Het Paleo dieet

Denk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden at, genetisch bepaalt wat ons lichaam vandaag de dag als voedzaam acht? Wij refereren aan dit dieet waar onze voorouders van overleefden als het Paleo dieet. Maaltijden die in overeenstemming zijn met dit dieet, zijn bereid met ingrediënten die onze voorouders nuttigden tijdens de steentijd, ook wel paleolithische periode genoemd. Ons lichaam is dit dieet gewoon geworden, omdat de mens dit dieet al ongeveer 1,5 miljoen jaar eet. Deze lijst met voedingsmiddelen bevat voeding als mager vlees, vis en ander zeevoedsel, fruit, bladgroenten, wortels, noten en zaden. Zoals je misschien al hebt gemerkt, gaat het hier om door de natuur gemaakte voeding en niet de bewerkte, door de mens gemaakte voeding die we hedendaags eten. De voeding waar we van af blijven als je het Paleo dieet volgt, is de door de mens gemaakte voeding, zoals voeding uit landbouw. Dit betreffen granen, suiker, sommige gewassen, olies en boter, melk en kaas. Landbouw ontstond circa 10.000 jaar geleden en vanwege deze reden is ons lichaam niet gewend deze voeding te eten. Denk er maar eens over na, waarom je altijd mensen hoort klagen over maagproblemen door zuivelproducten. Kaas was nog niet beschikbaar voor de holbewoner.

Paleo dieetlijst

Hieronder een lijst van Paleo voeding die je kunt eten als je dit dieet volgt.

Fruit

Er is geen limiet aan het aantal stuks fruit dat je mag eten als je het Paleo dieet volgt. Fruit zoals appels, mango, watermeloen, banaan, citroen, sinaasappels, druiven, avocado en werkelijk elk ander fruit waar je aan kunt denken is acceptabel. Echter, voor hen die willen afvallen is het aan te raden een limiet te stellen van niet meer dan twee a drie stuks fruit per dag, vanwege de natuurlijke suikers die aanwezig zijn in fruit.

Groenten

Groenten zijn de bron van de calorieën. Het beste is om uit te gaan van een bepaalde hoeveelheid energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Als je een actief persoon bent, zorg dan dat je meer calorieën en koolhydraten in neemt, zodat je lichaam de gewenste hoeveelheid energie binnen krijgt en kan verwerken. Voorbeelden van deze groenten zijn spinazie, sla, boerenkool en andere kolen. Maar ook wortels, artisjokken, rapen en bieten zijn geoorloofd. Voor wat betreft aardappelen zijn alleen de zoete aardappelen toegestaan.

Vlees

Het type vlees dat je kunt eten, zijn die van plantetende dieren en mager vlees. Ander vlees als hotdogs en worstjes kunnen beter worden voorkomen. Voorbeelden zijn varkensvlees, rundvlees, kip, kalkoen en ander gevogelte. Het is aan te raden om het vet van het vlees af te halen.

Vis

Voorbeelden van vis zijn zalm, inktvis, tonijn, forel en praktisch alle andere vormen van zee-voedsel.

Noten en zaden

Noten en zaden kun je zien als de snacks van je Paleo dieet. Deze zijn goed, omdat ze erg lekker zijn en je lichaam voorzien van de gezonde vetten en oliën. Het betreffen dan amandelen, cashewnoten, sesam zaden, zonnebloemzaden, walnoten, pistache en velen meer. Kijk uit met pinda’s, deze zijn wel bewerkt en bevatten veel meer giftige stoffen dan je denkt.

Afvallen met het Paleo dieet

Afvallen met het Paleo dieet is heel goed mogelijk. Het betreft een koolhydraat arm dieet, waardoor suikers niet in vetten worden omgezet. Voor een goed resultaat is het aan te raden om naast het volgen van het dieet, voldoende te bewegen. Zorg dat je een voedingsschema op stelt in overleg met een deskundige. Voor de beweging kun je ook een sportschema opstellen, maar dit kun je ook in eigen beheer. De gestelde regel van 30 minuten bewegen per dag dient dan wel gehaald te worden. Een stevige wandeling volstaat al, maar beter nog is een combinatie van cardiotraining en krachttraining. Hierbij kan duurtraining afgewisseld worden met intervaltraining.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paleo dieet: eten wat men in de oertijd atPaleo dieet: eten wat men in de oertijd atHet modern dieet dat bekend staat als het Paleotische dieet (afgekort met paleo), staat ook wel bekend als het steentijd…
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Paleo, gezond eten op een natuurlijke wijzePaleo, gezond eten op een natuurlijke wijzeTegenwoordig wordt er veel gerommeld met ons eten. Bijna alles wat je bij de supermarkt koopt is bewerkt. Bewerkte produ…
Afvallen met het Paleo dieetAfvallen met het Paleo dieetHet Paleo dieet is helemaal terug van weggeweest. Je hoort er steeds meer over. Dit is niet zo verwonderlijk want het bl…

De geneeskracht van koffieDe geneeskracht van koffieAls je het woord geneesplanten hoort dan denk je in eerste instantie niet dat koffie daarbij hoort. Toch heeft koffie al…
Hoe schadelijk zijn E-nummers in ons voedsel nu echt?E-nummers: ze worden veel besproken, maar matig begrepen. In een tijd waarin consumenten kritischer staan tegenover het…
Evertse (47 artikelen)
Laatste update: 08-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.