Wat is 5-HTP en wat doet het?

De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, wat doet het met je en hoe gebruik je het? 5-HTP is een natuurlijk aminozuur afkomstig uit tryptofaan en stimuleert de aanmaak van serotonine. Serotonine is een voor de hersenen hele belangrijke neurotransmitter. Het speelt een rol bij verschillende emoties, waaronder geluk en ongeluk, paniek, onrust, eetlust en seksueel gedrag. Je hersenen zijn sterk afhankelijk van serotonine en 5-HTP kan helpen bij het aanmaken van daarvan.

Waar komt 5-HTP vandaan?

5-HTP wordt gewonnen uit de zaden van het Zuid-Afrikaanse kruid Griffonia simplicifolia. De zaden van dit kruid vormen de enige natuurlijke bron waar 5-HTP in zo'n hoge concentratie aanwezig is.

Wat doet 5-HTP?

Zoals gezegd stimuleert 5-HTP de aanmaak van serotonine, een belangrijke neurotransmitter. Mensen met een laag serotonine-niveau hebben relatief vaker klachten als depressie en slapeloosheid. Om slaperig te worden heb je namelijk een ander stofje nodig, genaamd 'melatonine'. En raad eens; de aanmaak van melatonine wordt weer gestimuleerd door serotonine. Heb je vaak last van stress of van angstaanvallen? Dan is de kans groot dat jij ook last hebt van een te laag serotonine-niveau. Kortom, serotonine doet nogal wat voor je lichaam en je gemoedstoestand. En 5-HTP helpt je serotonine niveau te verhogen.

Opname van serotonine door je lichaam

Serotonine wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Om dit te doen heeft je lichaam eiwitten nodig. Bij het afbreken van de eiwitten door je lichaam ontstaat onder andere tryptofaan, wat weer de belangrijkste bron voor serotonine is. Trytofaan wordt ook omgezet in 5-HTP. Onze lever en hersenen zetten beiden vervolgens om naar serotonine. Echter, de lever kan tryptofaan ook omzetten in een andere stof, kynurenine. Deze stof is nodig voor het onderhouden en opbouwen van onze spieren. Echter, een te hoge concentratie kynurenine kan leiden tot spierschade. Daarom is het beter om niet tryptofaan, maar 5-HTP te gebruiken.

5-HTP voor het aanvullen van serotonine

Omdat serotonine alleen in het lichaam aangemaakt kan worden kun je niet zomaar serotonine 'kopen'. Dit ondanks alle middelen die hiervoor op de markt zijn. Goed, gezond en gevarieerd eten zorgt voor de aanmaak van serotonine. Zoals gezegd zorgen eiwitten al voor de aanmaak van serotonine. Om extra serotonine aan te maken kun je 5-HTP-poeder of -capsules innemen of tryptofaan slikken. Maar dit zijn uiteraard geen vervangers voor gezond en gevarieerd eten. Daarnaast heeft tryptofaan ook voedingstoffen zoals koolhydraten nodig om goed opgenomen te worden.

Waar koop je 5-HTP?

5-HTP is vrij verkrijgbaar in Nederland. Tenminste, de natuurlijke variant. Er schijnt ook een chemische variant verkrijgbaar te zijn, maar deze is in Nederland illegaal. Koop 5-HTP daarom dan ook alleen bij betrouwbare, bij voorkeur Nederlandse, winkels. Bijvoorbeeld bij fysieke winkels als Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) of online bij bijvoorbeeld Body & Fitshop of bij vitaminestore.nl.
© 2015 - 2024 Viatori, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is serotonine?Wat is serotonine?Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder ande…
Tryptofaan, effectief bij depressie?Tryptofaan, effectief bij depressie?Tryptofaan is één van de essentiële aminozuren, die ons lichaam niet zelf aan kan maken en die we uit ons voedsel moeten…
Tryptofaan supplement: depressie natuurlijk behandelenDepressieve klachten komen vaak voor en worden vaak behandeld met antidepressiva. Sommige mensen vinden het prettiger om…
Het voedingssupplement tryptofaanHet voedingssupplement tryptofaanTryptofaan is een voedingssupplement dat inzetbaar is bij vermindering van stress omdat het een rol speelt bij de stemmi…

De geneeskracht van de gele trompetbloemDe geneeskracht van de gele trompetbloemDe gele trompetbloem is een struik of een boom die oorspronkelijk alleen in Mexico voorkomt maat thans zich heeft verspr…
81 geneesplanten uit Polynesië81 geneesplanten uit PolynesiëHieronder staan 81 planten vermeld die in heel Polynesië (Samoa, Tonga, Wallis, Futuna, Cookeilanden, Frans Polynesië, T…
Bronnen en referenties
  • http://naturafoundation.nl/
  • http://www.natuurdietisten.nl/
Viatori (5 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.