Zusto, nieuwe suikervervanger

Bewust omgaan met voedsel, en weten wat je eet, is meer en meer deel gaan uitmaken van de levensstijl van mensen. Enkele jaren geleden was er zo goed als geen vraag naar patisserie, koekjes, of gebak zonder toegevoegde suikers. Dat is nu wel anders. En dit geldt zeker niet alleen voor diabetici of mensen die kampen met overgewicht. In plaats van suiker kan een suikervervanger gebruikt worden. Zusto is een suikervervanger met dezelfde smaak als suiker, dezelfde structuur, maar met 75% minder calorieën.

Suikers versus zoetstoffen

Suikers

Er zijn verschillende soorten suikers. Enkele gekende voorbeelden zijn sacharose (kristalsuiker), glucose (druivensuiker), fructose (in fruit), lactose (melk). Op verschillende manieren kunnen deze suikers uit hun natuurlijke bron ontrokken worden om daarna gebruikt te worden in de voedingsmiddelenindustrie. De 'klassieke' kristalsuiker die gewonnen wordt uit suikerbieten of suikerriet is daarvan het meest gekende voorbeeld. Maar ook dagelijkse producten als melk bevatten van nature reeds suikers. Hoewel de zoetheid van deze suikers steeds verschilt, geven ze toch elk even veel energie (4kcal/gram). Energie die het lichaam gebruikt als brandstof om te bewegen, groeien, zichzelf te verwarmen, enzovoort. Overtollige suikers worden in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Als we het vetpercentage in ons lichaam onder controle willen houden moeten we er dus voor zorgen dat we niet meer suikers innemen dan dat ons lichaam op dat moment kan verwerken.

Zoetstoffen

De zoetstoffen zijn onder te verdelen in: extensieve zoetstoffen (of polyolen) en intensieve (of laagcalorische) zoetstoffen.

Extensieve zoetstoffen
Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Polyolen ontstaan door natuurlijke suikers te bewerken tot suikeralcoholen. Ze zijn iets minder zoet dan sacharose (gewone suiker) en leveren ook minder energie (2,4kcal/gram). Dit komt doordat ze, door hun complexere structuur, maar gedeeltelijk in de darm worden opgenomen. Onder invloed van de aanwezige bacteriën vergassen de onverteerde polyolen in het darmkanaal. Hierdoor kunnen bij overmatige consumptie vervelende, maar verder ongevaarlijke, darmklachten optreden. Aangezien polyolen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie leveren, zijn ze niet erg interessant met het oog op de beheersing van het lichaamsgewicht. Voor diabetici kunnen ze wel een verschil maken. Polyolen veranderen namelijk niets aan de bloedsuikerspiegel.

Intensieve zoetstoffen
'Light' dranken en desserts zijn enorm populair. Van vrijwel ieder product is er wel een light-variant op de markt. Om deze producten een zoete smaak te geven is men op zoek gegaan naar een vervanger voor de gewone suikers. Deze 'laagcalorische zoetstoffen', of intensieve zoetstoffen, hebben een zoetkracht tot wel 200x die van suiker. Het spreekt dan ook vanzelf dat er slechts een zeer kleine hoeveelheid van deze zoetstoffen nodig is om een product dezelfde zoete smaak te geven. Hierdoor is het aantal calorieën in deze voedingswaren zo laag.

Natuurlijk volstaat niet enkel de mate van zoetheid, ook de smaak is belangrijk. Hiervoor worden vaak verschillende zoetstoffen gecombineerd om het gewenste effect te bekomen. Sommige van deze zoetstoffen versterken elkaars zoetheid waardoor er nog minder van nodig is. De meest gebruikte intensieve zoetstoffen zijn aspartaam en sucralose. Maar er zijn er veel meer, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. Sommige zoetstoffen worden chemisch door de mens samengesteld, andere worden rechtstreeks onttrokken uit planten of vruchten. Denk maar aan de steviolglycosiden die uit stevia worden gewonnen. De gebruikte zoetstoffen moeten steeds vermeld worden op de verpakking van voedingstoffen.

Wat is Zusto?

