De geneeskracht van koffie

De geneeskracht van koffie Als je het woord geneesplanten hoort dan denk je in eerste instantie niet dat koffie daarbij hoort. Toch heeft koffie allerlei effecten op het lichaam die bij verstandig gebruik als geneeskrachtig middel zouden kunnen worden aangewend. Uiteraard is koffie een sterk werkend product en heeft het bijwerkingen. Kijk maar naar een verstokte koffiedrinker die het met wat voor reden ook een hele dag zonder koffie moet stellen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening koffiestruik / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening koffiestruik / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Inhoudsstoffen koffie

De Latijnse naam van de koffiestruik is Coffea arabica. Van koffie worden alleen de bessen gebruikt van de koffiestruik. Deze worden geroosterd. Het roosteren zorgt ervoor dat er meer stoffen beschikbaar komen. Tegenwoordig is er echter ook ongeroosterde, groene koffie te koop. Wie koffie wil gebruiken voor medicinale doeleinden doet er goed aan om biologische koffie te kopen. Biologische koffie is zuivere koffie, in niet-biologische koffie kunnen te veel residuen van pesticiden zitten. In koffie zitten de xanthinen cafeïne, theobromine en theofylline. Verder bevat het chlorogeenzuur, polyfenolen, ProAnthoCyanidinen of OPC´s en dimethylsulfoxide.

Koffie, stimuleert centrale zenuwstelsel

Koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel. Je wordt er wakkerder en scherper van. Het verhoogt de afscheiding van serotoninen en beta-endorfinen. Deze hormonen zijn mede verantwoordelijk voor het geluksgevoel in het leven. Koffie heeft een licht euforisch effect. Het klinkt gek maar je kunt van een geringe hoeveelheid koffie zelfs ontspannen worden. Koffie is een plant die in de fytotherapie wordt aanbevolen bij de volgende indicaties:
Koffiestruik met bessen / Bron: Fernando Rebelo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Koffiestruik met bessen / Bron: Fernando Rebelo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Slaperigheid, vermoeidheid,
 • Verminderde alertheid,
 • Verminderde concentratie,
 • Traag denkvermogen.

Doe even rustig, drink een kopje koffie.

Koffie drinken bij hoofdpijn

Koffie drinken leidt tot vasoconstrictie in de hersenen; het vernauwen van de hersenbloedvaten. Dat heeft tot gevolg dat hoofdpijn sneller over gaat. Koffie kan als adjuvans bij aspirine worden gebruikt. Een adjuvans is een stof die de werking van andere stoffen versterkt. Ergotamine wordt vaak gebruikt in medicijnen bij migraine. Ergotamine is een medicijn dat de hersenbloedvaten vernauwt, daarom kan koffie als adjuvans bij migraine die behandeld wordt met dit medicijn dienen.

Weekendhoofdpijn

Over hoofdpijn en koffie valt nog iets te zeggen. Sommige mensen hebben ´weekendhoofdpijn´, dat is hoofdpijn die alleen in het weekend voorkomt. Nu is het zo dat koffie een verslavende stof is. Als je langer dan 24 uur geen koffie drinkt is er grote kans op hoofdpijn. In het weekend geen koffie drinken kan de oorzaak zijn van weekendhoofdpijn.

Koffie en vetverbranding

Koffie verhoogt het hartritme en het slagvolume van het hart. Daarnaast wordt de afscheiding van de bijnierhormonen vergroot. Met name het hormoon adrenaline komt meer in het bloed. Je wordt actiever en er wordt meer vet verbrand doordat het hart beter werkt. Hierbij moet wel in het oog worden gehouden dat koffie ook de aanmaak van insuline bevordert; dat is het hormoon wat suiker omzet in vet. Daarnaast bevordert koffie de secretie van maagsappen. Hierdoor is het een spijsverteringsbevorderend middel. Om deze redenen wordt koffie gebruikt bij:
 • Mensen die aan sport doen,
 • Mensen die willen afvallen,
 • Mensen die veel gegeten hebben.

Antioxidanten in koffie

In koffie zitten veel antioxidanten. Dat zijn gezonde stoffen die vrije radicalen bestrijden. Een teveel aan vrije radicalen kan leiden tot allerlei ziekten zoals kanker. In het westen eten we in plaats van verse groenten en fruit allerlei producten met geringe voedingswaarde en weinig antioxidanten zoals witmeelproducten, voorverpakte sauzen, poeders die tot maaltijdbestanddelen worden verwerkt en magnetronvoedsel. Zuivere koffie, uiteraard geen oploskoffie, is geen geneesmiddel maar helpt wel om mensen in een westers dieet met lage antioxidantwaarde te beschermen
Bloeiende koffiestruik / Bron: Fernando Rebêlo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeiende koffiestruik / Bron: Fernando Rebêlo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
tegen de volgende ziekten:
 • Darmontsteking,
 • Darm- en leverkanker,
 • Ziekte van Parkinson.

Adstringerende werking van koffie maakt het een middel bij keelpijn en diarree

 • Koffie werkt bloeddrukverhogend en daarom wordt het ingezet door mensen met lage bloeddruk en neiging tot flauw vallen.
 • Koffie is licht diuretisch; je moet er sneller van plassen.
 • Koffie verwijdt de luchtwegen. Daarnaast wordt het ademritme verhoogt. Dat kan beide helpen om astmatische klachten te verlichten.

Waarschuwingen koffiegebruik

 • Overmatig gebruik van koffie begint bij meer dan vijf koppen koffie per dag. Dat kan leiden tot slapeloosheid, rusteloosheid, zenuwachtigheid, hartkloppingen, beven en hoge bloeddruk.
 • Koffie moet je nooit op nuchtere maag drinken.
 • Een teveel aan koffie kan leiden tot een verhoogd homocysteïne gehalte. Dit is een aminozuur. Als er te veel van wordt aangemaakt leidt dat onder andere tot een tekort aan vitamine B6 en een verhoogde kans op reuma, hart- en vaatziekten en diabetes. Het risico op reuma wordt verhoogd bij het dagelijks drinken van vier kopjes koffie.
 • Koffie vermindert calciumopname waardoor het wordt gelinkt aan osteoporose. Ook melk leidt tot osteoporose.
 • Koffie vermindert ijzeropname waardoor het wordt gelinkt aan anemie en vermoeidheid.
 • Koffie vermindert vitamine C-opname waardoor er een verhoogde kans op infecties is.
 • Medicijnen en supplementen moet je nooit samen met koffie innemen.
 • Zwangere vrouwen moeten matigen met koffie aangezien het vroeggeboorte kan veroorzaken.
 • Alle feiten bij elkaar opgeteld kom je tot de conclusie: het is heel gezond op één of twee kopjes koffie per dag te drinken.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie – van plant tot drankKoffie – van plant tot drankElk moment van de dag is het wel koffietijd en bij het slurpen van het bruine goedje realiseren we ons niet wat voor rei…
Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenKoffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonenEr zijn veel verschillende varianten koffiebonen die gebruikt kunnen worden om koffie te bereiden. Binnen het geslacht v…
Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie wordt gemaakt van koffiebonen die zijn fijngemalen. Door een gelijke verhouding water bij het koffiepoeder te doe…

Hoeveel eieren mag je per dag en per week eten?Hoeveel eieren mag je per dag en per week eten?Eieren zijn dierlijke producten die goed passen in een gezond dagmenu. Ondanks dat het eten van eieren bijdraagt aan een…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.