Voedingssupplement Acetyl-L-carnitine

Voedingssupplement Acetyl-L-carnitine Acetyl-l-carnitine, ook wel ALC genoemd komt van nature voor in onze voeding en het lichaam kan deze stof zelf ook aanmaken. Als voedingssupplement is het onder andere inzetbaar bij stress en zware lichamelijke inspanningen. Ook is het goed voor het hart en ondersteunt het de vetstofwisseling. Verder zorgt deze stof ervoor dat de suikerspiegel normaal wordt gehouden, zodat hongergevoel wordt voorkomen. Wat houdt ALC precies in en voor wie is het als voedingssupplement geschikt?

Wat is Acetyl-l-carnitine (ALC)

Acetyl-l-carnitine (ALC) is een aminozuur (=bouwstof van eiwitten) die wordt gemaakt in de lever en nieren. Het meeste ALC in ons lichaam komt voor in de spieren en hartspier. Het komt ook voor in ons voedsel, met name in rood vlees. Carnitine dient niet als bouwstof voor lichaamsweefsels zoals andere aminozuren, maar het speelt een belangrijke rol in de vetstofwisseling en in de hersenen. Daarnaast is deze stof een antioxidant die de weefsels beschermt tegen achteruitgang. Tijdens het ouder worden neemt de hoeveelheid van deze stof aanzienlijk af. Het gebruik van ALC kan op oudere leeftijd de conditie van de cellen op peil houden.

Acetyl-L-Carnitine versus L-Carnitine

Acetyl-L-Carnitine is de geacetyleerde vorm van de voedingsstof L-Carnitine. Acetyl-L-Carnitine is een vorm van carnitine die beter wordt opgenomen dan L-Carnitine. Tijdens het verwerkingsproces wordt een deel van de Acetyl-L-Carnitine in het lichaam omgezet naar L-Carnitine. Uiteindelijk voorziet Acetyl-L-Carnitine het lichaam dus met beide vormen van carnitine. Acetyl-L-Carnitine is een veel gebruikt product voor extra natuurlijke energie en vetverbranding. Het ingrediënt werkt in de cel mee aan het leveren van energie door het helpen bij het verbranden van aanwezige vetcellen.

Waarvoor inzetbaar

Als supplement wordt ALC ingezet bij stress en zware lichamelijke inspanningen. Het draagt bij aan het behoud van een goede hartconditie, verhoging van de vetverbranding en verbetering van geheugen en concentratie. Door dit supplement te gebruiken wordt de productie van bio-energie bevorderd doordat de daarin aanwezig carnitine de vorming van energie uit vetzuren stimuleert. Omdat vetten de voornaamste energiebron is voor het hart heeft carnitine een verzorgende invloed op het hart. Carnitine wordt ook gebruikt bij het vermoeidheidssydroom. De mate van vermindering van klachten varieert sterk. Vanwege het belang voor de energievoorziening van de spieren kan het ook behulpzaam zijn bij sommige vormen van spierdystrofie en bij claudicatio intermittens (= pijn in de kuiten na een eindje lopen). De werking berust gedeeltelijk op het gegeven dat bij de energievoorziening van de cellen waarvoor carnitine nodig is weinig zuurstof wordt verbruikt.

Samengevat is deze stof goed voor:

 • Gezond voor het hart
 • Goed voor geheugen en concentratie
 • Ondersteunt de vetstofwisseling
 • Houdt suikerspiegel normaal en voorkomt hongergevoel
 • Goed voor hart en bloedvaten
 • Antioxidant en beschermt cellen
 • Goed voor de bloeddruk
 • Geeft meer energie en vitaliteit
 • Goed voor het zenuwstelsel

Het lichaam heeft energie nodig om in leven te blijven en om de dagelijkse bezigheden uit te voeren. Carnitine is een voedingsstof die hierin centraal staat. Carnitine levert niet alleen energie maar zorgt er ook voor dat de afvalstoffen die ontstaan bij het produceren van energie uit de cellen worden verwijderd. Door deze dubbele taak heeft carnitine niet alleen een gunstig effect op de gezondheid maar geeft het ook meer energie.

Lichaamseigen stof

De inname van carnitine via onze voeding varieert sterk. Het varieert tussen de 5 mg tot 100 mg per dag. De belangrijkste voedingbron is rood vlees. Het lichaam maakt deze voedingsstof voornamelijk zelf met het aminozuur lysine. Dit is een bepaalde bouwstof voor eiwitten. Hiervoor zijn tevens nodig: het aminozuur methionine (bouwstof eiwit) en de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer. Bij een tekort van één van deze voedingsstoffen kan een tekort aan carnitine ontstaan. Het innemen van extra carnitine kan het vetzuurgehalte verlagen en heeft hierdoor een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Bij hartpatiënten draagt deze stof bij aan de werking van de hartspier, bij hartzwakte en beschermt het hart tegen vergroting.

ALC als ondersteuning bij sport

Uit diverse onderzoeken blijkt dat L-Carnitine bij mannen wel een verbetering oplevert voor het uithoudingsvermogen en herstel na inspanning en bij vrouwen niet. Na een aantal weken deze stof te hebben ingenomen zorgt carnitine bij mannen ervoor dat er meer androgeenreceptoren meetbaar worden waardoor de effectiviteit van het mannelijke hormoon testosteron wordt verbeterd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom carnitineCarnitine is een aminozuur. Creatine dient echter niet als bouwstof dient voor lichaamsweefsel, zoals andere aminozuren,…
Carnitine en de vetstofwisselingCarnitine en de vetstofwisselingCarnitine heeft een vitamine-achtige werking en komt in alle weefsels van het lichaam voor. Het is één van de lichaamsst…
L-carnitine in vlees bevordert atheroscleroseL-carnitine in vlees bevordert atheroscleroseHet is al geruime tijd bekend dat veelvuldige consumptie van rood vlees de kans vergroot op atherosclerose. Atherosclero…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…

Wat zijn goede en slechte suikers?Wat zijn goede en slechte suikers?In iedere voedingsleer kom je ze tegen “goede en slechte suikers” en op wat voorbeelden na, kom je meestal niet veel ver…
Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krij…
Bronnen en referenties
 • Materiaal opleiding: Voedingsdeskundige CIVAS Opleidingen
 • www.vita-info.nl
 • www.acetyl-l-carnitine.nl
 • www.supremenutrition.nl
Reactie

Hedy van Ommen, 20-08-2013
Heeft het ook nog bijwerkingen? Kan het zijn dat je er slechter van slaapt? Reactie infoteur, 23-08-2013
De bijwerkingen zijn heel gering, meestal maar tijdelijk van aard. Slapeloosheid kan een bijwerking zijn, hoewel het vrij zeldzaam is. Bij een grote inname kan er o.a. diarree, misselijkheid of pijn op de borst ontstaan.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.