Zusto, nieuwe suikervervanger
Bewust omgaan met voedsel, en weten wat je eet, is meer en meer deel gaan uitmaken van de levensstijl van mensen. Enkele jaren geleden was er zo goed als geen vraag naar patisserie, koekjes, of gebak zonder toegevoegde suikers. Dat is nu wel anders. En dit geldt zeker niet alleen voor diabetici of mensen die kampen met overgewicht. In plaats van suiker kan een suikervervanger gebruikt worden. Zusto is een suikervervanger met dezelfde smaak als suiker, dezelfde structuur, maar met 75% minder calorieën.Suikers versus zoetstoffen
SuikersEr zijn verschillende soorten suikers. Enkele gekende voorbeelden zijn sacharose (kristalsuiker), glucose (druivensuiker), fructose (in fruit), lactose (melk). Op verschillende manieren kunnen deze suikers uit hun natuurlijke bron ontrokken worden om daarna gebruikt te worden in de voedingsmiddelenindustrie. De 'klassieke' kristalsuiker die gewonnen wordt uit suikerbieten of suikerriet is daarvan het meest gekende voorbeeld. Maar ook dagelijkse producten als melk bevatten van nature reeds suikers. Hoewel de zoetheid van deze suikers steeds verschilt, geven ze toch elk even veel energie (4kcal/gram). Energie die het lichaam gebruikt als brandstof om te bewegen, groeien, zichzelf te verwarmen, enzovoort. Overtollige suikers worden in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Als we het vetpercentage in ons lichaam onder controle willen houden moeten we er dus voor zorgen dat we niet meer suikers innemen dan dat ons lichaam op dat moment kan verwerken.
Zoetstoffen
De zoetstoffen zijn onder te verdelen in: extensieve zoetstoffen (of polyolen) en intensieve (of laagcalorische) zoetstoffen.
Extensieve zoetstoffen
Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Polyolen ontstaan door natuurlijke suikers te bewerken tot suikeralcoholen. Ze zijn iets minder zoet dan sacharose (gewone suiker) en leveren ook minder energie (2,4kcal/gram). Dit komt doordat ze, door hun complexere structuur, maar gedeeltelijk in de darm worden opgenomen. Onder invloed van de aanwezige bacteriën vergassen de onverteerde polyolen in het darmkanaal. Hierdoor kunnen bij overmatige consumptie vervelende, maar verder ongevaarlijke, darmklachten optreden. Aangezien polyolen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie leveren, zijn ze niet erg interessant met het oog op de beheersing van het lichaamsgewicht. Voor diabetici kunnen ze wel een verschil maken. Polyolen veranderen namelijk niets aan de bloedsuikerspiegel.
Intensieve zoetstoffen
'Light' dranken en desserts zijn enorm populair. Van vrijwel ieder product is er wel een light-variant op de markt. Om deze producten een zoete smaak te geven is men op zoek gegaan naar een vervanger voor de gewone suikers. Deze 'laagcalorische zoetstoffen', of intensieve zoetstoffen, hebben een zoetkracht tot wel 200x die van suiker. Het spreekt dan ook vanzelf dat er slechts een zeer kleine hoeveelheid van deze zoetstoffen nodig is om een product dezelfde zoete smaak te geven. Hierdoor is het aantal calorieën in deze voedingswaren zo laag.
Natuurlijk volstaat niet enkel de mate van zoetheid, ook de smaak is belangrijk. Hiervoor worden vaak verschillende zoetstoffen gecombineerd om het gewenste effect te bekomen. Sommige van deze zoetstoffen versterken elkaars zoetheid waardoor er nog minder van nodig is. De meest gebruikte intensieve zoetstoffen zijn aspartaam en sucralose. Maar er zijn er veel meer, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. Sommige zoetstoffen worden chemisch door de mens samengesteld, andere worden rechtstreeks onttrokken uit planten of vruchten. Denk maar aan de steviolglycosiden die uit stevia worden gewonnen. De gebruikte zoetstoffen moeten steeds vermeld worden op de verpakking van voedingstoffen.
Wat is Zusto?
Zusto is een suikervervanger die is samengesteld uit plantaardige vezels van maïs en oplosbare cichoreivezels, waaraan de zoetstof sucralose is toegevoegd. Men heeft gekozen voor sucralose omdat deze stof in alle toepassingen is toegestaan. Dit in tegenstelling tot het inmiddels gekende Stevia. De maïs- en cichoreivezels zorgen niet enkel voor zoetkracht en structuur, maar dragen tevens bij tot de algemene gezondheid door hun gunstige werking op de darmflora. Bovendien bevat Zusto geen koolhydraten.Het verschil met reeds gekende suikervervangers?
Zusto behoudt zowel de smaak als de structuur van het bereide product. Of je het nu met suiker dan wel met Zusto bereidt, je proeft het verschil niet. Dit in tegenstelling tot vele andere laagcalorische zoetstoffen, die de smaak en structuur van een gerecht beïnvloeden. Bovendien bevat het nog minder calorieën dan de reeds gekende suikervervangers.
Waarom geen Stevia?
Op zich is Stevia geen suikervervanger. Stevia is de naam van de plant waaruit steviolglycosiden gewonnen worden, die op hun beurt kunnen toegevoegd worden aan suikervervangers. Enkel is het gebruik van deze glycosiden volgens de Europese wetgeving niet in alle toepassingen toegestaan. Voor bepaalde industriële toepassingen is er wel een Zusto-variant met steviolglycosiden beschikbaar.
Wat met mijn recepten?
Gewoon bijhouden! Zusto vervangt suiker in een verhouding van 1 op 1 zodat je niets aan je recepten moet veranderen. Vermeldt je recept 100 gram suiker, dan vervang je die gewoon door 100 gram Zusto. Zo eenvoudig is het!