Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?

Hoeveel water drinken als je wilt afvallen? Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krijgt en het stimuleert de vetverbranding. Voor een gemiddeld mens is 1,5 liter water drinken per dag voldoende. Als je gewicht wilt verliezen kun je dit opvoeren naar 2 tot 4 liter water. In plaats van water kun je ook thee drinken of groente en fruit eten. Wanneer je wilt afvallen door veel te drinken zorg er dan voor dat je altijd water bij je hebt.

Waarom water drinken als je wilt afvallen?

Er zijn verschillende redenen om water te drinken als je wilt afvallen:
  • Wanneer je de hele dag door water drinkt, krijg je minder snel dorst. Dat zorgt ervoor dat je minder snel andere dranken zult pakken. Dat is voordelig wanneer je gewicht wilt verliezen, omdat bijvoorbeeld frisdrank behoorlijk veel calorieën bevat.
  • Wanneer je dorst hebt, kan je lichaam dit interpreteren als honger. Door voldoende water te drinken krijg je minder snel dorst en heb je dus ook minder kans dat je lichaam een hongergevoel creëert, terwijl je geen honger hebt.
  • Daarnaast zorgt het vocht in je lichaam ervoor dat je constant een voller gevoel hebt dan normaal. Hierdoor zullen je minder snel trek hebben in eten.
  • Water drinken is nodig om de vetverbranding op gang te houden. Water is essentieel om voedsel dat je tot je neemt om te zetten in energie, maar ook om vet dat opgeslagen is in je lichaam te transformeren in energie. Op die manier zorgt water er niet alleen voor dat je niet verder aankomt, maar ook dat je daadwerkelijk gewicht verliest.
  • Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de lichaam worden afgevoerd. Wanneer je opgeslagen vet verbrandt, komen daar afvalstoffen bij vrij. Die moeten je lichaam uit. Voldoende water zorgt ervoor dat je jezelf hiermee niet vergiftigt.

Hoeveel water moet je drinken als je wilt afvallen?

Voor een gemiddeld persoon is het gezond om 1,5 tot 2 liter water op een dag te drinken. Om sneller en gezonder af te vallen kun je de hoeveelheid water opvoeren tot 3 of 4 liter. Wanneer je zoveel water drinkt is het belangrijk om dit goed over de dag te spreiden. Te veel water kan namelijk zorgen voor een natriumtekort, wat erg ongezond is. Daarom is het ook niet aan te raden om meer dan 4 liter op een dag te drinken; zeker niet wanneer je dit combineert met minder eten dan je gewend bent.

Thee, groente en fruit in plaats van water

Niet iedereen houdt van water drinken. Gelukkig zijn er andere manieren om een flinke hoeveelheid vocht binnen te krijgen. Wanneer je wilt afvallen is het niet aan te raden om veel frisdrank of bier te drinken: die bevatten heel veel calorieën. Wel kun je thee of koffie drinken in plaats van water. Thee is in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Je moet wel proberen thee zonder suiker te drinken, of in ieder geval met zo weinig mogelijk suiker. Hetzelfde geldt voor koffie. Koffie zonder melk en suiker bevat geen calorieën. En er zijn nog meer dingen die je kunt drinken als je wilt afvallen.

Ook groente en fruit bevatten veel water en weinig calorieën. In plaats van water drinken kun je daarom ook groente en fruit eten. Je moet echter wel heel veel groente en fruit consumeren om 2 liter vocht binnen te krijgen. Dat zal dus uitdraaien op een combinatie van water en groente en fruit.

Afvallen door veel water drinken: hoe doe je dat?

Veel water drinken kan een behoorlijke opgave zijn, want het is waarschijnlijk niet iets dat je gewend bent te doen. Zoals hierboven al beschreven werd kun je water vervangen door thee en/of groente en fruit. Maar ook daarmee zul je waarschijnlijk niet aan je beoogde hoeveelheid vocht komen.

Wanneer je jezelf voorneemt om veel water te drinken is het verstandig om te zorgen dat je overal water binnen handbereik hebt. Wanneer je op stap gaat - bijvoorbeeld naar school of naar je werkt - kun je plastic flesjes meenemen met water die je direct vult wanneer deze leeg zijn. Ook is het een aanrader om een fles of een kan water op tafel te zetten wanneer je gaat eten. Voor de verandering kun je een schijfje citroen in het water doen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Wil je afvallen? Let dan ook op wat je drinkt!Als je wilt afvallen moet je je calorie-inname verminderen, en/of je calorieverbranding verhogen door meer te bewegen en…
Afvallen en drinkenAfvallen en drinkenAfvallen is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Er is veel waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbee…

Voedingssupplement Acetyl-L-carnitineVoedingssupplement Acetyl-L-carnitineAcetyl-l-carnitine, ook wel ALC genoemd komt van nature voor in onze voeding en het lichaam kan deze stof zelf ook aanma…
Nieuwjaar = afslankperikelenNieuwjaar = afslankperikelenZo vlak na het wisselen van het jaar nemen we ons van alles voor en dus ook dat we af gaan vallen. We vinden ons ter…
Bronnen en referenties
Reacties

