitamine B en voor vitamine C. Dat is niet alleen ongezond, maar vitamine B is onder andere belangrijk voor het functioneren van de stofwisseling en daarom ook van groot belang als je wilt afvallen.

Niet eten voorkomt vetverbranding

Als je gaat bewegen gaat je lichaam energie verbranden. Als je bezig bent met afvallen wil je natuurlijk het liefst lichaamsvet verbranden. Maar je lichaam kan niet puur en alleen op lichaamsvet functioneren. Er zijn ook koolhydraten nodig in de vorm van glycogeen. Zonder glycogeen is het vrijwel onmogelijk om de vetverbranding op gang te krijgen. In plaats daarvan zal je lichaam aanwezig eiwitten in gaan zetten. Die worden uit je spieren gehaald.

Door niet te eten en wel te sporten of bewegen, breek je als het ware je eigen spieren af. Hierdoor verlies je wel gewicht, maar geen vet. Het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door het afbreken van spierweefsel. Op kleine schaal is dit niet erg: je lichaam kan door training ook vrij eenvoudig weer spieren aanmaken. Maar als je veel spieren kwijtraakt heeft dat negatieve consequenties. Niet alleen voor je spierkracht, maar ook voor het afvallen. Als je calorieën verbrandt door bewegen, zijn het namelijk je spieren die om deze energie vragen. Hoe meer spieren, hoe effectiever het afvallen.

Eten helpt bij afvallen

Veel mensen die willen afvallen beperken zich tot zo weinig mogelijk eetmomenten op een dag. Maar dat is niet verstandig. Op het moment dat je eet, moet je lichaam dat voedsel verwerken. Als je meer eet dan dat je nodig hebt, wordt de overtollige energie opgeslagen als lichaamsvet. Als je maar één of twee keer per dag eet, is de kans groot dat je op die moment meer eet, dan wat je lichaam op dat moment nodig heeft.

Als je in plaats daarvan juist vaak per dag eet, ben je niet alleen gezonder bezig, maar je creëert ook een aantal voordelen die je kunnen helpen bij het afvallen:
  • Allereerst houd je je spijsvertering op gang. En die spijsvertering vraagt behoorlijk wat energie. Door goed verspreid over de dag te eten zorg je er dus automatisch voor dat er meer calorieën verbrand worden.
  • Er is steeds energie beschikbaar die je direct kunt gebruiken. Hierdoor is het eenvoudiger om actief te blijven. Je voorkomt ook dat je dipjes krijgt door de dag heen, waarin je minder energie hebt om dingen te ondernemen. Vermoeidheid bij afvallen zorgt ervoor dat afvallen moeilijker wordt.
  • Als laatste voorkom je een hongergevoel. En honger is vaak één van je grootste vijanden als je wilt afvallen.

Afvallen door niets eten?

Gezien de bovenstaande punten is het niet aan te raden om niets te eten; ook niet om radicaal minder te eten. Naast dat het ongezond is, helpt niet eten je ook niet echt met afvallen.

Het is mogelijk om in korte tijd gewicht te verliezen door niets te eten, maar dan zul je vooral veel spieren kwijtraken. En die zijn nu juist belangrijk als je wilt afvallen. Als je daarnaast ook nog eens niet drinkt, kun je door vochtverlies ook al gauw een kilo aan gewicht kwijtraken. Maar juist water drinken is essentieel als je wilt afvallen.

Niet eten is dan ook niet veel meer dan een korte termijn oplossing. Afvallen op de lange termijn gaat veel beter wanneer je anders gaat eten en meer bewegen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…

Zusto, nieuwe suikervervangerBewust omgaan met voedsel, en weten wat je eet, is meer en meer deel gaan uitmaken van de levensstijl van mensen. Enkele…
Afvallen met het Paleo dieetAfvallen met het Paleo dieetHet Paleo dieet is helemaal terug van weggeweest. Je hoort er steeds meer over. Dit is niet zo verwonderlijk want het bl…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.