Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt!

Afvallen? Zorg ervoor dat je hongergevoel verdwijnt! Waarom zou je een streng dieet volgen als je ook je hongergevoel kunt onderdrukken. Teveel aankomen heeft vaak te maken met te veel eten, maar vooral ook met verkeerde voeding en een verkeerde houding. Met een paar simpele tips en trucs kun je afvallen zonder je voedingspatroon of leefwijze volledig aan te passen. Wist jij bijvoorbeeld dat een paar pijnboompitten voor iedere maaltijd je hierbij al kunnen helpen?

Pijnboompitten

Pijnboompitten helpen je het gevoel van honger te onderdrukken. Pijnboompitten bevatten namelijk een speciaal omega-6 (vet)zuur dat helpt bij het vrijkomen van het hormoon cholecystokinine, oftewel CCK en glucagon-like peptide, oftewel GLP-1. Een andere benaming voor dit zuur is pinoleenzuur. CCk en GLP-1 zijn hormonen die je hersenen waarschuwen als je maag vol is. Het beste kun je voor je maaltijd een klein glaasje pijnboompitten eten. Zo wordt je door het ‘volle maag gevoel’ belet om onnodig veel voedsel te nemen.

Water drinken voor het eten

Eigenlijk is het heel eenvoudig, wanneer je water drinkt voor de maaltijd zit je sneller vol. Je zal dus logischerwijs minder kunnen eten. Naast het voordeel dat je snel vol zit, val je ook af doordat water geen suikers en koolhydraten bevat zoals fris- en fruitdranken. Een ander voordeel is dat water zorgt voor een snelle zuivering van je lichaam en mineralen en vitaminen zo goed worden opgenomen. Afvalstoffen zullen door een goede waterinname, sneller buiten zijn, waardoor je huid ook een stuk stralender zal ogen. Er wordt aangeraden om per dag twee tot drie liter water te drinken.

Kauwgom

Door het kauwen op (suikervrije) kauwgom neemt je hongergevoel af. Dit komt omdat de kauwbewegingen ervoor zorgen dat je maag denkt dat er eten onderweg is. Ook is bewezen dat je minder eet nadat je een stukje kauwgom hebt gehad. Natuurlijk is kauwgom geen maaltijdvervanger, maar het kan je wel helpen om je middagsnack te laten staan.

Een goed ontbijt

Het ontbijt is de motor van je dag. Wanneer je een goed en voedzaam ontbijt hebt gehad, zet dit je hele spijsvertering op gang. Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat je minder zin hebt om te snacken.

Supplementen

Supplementen houden je bloedsuikerspiegel in balans, hierdoor krijg je minder trek in suikers en vermindert je hongergevoel meteen. Een voorbeeld van een supplement is Chroom. Je kunt dit in zowel een pil als olievariant gebruiken. Voordat je begint met het innemen van supplementen, is het van belang je goed te informeren en je altijd te houden aan de bijgevoegde bijsluiter.

Be busy

Dit is iets wat de meeste mensen wel eens ervaren hebben. Wanneer je op de bank zit, merk je dat je eerder iets te snacken pakt dan wanneer je in de sportschool staat. Natuurlijk hoef je ook niet iedere dag te zweten tijdens de fitness. Je bent al actief bezig als je bijvoorbeeld een goed boek leest en helemaal weg droomt in het verhaal. Je lichaam staat wel in rust, maar je geest krijgt niet de vrijheid om naar die zak chips te gaan.

4 uur, cup a soup

Een opkikkertje in de middag doet wonderen. Je stilt de honger, zonder dat je veel onnodige vetten en suikers binnen krijgt. Natuurlijk hoeft dit geen cup a soup te zijn, een appel, banaan, cracker of iets anders mag ook. Zorg ervoor dat je hier ook weer jezelf in de hand houdt. Wanneer je teveel gaat eten, is je trek met het avondeten verdwenen, maar je lekkere trek na het avondeten des te groter.

Eet langzaam

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is een truc die echt werkt. Alles wat je doet staat in contact met je brein. Normaal gesproken heeft je brein bij alles wat je doet allang een signaal gehad voor dat jij het uitvoert. Wanneer je aan het eten bent is het niet anders. Echter krijgt je brein pas tien minuten later een signaal dat je vol zit dan je hersenen. Je kan dus in die tien minuten teveel eten zonder dat je het zelf door hebt. Water bij de maaltijd of een goed gesprek kan helpen bij het langzamer eten. Ook bewust eten helpt hierbij. Daarbij zorgt bewust eten ook voor een veel smakelijkere maaltijd, doordat je echt stil staat bij de verschillende smaken in je mond.

Volkoren versus verwerkte koolhydraten

Volkoren producten bevatten meer vezels. En laat vezels nu juist zorgen dat je trek langer weg blijft. Neem bijvoorbeeld pasta. Wanneer je een bord volkoren pasta op hebt, zul je minder snel het hongergevoel hebben dan wanneer je de witte (verwerkte) variant eet. Het zelfde geldt bij brood, rijst en vele producten meer. Bovendien zijn volkoren producten ook een pak gezonder voor je. Ook in groenten zitten veel vezels. Wanneer je een volkoren boterham belegt, kun je deze altijd verfrissen met bijvoorbeeld een paar blaadjes (ijsberg)sla. Lekker en gezond.
© 2014 - 2022 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Afvallen zonder hongerAfvallen zonder hongerAfvallen gaat vaak gepaard met honger, maar dit hoeft niet. Je kunt heel goed afvallen zonder dat je regelmatig met een…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenAfvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenVoldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk tra…
Lineshaper: maakt het de belofte van afvallen waar?Lineshaper: maakt het de belofte van afvallen waar?Je kunt geen vrouwenblad open slaan of je komt de advertenties van het voedingssupplement Lineshaper tegen. De beloften…

Afvallen met het Paleo dieetAfvallen met het Paleo dieetHet Paleo dieet is helemaal terug van weggeweest. Je hoort er steeds meer over. Dit is niet zo verwonderlijk want het bl…
Afvallen, hoe zorg je dat het lukt?Overgewicht is een veel voorkomend probleem. Daarom komen steeds meer mensen op een punt dat ze graag willen gaan afvall…
Bronnen en referenties
  • www.abcgezondheid.be
Lica (38 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.