Hilde, 23-02-2015
Het is een gewenning. Je zal met de tijd merken dat het makkelijker wordt om je toiletbezoek uit te stellen. Je zal na enkele dagen (binnen 2 weken) merken dat je nog steeds vaker naar toilet gaat dan voorheen. Maar de hoeveelheid die je uitscheidt wordt steeds groter (en de kracht ook sterker). Na enkele weken ben je terug in je normale 'plasritme'. Een kwestie van volhouden en wennen dus. Succes. Reactie infoteur, 24-02-2015
Beste Hilde,

Dank voor het delen van je ervaring!
Jij ook succes!

Vriendelijke groet,

Brempie

Maria, 09-12-2014
Gisteren begonnen met water drinken iets wat ik bijna nooit deed. Vandaag 2 flessen van anderhalve liter leeg, maar ik kan niet nu naar buiten, moet steeds naar het toilet. Hoe doet een ander dat? Reactie infoteur, 12-12-2014
Beste Maria,

Een zeer terechte vraag. Er zijn verschillende antwoorden mogelijk. De belangrijkste daarvan is dat dit voor iedereen verschillend is. Een aantal punten waar je misschien wat aan hebt:

- Als je opeens veel water gaat drinken, moet je lichaam daaraan wennen. Ik verwacht dat je naarmate je het water drinken langer volhoudt, minder problemen zal hebben.
- Misschien kun je het water drinken wat beter plannen. Dus niet vlak voordat je weg moet, en zeker niet in de laatste anderhalf uur voor het slapen gaan.
- 3 liter is behoorlijk veel. Misschien kun je dit (voorlopig) terugbrengen naar 2 liter. Bedenk ook dat je lichaam niet meer dan ongeveer een halve liter per uur kan opnemen. Heel veel in één keer drinken heeft dus geen zin.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Straus, 06-08-2014
Ik ben 1 van de mensen die VEEL water drinkt (grens tot 4 liter per dag) en was veel te dik door overmatig eten en vooral bier drinken wat mij maakte tot "diëten". Mee eens water is geen "voeding" voor het lichaam maar een hulpmiddel en transport middel (plassen) het is echter wel zo dat je een vol gevoel krijgt als je honger hebt en een half litertje water drinkt bv flesje spa rood/blauw, spa rood zeker ivm bubbels. Het is niet zo dat het ineens door je lichaam plonst en gelijk weer uitplast.
Je lichaam gebruikt het water wel degelijk om af te vallen als je je aan je calorieën houd!
Doordat water geen voeding heeft (calorieën) gaat je lichaam zijn vet gebruiken om te verbranden en het water zorgt voor het afvoer van dit afval, blijf je je ongezonde eet gewoonte aanhouden zal meer water geen nut hebben.
Het water uit de kraan zit niet zo veel in op kalk na dan maar bron water bevatten CA+ CI K+ Mg++ Na+ oftewel gewoon natrium calcium en magnesium die wij allemaal wel kennen en zal zo op deze manier weer aangevuld worden mocht je toch iets te veel drinken. Kort samen gevat water is geen voedings bron, helpt afval verwijderen bij aangepast normaal eten (calorieën). En geeft wel degelijk een vol gevoel als je trek hebt. En tot slot denk ik dat je nieren heel blij zijn als je veel water drinkt, zonder hun geen plas toch? dus water gaat wel degelijk je lichaam door en niet rechtstreeks je plaskanaal uit :-)

Succes Brempie
Mvg Straus Reactie infoteur, 06-08-2014
Beste Straus,

Dank voor je uitgebreide reactie, en het delen van jouw ervaringen.
En succes met afvallen!

Vriendelijke groet,

Brempie

Machilosa, 07-06-2014
Het is een fabeltje dat je minder honger zal gaan krijgen als je voor de maaltijd een glas water drinkt! dat is wetenschappelijk bewezen. water is veel te dun om een verzadigd gevoel te geven aan de maag, het glijdt er gewoon door! het is eveneens een fabel dat door alleen veel te drinken je zal vermageren! alles wat je te veel aan vocht krijgt wordt gewoon uitgescheiden. water zal er niet voor zorgen dat je vet verbrandt. het voordeel is dat het geen suiker bevat waardoor je geen extra kcal binnenkrijgt. Reactie infoteur, 19-01-2015
Beste Machilosa,

Dank voor je reactie! Het klopt inderdaad dat je van alleen meer water drinken (als enige verandering in je voedingspatroon) niet zult afvallen. Wat ik in het artikel probeer duidelijk te maken is dat het wel essentieel is om water te drinken om af te vallen. Voor de overige punten die je aanhaalt ben ik erg geïnteresseerd in de wetenschappelijke bronnen waarnaar je verwijst…

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.