Op dieet en toch zoveel eten als je wilt

Op dieet en toch zoveel eten als je wilt Afvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die dag ben je niet op dieet en kijk je niet naar calorieën, koolhydraten of vet. Hierdoor word je zwaarder, maar die extra kilo's raak je makkelijk weer kwijt. Daarnaast verhinder je je stofwisseling om efficiënter te gaan werken. Op de andere dagen in de week kun je daardoor sneller afvallen. Het belangrijkst is misschien wel dat het afvallen leuker is en dat je motivatie om het dieet vol te houden veel groter wordt. Als je wilt afvallen en je gaat op dieet, dan houdt dat in dat je minder gaat eten en meestal ook anders gaat eten. Je zorgt ervoor dat je minder calorieën tot je neemt, minder vet gaat opslaan, en dat je overtollig lichaamsvet gaat verbranden. Zoveel eten als je wilt lijkt hier op geen enkele manier mee te verenigen. Toch is het mogelijk om een combinatie te maken van een dieet en zoveel eten als je wilt. En dit heeft ook nog bepaalde voordelen als het om afvallen gaat.

Eén dag in de week niet op dieet

Het idee is dat je een dieet volgt, en dat je je daar zo strikt mogelijk aan houdt. Veel diëten zijn niet eenvoudig vol te houden, dus dat kan een behoorlijke opgave zijn. Dat doe je zes dagen in de week. En de zevende dag mag je zoveel eten als je wilt. Daarbij let je totaal niet op de samenstelling van je dieet van de andere zes dagen, op het aantal calorieën of de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Die dag ben je dus niet op dieet.

Het effect van één dag alles eten wat je wilt op je gewicht

De kans is groot dat wanneer je je een dag flink te buiten gaat aan alles wat je lekker vindt, je de volgende dag zwaarder zult zijn. Een deel van de verloren kilo's zit er weer aan na een dag goed eten en drinken. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. Maar je zult merken dat deze kilo's er weer erg makkelijk af te krijgen zijn. Eigenlijk net zoals wanneer je net begint met afvallen.

Als je bijvoorbeeld 1 kilo zou aankomen na zo'n dag, dan is het erg waarschijnlijk dat je 0,5 kilo hiervan vrij makkelijk weer kwijt bent, zonder dat je daar echt wat voor hoeft te doen. Die laatste halve kilo kost je wel moeite, maar die kun je er met een streng dieet makkelijk weer af krijgen voordat je weer een dieetvrije dag hebt.

Het effect van een dieetvrije dag op je stofwisseling

Het nadeel van een dieet waarbij je minder calorieën eet en drinkt is dat een deel van het effect al snel verloren gaat. Dat komt doordat je lichaam gaat wennen aan de nieuwe hoeveelheid calorieën: je stofwisseling gaat efficiënter werken. Door één dag in de week juist flink veel calorieën tot je te nemen, voorkom je dat de stofwisseling zich gaat aanpassen. Doordat je je één dag in de week niet aan je dieet houdt, en misschien wel wat pondjes aankomt, zorg je er dus voor dat je de andere dagen in de week juist extra snel kunt afvallen.

Motivatie voor het afvallen

Veel mensen die beginnen met een dieet lukt het uiteindelijk niet om af te vallen, en nog minder mensen bereiken hun streefgewicht. In het overgrote deel van de gevallen komt dit niet doordat het dieet niet goed is; het komt doordat mensen het dieet niet volhouden.

De meeste diëten zijn niet leuk, en van veel diëten zou je kunnen zeggen dat ze zwaar zijn. Je mag veel dingen die je lekker vindt niet eten; en soms ben je dan ook nog eens verplicht om (dure) producten te gaan eten die je helemaal niet lekker vindt. Naarmate je langer met het dieet bezig bent, en het afvallen verloopt traag, daalt je motivatie, en ga je steeds vaker dingetjes eten die eigenlijk niet mogen. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat je stopt met je dieet en vervalt in je oude eetpatroon.

Het kan een flinke boost geven aan je motivatie voor afvallen wanneer je het niet constant hoeft vol te houden. Eén dag in de week de druk van de ketel kan enorm helpen om het afvallen vol te houden. En als je dan ook nog eens weet dat je de extra kilo's die je op die dag opeet snel weer verliest, en dat je je stofwisseling onder controle houdt, wordt afvallen opeens een stuk leuker.
© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…
Afvallen met een slow carb dieetAfvallen met een slow carb dieetHet slow carb dieet wordt onder andere beschreven in het boek The 4-hour body van Timothy Ferriss. Het is een variant op…

Kilo's afvallen met deze tips!Kilo's afvallen met deze tips!Veel mensen kampen met overgewicht en/of zouden graag wat willen afvallen en gaan diëten. Belangrijk wanneer je wat kilo…
Hoe stel je een voedingsschema op?Hoe stel je een voedingsschema op?Een voedingsschema wordt vaak gebruikt bij een dieet. Een voedingsschema is handig om af te vallen maar ook om aan te ko…
Bronnen en referenties
  • Timothy Ferriss (2010). 'The 4-hour Body'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.