De geneeskracht van de gele trompetbloem

De geneeskracht van de gele trompetbloem De gele trompetbloem is een struik of een boom die oorspronkelijk alleen in Mexico voorkomt maat thans zich heeft verspreid naar diverse regio´s op aarde. Het wordt als sierplant gebruikt en fleurt menig tropische tuin op met zijn felgele, grote bloemen. In Nederland kan de boom niet groeien want vanaf een geringe vorst, min 3, gaat de gele trompetbloem dood. Het belangrijkste aan deze boom is dat een extract van de bloemen een positieve werking heeft voor mensen met diabetes. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bloemen van de gele trompetbloem / Bron: Albert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemen van de gele trompetbloem / Bron: Albert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Iguana´s

In Mexico leven veel Iguana´s, dat zijn reptielen die makkelijk een meter lang kunnen worden. Zij eten de bloemen van de gele trompetbloem. Van de bloemen kan een medicijn worden gemaakt in de vorm van een infusie ofwel een thee. Deze thee heeft bloedsuikerspiegelnivellerende eigenschappen. Meestal geldt de stelregel: als je van een plantonderdeel een thee kunt maken, is dit plantonderdeel eetbaar.

Naamgeving

Tronadora is de Spaanse naam van deze boom die veel wordt gebruikt in de Mexicaanse traditionele volksgeneeskunde. De Latijnse naam van deze boom is Tecoma stans. In het Engels wordt deze kleine boom ook wel yellow elder, trumpetbush, yellowbells en ginger-thomas genoemd. De plant is familie van de Bignoniaceae. In het Nederlands heet de plant gele trompetbloem of gele bignonia. De bloemen van de plant zijn felgeel en ze hebben een trompetvorm; vandaar de namen met het woord ´trompet´ erin. In het Afrikaans, de taal die in zuidelijk Afrika wordt gesproken, heet de boom heel toepasselijk geelklokkies.

Traditioneel gebruik in Mexico

In de volksgeneeskunde van Mexico ziet men de bloemen van deze boom als vochtafdrijvend ofwel diuretisch middel. Daarnaast is het een tonicum; dat wil zeggen een versterkend middel. Ook is het een wormafdrijvend middel en gaat het syfillis tegen. In Veracruz worden de bloemen gebruikt om maagpijn te bestrijden. In Guadelajara in het Noorden van Mexico, wordt er traditioneel bier gemaakt van de wortels van deze boom. In Mexico is is de antidiabeteswerking van de gele trompetbloem het meest bekend. Het zit vaak in een kruidenmix samen met de wortel van de cactussoort nopal en wereke.

Een lange lijst van ziekten

Het traditioneel medicinaal gebruik van de gele trompetbloem in zeer divers. Bij gastritis, galproblemen, indigestie, brandend maagzuur en leverproblemen kan de plant allemaal van dienst zijn. Het is een eetluststimulerend middel en het werkt tegen kiespijn. Ook wordt het uitwendig toegepast, bijvoorbeeld bij wonden, huidziekten, pokken en als tegengif voor schorpioenbeten of aanrakingen met een giftige plant. De plant zuivert het bloed en kalmeert de zenuwen. De bladeren en de bloemen worden hoofdzakelijk gebruikt maar het is ook mogelijk om een thee te maken van de schors of wortel van deze boom.

Verspreiding

De boom komt oorspronkelijk vooral uit Mexico maar is ook endemisch in de rest van Midden- en ZuidAmerika, tot in Peru en Argentinië aan toe. In de zuidelijke staten van de V.S. kan men deze boom ook aantreffen. De boom wordt eveneens veel gevonden in Polynesië en Australië waar het een geïntroduceerde soort is, soms wordt het betiteld als een invasieve soort. Ook in Hawaii en op het Afrikaanse continent is deze boom te vinden. De gele trompetbloem wordt behalve om zijn medicinale capaciteiten ook aangewend als sierboom. De boom wordt in Irak, India, Brazilië en Egypte gecultiveerd om zijn medicinale capaciteiten.

