Afvallen met het Paleo dieet

Afvallen met het Paleo dieet Het Paleo dieet is helemaal terug van weggeweest. Je hoort er steeds meer over. Dit is niet zo verwonderlijk want het blijkt een ideale manier te zijn om mee af te vallen. Het is heel gezond en er hoeven geen calorieën geteld te worden, je kunt eten zoveel én wat je wilt. Dit dieet kun je gemakkelijk een leven lang volhouden.

Waar komt het Paleo dieet vandaan?

Paleo komt uit de oude steentijd. Het was toen geen dieet, het was het eten wat onze voorouders aten. In die tijd moest men elke dag zelf het eten zoeken. Ze jaagden op wild en verzamelden noten en zaden. Ze werden ook wel jagers en verzamelaars genoemd. Ze leefden dichtbij de natuur en leefden van de natuur.

Wat is Paleo voedsel?

Paleo voedsel is al het eten wat uit de vrije natuur komt. Dit betekent dat het onbespoten en onbewerkt is, voor vlees geldt dat het biologisch moet zijn.
Paleo voedsel is overal verkrijgbaar. Het grootste deel ligt gewoon in de vlees-, groente- en fruitafdeling van je supermarkt.
Binnen dit dieet kun je de volgende voedselgroepen onderscheiden: vlees, groenten, fruit, noten, zaden, pitten, olijfolie en eieren.

Waarom val je af met het Paleo dieet?

Als je in de supermarkt loopt zie je voornamelijk producten die uit een fabriek komen. Het smaakt weliswaar vaak lekker, maar het is niet iets waar ons lichaam op zit te wachten. Als je bekijkt wat een mens op een dag eet dan heeft dat weinig met de natuur te maken. Ons hedendaagse voedsel bestaat relatief veel koolhydraten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in suikers. Als je hier te veel van eet neemt het risico op overgewicht toe. Dat maakt dat er heden ten dage zoveel mensen met overgewicht zijn. Ook het feit dat we niet meer zelf op jacht moeten maakt dat er minder calorieën worden verbrand waardoor de gewichtstoename nog sneller gaat.

In het voedsel dat onze voorouders aten zaten weinig koolhydraten, veel eiwitten en gezonde vetten. Ook zat er veel meer voedingswaarde in. Je kreeg bijna automatisch ruim voldoende vitaminen en mineralen binnen. Het voedsel bevatte geen chemische of andere toevoegingen.

Wat kan ik precies allemaal eten?

 • biologisch vlees zoals kalkoen, kip, rund, varken en wild.
 • vis en schaaldieren uit de vrije natuur
 • biologische groenten zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, courgette, paprika, postelein, spinazie, ui, wortelen
 • biologisch fruit zoals aardbeien, abrikozen, acaibes, appels, ananasbessen, citroen, druiven, kiwi, meloen, mango, peer
 • eieren met het graskeurmerk
 • olijfolie, avocado-olie, kokosolie.
 • ongebrande noten zoals amandelen, hazelnoten, pecannoten, macadamianoten, walnoten.
 • zaden zoals pompoenzaad en sesamzaad
 • pitten zoals zonnebloempitten en pijnboompitten
 • verse kruiden zoals basilicum, bieslook, citroengras, bladselderij, dille, dragon, kamille, knoflook, koriander, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm en tuinkers

Wat past niet in dit dieet?

Alle bewerkte voedingsproducten, zuivel- en soyaproducten, graan, aardappelen en peulvruchten.

Wat zijn de voordelen van dit dieet?

 • Je hoeft geen honger te lijden, je mag eten wat en zoveel je wilt.
 • Al snel nadat je met het dieet bent gestart zal je je fitter en energieker voelen. Dit is gunstig want sporten en bewegen zal je ook gemakkelijker af gaan.
 • Je valt af maar ook je huid wordt ook gezonder dankzij dit dieet en er zijn zelfs meldingen van een beter gebit en glanzender haar.
 • Omdat je geen 'welvaartseten' meer eet neemt het risico op de zogenoemde welvaartsziekten ook af bijvoorbeeld hart-en vaatziekten en diabetes.
 • Dit dieet is zeer geschikt voor mensen met voedselallergieën zoals zuivel en gluten.
 • Je eet gevarieerd en lekker en je krijgt minder zout binnen.

Wat zijn de nadelen?

 • Het is nogal een ander voedingspatroon dan de meesten van ons gewend zijn. Je zal daarom misschien even moeten wennen.
 • Je eet voornamelijk biologische producten, die zijn iets duurder dan gewone producten. Aan de andere kant is dit voor een groot deel te compenseren doordat je geen dure kant-en-klaar eten meer koopt.

Wat eten we vandaag?

Er zijn diverse apps, kookboeken en recepten op internet te vinden om een Paleo ontbijt, lunch of avondmaal te bereiden.
Voor elk product wat niet binnen het Paleo dieet past zijn alternatieven. Zo kun je in plaats van melk te drinken een glas kokosmelk nemen. Wil je een maaltijd met als basis aardappelen dan gebruik je koolraap en in plaats van granen kun je mais of boekweitmeel gebruiken.

Wat drinken we erbij?

Je mag onbeperkt water, kruidenthee en koffie drinken. Om te variëren kun je water met een smaakje maken, met een schijfje citroen of een takje munt. Vruchtensap heeft niet de voorkeur. Hiermee krijgt je veel suikers en dus koolhydraten binnen. Liever eet je de gehele vrucht.

Wil je (tijdelijk) meer afvallen?

Kan het afvallen je niet snel genoeg gaan of wil je vooral in het begin al vrij snel resultaat zien, beperkt dan het eten van fruit tot twee à drie stuks per dag. Mocht je al een aantal kilo zijn afgevallen of je bent op je streefgewicht dan kun je weer onbeperkt alles eten volgens het Paleo dieet.
© 2014 - 2020 Infoly, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Paleo dieet: eten wat men in de oertijd atPaleo dieet: eten wat men in de oertijd atHet modern dieet dat bekend staat als het Paleotische dieet (afgekort met paleo), staat ook wel bekend als het steentijd…
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Het Paleo dieet: eet je gezond & slankHet Paleo dieet: eet je gezond & slankWil je afvallen of je gewoon gezond en fit voelen? Ga eten als je voorvaderen! Dat is in het kort het Paleo dieet. En me…

Afvallen door niets etenAfvallen door niets etenAfvallen door niets eten is op de korte termijn vaak erg succesvol. Niet eten is echter erg ongezond. Daarnaast helpt he…
Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt!Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt!Waarom zou je een streng dieet volgen als je ook je hongergevoel kunt onderdrukken. Teveel aankomen heeft vaak te maken…

Reageer op het artikel "Afvallen met het Paleo dieet"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Rosita, 11-11-2018 23:25 #1
Is het Paleodieet ook geschikt voor een diabetespatiënt?

Bedankt alvast voor uw antwoord.
met vriendelijke groet,
Rosita

Infoteur: Infoly
Laatste update: Oktober 2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!