Zusto is een suikervervanger die is samengesteld uit plantaardige vezels van maïs en oplosbare cichoreivezels, waaraan de zoetstof sucralose is toegevoegd. Men heeft gekozen voor sucralose omdat deze stof in alle toepassingen is toegestaan. Dit in tegenstelling tot het inmiddels gekende Stevia. De maïs- en cichoreivezels zorgen niet enkel voor zoetkracht en structuur, maar dragen tevens bij tot de algemene gezondheid door hun gunstige werking op de darmflora. Bovendien bevat Zusto geen koolhydraten.

Het verschil met reeds gekende suikervervangers?

Zusto behoudt zowel de smaak als de structuur van het bereide product. Of je het nu met suiker dan wel met Zusto bereidt, je proeft het verschil niet. Dit in tegenstelling tot vele andere laagcalorische zoetstoffen, die de smaak en structuur van een gerecht beïnvloeden. Bovendien bevat het nog minder calorieën dan de reeds gekende suikervervangers.

Waarom geen Stevia?

Op zich is Stevia geen suikervervanger. Stevia is de naam van de plant waaruit steviolglycosiden gewonnen worden, die op hun beurt kunnen toegevoegd worden aan suikervervangers. Enkel is het gebruik van deze glycosiden volgens de Europese wetgeving niet in alle toepassingen toegestaan. Voor bepaalde industriële toepassingen is er wel een Zusto-variant met steviolglycosiden beschikbaar.

Wat met mijn recepten?

Gewoon bijhouden! Zusto vervangt suiker in een verhouding van 1 op 1 zodat je niets aan je recepten moet veranderen. Vermeldt je recept 100 gram suiker, dan vervang je die gewoon door 100 gram Zusto. Zo eenvoudig is het!
© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes en SteviaWerkt Stevia tegen diabetes? Mensen met diabetes hebben uiteraard ook wel eens trek in iets zoets en uit verschillende o…
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Waarom zou je kiezen voor Stevia?Stevia is steeds bekender aan het worden, maar veel mensen weten niet waarom ze moeten kiezen voor de zoetstof. Is het w…

Clean eating: gezonder eten zonder strikte diëtenClean eating: gezonder eten zonder strikte diëtenClean eating is in het buitenland een bekend begrip, in Nederland kennen nog vrij weinig mensen deze methode. Letterlijk…
Afvallen door niets etenAfvallen door niets etenAfvallen door niets eten is op de korte termijn vaak erg succesvol. Niet eten is echter erg ongezond. Daarnaast helpt he…
Bronnen en referenties
  • www.zoetstoffen.eu
  • www.agripress.be
Reacties

Bruneel Katarina, 10-02-2015
Is dit al te verkrijgen in de winkels? Reactie infoteur, 10-02-2015
Voorlopig nog niet. Enkel voor professioneel gebruik. Het wordt al wel in sommige producten verwerkt.

Els Wachters, 20-11-2014
In jullie informatie staat dat Zusto geen koolhydraten bevat. Door welke bestanddelen worden dan die 100kcal/100 g product geleverd? Reactie infoteur, 21-11-2014
Ik weet niet of dit jouw vraag beantwoordt, maar dit is wat ik op de website van zusto vindt:

Zùsto is een nieuwe, unieke en volwaardige suikervervanger die suiker op een 1/1-basis kan vervangen. Bij het gebruik van Zùsto blijft het voedingsproduct hetzelfde mondgevoel, dezelfde aroma’s en dezelfde crunch behouden. Bovendien levert het een smaakervaring op die vergelijkbaar is met die van suiker.

Zùsto is een nieuw, uniek samenspel van een aantal ingrediënten die geproduceerd worden op basis van natuurlijke grondstoffen, waaronder polydextrose, plantaardige vezels van mais en oplosbare vezels uit cichorei, aangevuld met zoetstoffen zoals isomalt, erythritol, sucralose of steviolglycosiden.

Zùsto telt minder dan 100 kcal per 100g. Dat is viermaal minder dan suiker. Zùsto heeft bovendien een lage glycemische index (GI) (minder dan 35; tafelsuiker/sucrose heeft een GI van 70, glucose/dextrose/druivensuiker een GI van 100) en bevat geen verteerbare koolhydraten. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten vanuit het darmstelsel in glucose worden omgezet en in het bloed worden opgenomen.

Zùsto kan worden ingepast in het voedingsschema van iedereen die producten met toegevoegde suikers wil vermijden, meer bepaald ook in dat van diabetici en mensen die met overgewicht kampen

Maartends (19 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.