Het voedingssupplement tryptofaan

Het voedingssupplement tryptofaan Tryptofaan is een voedingssupplement dat inzetbaar is bij vermindering van stress omdat het een rol speelt bij de stemming. Het zogt ervoor dat de hersenen de kalmerende stof serotonine aanmaken. Het draagt ook bij aan een goede nachtrust. Daarnaast kan het de eetlust verminderen en onderdrukt het verslavingsgevoel. Dit middel is vrij verkrijgbaar als voedingssupplement en kan het beste worden ingenomen op een lege maag. Waar is tryptofaan precies goed voor?

Wat is tryptofaan nu eigenlijk precies?

Het is een voedingssupplement. Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het bevat één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingsdeskundig of fysiologisch effect. Het mag niet als vervanging voor gevarieerde voeding dienen.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat vele functies in het lichaam vervult. Het is een van de essentiële aminozuren (eiwitten). Dit betekent dat je deze stof binnen moet krijgen via je voeding. L-Tryptofaan komt van nature voor in voeding. Het komt onder andere voor in melkproducten, bananen, vlees, kalkoen, pinda’s en chocolade. Het is een bouwsteen van eiwitten en fungeert als voorloper van diverse stoffen. De hersenen gebruiken deze stof om er serotonine van te maken. Serotonine werkt kalmerend en werkt tegen stress en draagt bij aan een goede nachtrust. Serotonine is een voorloper van het hormoon melatonine dat belangrijk is voor het biologische ritme van het lichaam. Hoewel L-tryptofaan van nature voorkomt in voedingsstoffen, is deze ook verkrijgbaar als voedingssupplement bij drogisterijen, apotheken en te bestellen op het internet.

Waarom tryptofaan gebruiken?

Tryptofaan speelt een rol bij je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en heeft een remmend effect op je eetlust. Het kan slaapbevorderend, angstdempend en als antidepressief middel werken. Het wordt ook door sporters gebruikt die spieren willen ontwikkelen. L-Tryptofaan wordt samen met vitamine B6 en vitamine B3 door de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine zorgt dat het slaapmechanisme geregeld wordt via je hersenen. Een tekort aan deze vitaminen komt niet gauw voor aangezien deze voldoende in voeding aanwezig is.

Toch zijn er situaties dat gebruik van L-triptofaan bevorderlijk kan werken. Soms helpt een glas warme melk drinken voor het slapen gaan niet meer en is je natuurlijke slaap verstoord. Of je hebt last van een jetlag. Soms heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over stressachtige situaties. Serotonine is een hormoon dat ook betrokken is bij de regulering van de eetlust. Het vermindert de eetlust en bevordert de goede gemoedstoestand.

Wat kunnen bijwerkingen zijn van tryptofaan?

Er kan sprake zijn van neveneffecten. Dat zijn: wazig zicht, duizelig voelen, vermoeid zijn of een licht psychisch onwel gevoel krijgen. In sommige landen is het gebruik van L-tryptofaan verboden of verboden geweest. In Nederland is tryptofaan gewoon verkrijgbaar.

L-Tryptofaan heeft ook een andere, gunstige uitwerking op het lichaam. Het vermindert namelijk kater verschijnselen na het gebruik van verdovende middelen. Om deze reden is tryptofaan ook erg populair bij feestgangers.

Hoe moet je het innemen?

Opname van tryptofaan via de voeding kan soms ontoereikend zijn. Eiwitrijke voeding kan opname van deze stof in de hersenen afremmen. Andere eiwitten uit voeding kan de opname van tryptofaan belemmeren waardoor deze moeilijker in het lichaam wordt opgenomen. Daarom kun je tryptofaan beter innemen op een lege maag. Je kunt dit het beste innemen met water of fruitsap. Let er wel op dat L-tryptofaan niet tegelijk met sommige medicatie, zoals anti-depressiva gebruikt mag worden.
De werking van voedingssupplementen is echter niet altijd wetenschappelijk bewezen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Tryptofaan, effectief bij depressie?Tryptofaan, effectief bij depressie?Tryptofaan is één van de essentiële aminozuren, die ons lichaam niet zelf aan kan maken en die we uit ons voedsel moeten…
Wat is 5-HTP en wat doet het?De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, w…

Gember, een levenskrachtig kruidGember, een levenskrachtig kruidGember is een populaire plant in de traditionele manier als specerij, maar het is ook zeer nuttig in de traditionele gen…
De zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie werd bekend in Egypte als een waardevol medicijn om allerlei ziektes te verhelpen. We weten dat de…
Bronnen en referenties
  • Internet
  • Cursusmateriaal voedingsdeskundige
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.