Peulen van de gele trompetbloem / Bron: Kurt Stueber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Peulen van de gele trompetbloem / Bron: Kurt Stueber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemene informatie

Deze tropische boom kan vorst verdragen tot min 2 maar houdt vooral van grote hitte; hij groeit het liefst in de volle zon. Van de boom worden voornamelijk de bloemen en de bladeren gebruikt. Wanneer deze in kleine mate worden gebruikt zijn ze ongevaarlijk maar in te grote hoeveelheden kan het toxische werking hebben, tenminste dat is geconstateerd in laboratoriumonderzoek in 2012. Uit een onderzoek dat werd gehouden in 2006 blijkt dat de inhoudsstoffen van tronadora allerlei antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen bevatten.

De gele trompetbloem is een struik of een boom; hij wordt één tot acht meter hoog.

Bloedsuikerspiegelregulerend

Tronadora is een Mexicaanse geneesplant die traditioneel wordt gebruikt om een verhoogde bloedsuikerspiegel tegen te gaan. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 1985 dat is gehouden op honden blijkt dat deze plant inderdaad medicinale capaciteiten vertoond in de vorm van een regulering van de bloedsuikerspiegel. Het bloedsukergehalte ging na een uur langzaam omlaag door inname van een infusie of een thee van deze plant. Het glucosemetabolisme in de lever werd verbeterd door de plant, waardoor de veranderingen merkbaar waren.

Tronadora beschermt de nieren

In 2011 werd een Indiaas onderzoek gepubliceerd dat de nierbeschermende werking van tronadora bestudeert. De ratten in dit onderzoek werd gentamicine gegeven, een stof die de nieren beschadigt. Daarna werden de ratten voorzien van tronadora. De onderzoekers gebruikten een extract op basis van de bloemen. Het blijkt dat tronadora allerlei antioxidanteigenschappen heeft die de geïntoxiceerde nieren doen genezen van hun staat van vergiftiging.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinda’s voor suikerziekteDe stofwisselingsziekte diabetes melitus veroorzaakt bij patiënten o. a. hyperglycemie (te hoog suikergehalte in het blo…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Het DISC model: omgaan met gele types of invloed typesHet DISC model is een veelgebruikt model in de verkoopwereld dat klanten in 4 types of kleuren onderverdeelt. Hoe ga je…
De gezondste kruiden en specerijenDe gezondste kruiden en specerijenKruiden en specerijen horen tegenwoordig in iedere keuken thuis. Het verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruide…

Detoxkuur verbetert de gezondheid nietDetoxkuur verbetert de gezondheid nietDetoxen is een term uit de natuurgeneeskunde die gebruikt wordt voor het reinigen en ontgiften van het lichaam. In de na…
Wat is 5-HTP en wat doet het?De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Albert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Tronadora tegen diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3910963
 • Indiaas onderzoek, nieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21967688
 • Onderzoek: 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22545362
 • Algemene info: http://de.wikipedia.org/wiki/Gelbe_Trompetenblume
 • Algemene info: http://es.wikipedia.org/wiki/Tecoma_stans
 • Foto met veel bloemen: "Tecoma stans ng-cheng-hoe 002" by Albert - Own work, photo in Taiwan; Ka-tī ê chok-phín, tī Tâi-oân hip--ê.
 • Foto peulen: "Tecoma stans0". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org
 • Hoofdfoto: "Tecoma stans ng-cheng-hoe 001" by Albert - Own work, photo in Taiwan; /File:Tecoma_stans_ng-cheng-hoe_001.jpg
 • Algemene info: http://www.floridata.com/ref/t/teco_sta.cfm
 • Traditioneel gebruik: http://florawww.eeb.uconn.edu/198500662.html
 • Traditioneel medicijn: http://www.medicinatradicionalmexicana.unam.mx/monografia.php?l=3&t=&id=7502
 • Afbeelding bron 1: Albert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Kurt Stueber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.