Motivatie voor afvallen
Afvallen is niet eenvoudig. Er zijn veel methoden voor afvallen, maar om daadwerkelijk gewicht te verliezen moet je volhouden. En daar is motivatie voor nodig. Motivatie voor afvallen kun je vergroten door de juiste doelen te stellen, naast een einddoel ook tussentijdse doelen te formuleren, en het eindresultaat te visualiseren. Je moet het zelf doen, maar als je steun vindt bij anderen kan dat enorm helpen bij het afvallen. Als je blijft volhouden zul je uiteindelijk slagen en het gewicht bereiken dat jij wilt.
Als je wilt
afvallen zijn er veel verschillende methoden die je kunt gebruiken: minder eten, anders eten,
regelmatig wandelen, sporten,
water drinken, etc. Maar welke methode je ook kiest, of je daadwerkelijk gewicht verliest hangt vooral af van je
motivatie. Veel mensen beginnen met goede moed aan een dieet of aan een andere manier om af te vallen, maar uiteindelijk levert dit vaak toch niet het resultaat op waarop gehoopt wordt. Vaak blijkt er toch geen
motivatie om af te vallen. Of in ieder geval is de motivatie niet voldoende om het vol te houden.
Het is belangrijk om een goede methode (of combinatie van methoden) te kiezen voor afvallen, maar
wilskracht en
doorzettingsvermogen zijn zeker zo belangrijk. Hoe makkelijk je te
motiveren bent voor iets als afvallen verschilt van persoon tot persoon, maar je kunt er ook veel aan doen om je eigen motivatie te vergroten. Een aantal van deze methoden en trucs kosten weinig moeite.
Meer motivatie voor afvallen door ambitieuze maar haalbare doelen
Als je wilt gaan afvallen moet je jezelf duidelijke en ambitieuze
doelen stellen. Je moet niet overdrijven, maar als je echt te dik bent, is het vaak niet voldoende om 5 kilo af te vallen. Als jij denkt dat het nodig is om 30 kilo af te vallen, stel dat dan als
doel. (Als je twijfelt over wat voor jouw lengte, leeftijd en lichaamsbouw een gezond gewicht is, overleg dan met een huisarts, diëtist of andere professional.) Zorg daarbij wel dat je doelen haalbaar zijn. Wat afval- en dieetprogramma's je ook willen doen geloven; het is vrijwel onmogelijk om 30 kilo te verliezen in 3 maanden tijd. En zelfs als je dat zou lukken, is het de vraag of dat zo gezond is en of je op je streefgewicht kunt blijven. Om 30 kilo af te vallen, kun je beter een jaar, of zelfs langer uittrekken. Haalbaarheid is heel belangrijk. Als je doelen niet haalbaar zijn, is het heel makkelijk om op te geven wanneer het even tegenzit.
Stap voor stap afvallen: tussentijdse doelen stellen
Zeker als je veel kilo's wilt verliezen, is het belangrijk om niet alleen naar het einddoel te kijken, maar ook tussentijdse doelen te stellen. Doelen halen motiveert namelijk om verder te gaan en vol te houden. Het is daarom beter om verschillende kleinere doelen na te streven, dan één lange termijn doel. Spreek daarom niet alleen met jezelf af dat je 20 kilo wilt verliezen, maar vraag jezelf ook af wanneer je de eerste 3 kilo kwijt wilt zijn, deel met je vrienden dat je 5 kilo kwijt bent, en geef een feestje wanneer je 10 kilo bent afgevallen. Wees trots op jezelf, koop een cadeautje als je je doelen binnen de gestelde tijd haalt: dat helpt allemaal om je motivatie op peil te houden, en je uiteindelijke doel te bereiken.
Positieve doelen stellen om gewicht te verliezen
Het is belangrijk om de doelen die je stelt voor het
afvallen op een positieve manier te formuleren. Ons brein kan namelijk niet goed omgaan met ontkenningen. Als we ergens niet aan mogen denken, doen we dat juist wel. Door onszelf op te dragen ergens niet aan te denken, focussen we daar juist onze aandacht op. Minder eten is daarom geen goed doel: door je bezig te houden met minder eten, focus je je aandacht juist op eten. Dat heeft al gauw een averechts effect.
Ook een doel dat alleen over kilo's gaat werkt waarschijnlijk niet erg motiverend. Het is te abstract en doet niets met je motivatie. Je kunt het makkelijk associëren met een straf. En hoewel afvallen misschien niet leuk is, moet je zorgen dat het zo aangenaam mogelijk is. Het is daarom beter om als doel te hebben dat je weer in een bepaalde broek past die je al heel lang niet meer aan kunt, of dat je weer in je badpak op het strand durft te liggen. Dit zijn doelen die je een goed gevoel kunnen geven, en daarom
motiverend werken. Ze kunnen je helpen om het afvallen vol te houden. Denk daarom goed na over welke doelen je stelt, en hoe je ze formuleert.
Visualiseren en afvallen
Beelden en gevoelen kunnen heel veel doen om je
motivatie voor afvallen op peil te houden. Probeer daarom doelen te stellen en
voordelen van afvallen te benoemen die beelden en gevoelens oproepen, en roep die gevoelens en beelden ook regelmatig op als je merkt dat je motivatie nodig hebt.
Visualiseren van je einddoelen helpt je om je vast te bijten is waar je aan begonnen bent. Als je het moeilijk hebt vanwege een
hongergevoel, of omdat je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, dan kunnen deze beelden en gevoelens je over de drempel helpen.
Vastleggen van je doelen voor afvallen
Het is belangrijk dat je doelen duidelijk zijn: je moet er niet zomaar onderuit kunnen. Schrijf daarom voor jezelf op wat je wanneer wilt bereiken. Houd je vorderingen bij en check of je je doelen op het juiste moment haalt. Probeer iemand te vinden die samen met jou wil afvallen. Je kunt elkaar motiveren, er doorheen slepen als je het moeilijk hebt (zoals ook bij
Weight Watchers). Als dat niet lukt, schakel dan in ieder geval iemand in die op de hoogte is van jouw doelen, en houdt deze persoon op de hoogte van je vorderingen. Zorg er wel voor dat je deze persoon niet verantwoordelijk maakt voor jouw doelen: uiteindelijk moet je het zelf doen!
Ten slotte, weet dat iedereen die wil afvallen het weleens moeilijk heeft. Dat hoort erbij. Je moet er doorheen. Het is een overwinning op jezelf als het lukt. Houd je einddoel voor ogen, en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Succes!
Lees verder