Afvallen met een low carb dieet

Afvallen met een low carb dieet Bij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de productie van insuline wordt verminderd, waardoor je lichaam minder vet opslaat. Het afvallen is dus gebaseerd op het eten van minder brood, pasta en aardappelen; en juist meer vlees, eieren, peulvruchten en noten. Het geheim zit dus niet in afvallen door minder calorieën, maar in afvallen door minder koolhydraten. Een low carb dieet of een low carbohydrate dieet is een dieet waarbij je minder koolhydraten eet dan in een normaal voedingspatroon. Er zijn verschillende low carb diëten, waarvan er aan aantal heel bekend zijn. Voorbeelden zijn Atkins dieet, Dukan dieet, South Beach dieet, Stillman dieet en Slow carb dieet. Bij sommige hiervan bestaat minder dan 10% van de calorieën die je inneemt uit koolhydraten, terwijl dat normaal gesproken tussen de 40% en 70% is.

Low carb dieet: de theorie van het afvallen

Bij een low carb dieet gaat het er niet zozeer om dat je minder calorieën eet (hoewel dat vaak wel een onderdeel is van het dieet), maar vooral om anders eten. Afvallen met een low carb dieet doe je door de verhouding tussen koolhydraten, vet en eiwit (drastisch) te wijzigen. Je eet minder koolhydraten en je eet meer vet en eiwit.

Het idee hierachter is dat koolhydraten zorgen voor de opslag van vet in je lichaam. Koolhydraten die je tot je neemt worden omgezet in suikers, zodat je ze kunt gebruiken als brandstof. Tegelijkertijd gaat je alvleesklier - als gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel - extra insuline produceren. En insuline stimuleert de vetopslag in je lichaam. Sterker nog, zonder insuline is er geen vetopslag mogelijk. Wanneer je dus minder koolhydraten tot je neemt is de insulineproductie lager en kan er dus ook minder vetopslag plaatsvinden.

Wat mag je niet eten bij een low carb dieet?

Het low carb dieet is geen specifieke methode om af te vallen; het is een aanduiding voor een groep diëten die allemaal uitgaan van het bovenstaande principe. Het verschilt per dieet wat je niet mag eten als je wilt afvallen. Maar er zijn wel grote lijnen in aan te duiden.

Suikers zijn in ieder geval uit den boze. Dat betekent dus geen suiker in de thee, geen suiker in de koffie, geen frisdranken en geen snoep. Maar ook veel producten die over het algemeen als gezond worden gezien moeten veelal minder worden gegeten, en zijn soms helemaal niet toegestaan. Denk daarbij aan brood, aardappels, pasta, rijst en graanproducten. Deze bevatten veel koolhydraten in de vorm van zetmeel en vezels. Dit wordt door het lichaam omgezet in suikers.

Ook groenten en fruit bevatten suikers, zetmeel en vezels. In de meeste diëten mag echter wel een normale portie groen en fruit gegeten worden. Soms zijn er daarin wel beperkingen en en wordt er gezocht naar de fruit en groenten die de minste koolhydraten bevatten. Dat zijn in het geval van groenten bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en spinazie.

Wat mag je wel eten bij een low carb dieet?

De lijst met producten die je niet mag eten bij een dieet met weinig koolhydraten is vaak behoorlijk lang. Daar staan echter ook producten tegenover die je juist meer moet gaan eten. Dat zijn producten die veel vet en eiwitten bevatten; veel daarvan worden niet met gezond eten en afvallen in verband gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om eieren, vlees (zowel rund, varkens als kip), vis en oliën.

Door het minderen van het aantal koolhydraten vermindert ook al snel de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt. Dat is met enkel vlees en eieren moeilijk te compenseren. Daarom zijn er vaak noten en peulvruchten in low carb diëten te vinden. Bij sommige diëten zijn vezels (complexe koolhydraten) juist wel toegestaan.

Qua drinken is water het allerbeste. Water drinken is sowieso heel goed bij afvallen, maar nog extra belangrijk bij een low carb dieet, omdat je sneller vocht verliest door de lage hoeveelheden koolhydraten.

Ervaringen met low carb diëten

De meningen over low carb diëten zijn nogal verdeeld. Dat geldt zowel voor de meningen van wetenschappers, als van diëtisten, als van mensen die een low carb dieet hebben gevolgd. In het ene geval lijkt het wel te werken en in het andere niet. Sommige deskundigen zijn ervan overtuigd dat minder koolhydraten eten helpt bij het afvallen; anderen beweren dat dit alleen mogelijk is wanneer de totale hoeveelheid calorieën die je tot je neemt daalt.

Waar vrijwel alle deskundigen het wel over eens zijn is dat je niet zonder koolhydraten toe kunt. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te kunnen functioneren en om bijvoorbeeld je hersenen te laten werken.

Ook blijkt vaak dat het erg belangrijk is dat je een manier van afvallen kiest die bij je past, en waar jij je prettig bij voelt. Afvallen valt of staat bij motivatie. En dat zou weleens de belangrijkste factor kunnen zijn die bepaalt of een low carb dieet voor jou een effectieve manier van afvallen is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een slow carb dieetAfvallen met een slow carb dieetHet slow carb dieet wordt onder andere beschreven in het boek The 4-hour body van Timothy Ferriss. Het is een variant op…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Waarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWaarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWetenschappelijke studies tonen aan wat veel ervaringsdeskundigen al lang hebben beweerd: een koolhydraatarm dieet (een…
Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenLow Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenEen goed samengesteld dieet met minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Er is een reeks Low Carb diëten vers…

Lichamelijke klachten bij obesitasLichamelijke klachten bij obesitasZware mensen hebben het letterlijk zwaar. Obesitas is een volksziekte. Zolang je je nog vrijelijk bewegen kunt en je nie…
Je lichaam ontzuren met het ontzuringsdieetJe lichaam ontzuren met het ontzuringsdieetHeb je al enige tijd van slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie of verstopping, brandend maagzuur, van regelmatig t…
Bronnen en referenties
  • Timothy Ferriss (2010). 'The 4-hour Body'
  • Charles Clark (2005). 'Slank met het low carb dieet'
  • http://rationalwiki.org/wiki/Low-carb_diet
  • Voedingscentrum.nl
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.