Motivatie voor afvallen

Motivatie voor afvallen Afvallen is niet eenvoudig. Er zijn veel methoden voor afvallen, maar om daadwerkelijk gewicht te verliezen moet je volhouden. En daar is motivatie voor nodig. Motivatie voor afvallen kun je vergroten door de juiste doelen te stellen, naast een einddoel ook tussentijdse doelen te formuleren, en het eindresultaat te visualiseren. Je moet het zelf doen, maar als je steun vindt bij anderen kan dat enorm helpen bij het afvallen. Als je blijft volhouden zul je uiteindelijk slagen en het gewicht bereiken dat jij wilt. Als je wilt afvallen zijn er veel verschillende methoden die je kunt gebruiken: minder eten, anders eten, regelmatig wandelen, sporten, water drinken, etc. Maar welke methode je ook kiest, of je daadwerkelijk gewicht verliest hangt vooral af van je motivatie. Veel mensen beginnen met goede moed aan een dieet of aan een andere manier om af te vallen, maar uiteindelijk levert dit vaak toch niet het resultaat op waarop gehoopt wordt. Vaak blijkt er toch geen motivatie om af te vallen. Of in ieder geval is de motivatie niet voldoende om het vol te houden.

Het is belangrijk om een goede methode (of combinatie van methoden) te kiezen voor afvallen, maar wilskracht en doorzettingsvermogen zijn zeker zo belangrijk. Hoe makkelijk je te motiveren bent voor iets als afvallen verschilt van persoon tot persoon, maar je kunt er ook veel aan doen om je eigen motivatie te vergroten. Een aantal van deze methoden en trucs kosten weinig moeite.

Meer motivatie voor afvallen door ambitieuze maar haalbare doelen

Als je wilt gaan afvallen moet je jezelf duidelijke en ambitieuze doelen stellen. Je moet niet overdrijven, maar als je echt te dik bent, is het vaak niet voldoende om 5 kilo af te vallen. Als jij denkt dat het nodig is om 30 kilo af te vallen, stel dat dan als doel. (Als je twijfelt over wat voor jouw lengte, leeftijd en lichaamsbouw een gezond gewicht is, overleg dan met een huisarts, diëtist of andere professional.) Zorg daarbij wel dat je doelen haalbaar zijn. Wat afval- en dieetprogramma's je ook willen doen geloven; het is vrijwel onmogelijk om 30 kilo te verliezen in 3 maanden tijd. En zelfs als je dat zou lukken, is het de vraag of dat zo gezond is en of je op je streefgewicht kunt blijven. Om 30 kilo af te vallen, kun je beter een jaar, of zelfs langer uittrekken. Haalbaarheid is heel belangrijk. Als je doelen niet haalbaar zijn, is het heel makkelijk om op te geven wanneer het even tegenzit.

Stap voor stap afvallen: tussentijdse doelen stellen

Zeker als je veel kilo's wilt verliezen, is het belangrijk om niet alleen naar het einddoel te kijken, maar ook tussentijdse doelen te stellen. Doelen halen motiveert namelijk om verder te gaan en vol te houden. Het is daarom beter om verschillende kleinere doelen na te streven, dan één lange termijn doel. Spreek daarom niet alleen met jezelf af dat je 20 kilo wilt verliezen, maar vraag jezelf ook af wanneer je de eerste 3 kilo kwijt wilt zijn, deel met je vrienden dat je 5 kilo kwijt bent, en geef een feestje wanneer je 10 kilo bent afgevallen. Wees trots op jezelf, koop een cadeautje als je je doelen binnen de gestelde tijd haalt: dat helpt allemaal om je motivatie op peil te houden, en je uiteindelijke doel te bereiken.

Positieve doelen stellen om gewicht te verliezen

Het is belangrijk om de doelen die je stelt voor het afvallen op een positieve manier te formuleren. Ons brein kan namelijk niet goed omgaan met ontkenningen. Als we ergens niet aan mogen denken, doen we dat juist wel. Door onszelf op te dragen ergens niet aan te denken, focussen we daar juist onze aandacht op. Minder eten is daarom geen goed doel: door je bezig te houden met minder eten, focus je je aandacht juist op eten. Dat heeft al gauw een averechts effect.

Ook een doel dat alleen over kilo's gaat werkt waarschijnlijk niet erg motiverend. Het is te abstract en doet niets met je motivatie. Je kunt het makkelijk associëren met een straf. En hoewel afvallen misschien niet leuk is, moet je zorgen dat het zo aangenaam mogelijk is. Het is daarom beter om als doel te hebben dat je weer in een bepaalde broek past die je al heel lang niet meer aan kunt, of dat je weer in je badpak op het strand durft te liggen. Dit zijn doelen die je een goed gevoel kunnen geven, en daarom motiverend werken. Ze kunnen je helpen om het afvallen vol te houden. Denk daarom goed na over welke doelen je stelt, en hoe je ze formuleert.

Visualiseren en afvallen

Beelden en gevoelen kunnen heel veel doen om je motivatie voor afvallen op peil te houden. Probeer daarom doelen te stellen en voordelen van afvallen te benoemen die beelden en gevoelens oproepen, en roep die gevoelens en beelden ook regelmatig op als je merkt dat je motivatie nodig hebt. Visualiseren van je einddoelen helpt je om je vast te bijten is waar je aan begonnen bent. Als je het moeilijk hebt vanwege een hongergevoel, of omdat je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, dan kunnen deze beelden en gevoelens je over de drempel helpen.

Vastleggen van je doelen voor afvallen

Het is belangrijk dat je doelen duidelijk zijn: je moet er niet zomaar onderuit kunnen. Schrijf daarom voor jezelf op wat je wanneer wilt bereiken. Houd je vorderingen bij en check of je je doelen op het juiste moment haalt. Probeer iemand te vinden die samen met jou wil afvallen. Je kunt elkaar motiveren, er doorheen slepen als je het moeilijk hebt (zoals ook bij Weight Watchers). Als dat niet lukt, schakel dan in ieder geval iemand in die op de hoogte is van jouw doelen, en houdt deze persoon op de hoogte van je vorderingen. Zorg er wel voor dat je deze persoon niet verantwoordelijk maakt voor jouw doelen: uiteindelijk moet je het zelf doen!

Ten slotte, weet dat iedereen die wil afvallen het weleens moeilijk heeft. Dat hoort erbij. Je moet er doorheen. Het is een overwinning op jezelf als het lukt. Houd je einddoel voor ogen, en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Succes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei rede…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…

Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough Dieet7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough DieetJe kunt er zeven jaar jonger uit zien binnen zeven weken door een combinatie van afvallen en het juiste doen voor je hui…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 04-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.