Pinda’s voor suikerziekte

De stofwisselingsziekte diabetes melitus veroorzaakt bij patiënten o. a. hyperglycemie (te hoog suikergehalte in het bloed) en storingen in de vetstofwisseling. Diabetes veroorzaakt microvasculaire en macrovasculaire storingen, wat kan leiden tot amputaties, blindheid en de dood. Men gaat er vanuit dat ca. 10 % van de wereldbevolking door deze stofwisselingsziekte is getroffen. Daar de klassieke handelspreparaten nevenwerkingen kunnen vertonen, is het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen een belangrijke uitdaging. Uit etnobotanische studies is bekend, dat wereldwijd zowat 300 plantensoorten als volksmedicijn worden aangewend voor hun bloedsuikerverlagende eigenschappen.

Pindanoten / Arachis hypogaea bloedsuikerverlagend

In de traditionele Nigeriaanse geneeskunde wordt de aardnoot oftewel de pindanoten (Arachis hypogaea; Leguminosae) gebruikt bij de behandeling van diabetes. Tot hiertoe liggen echter nog geen wetenschappelijke bewijzen ter beschikking die deze werking kunnen verklaren. In het raam van deze voorliggende studie onderzochten een Nigeriaanse werkgroep in samenwerking met Britse wetenschappers de hypoglycemische werking van een waterig extract van het zaad van Arachis hypogaea. Hierbij werd het effect getest op ratten met alloxan-geïnduceerde diabetes en op gezonde dieren. Tegelijkertijd werd nagegaan, of door het gebruik van dit plantaardig extract, de vetstofwisseling van de onderzochte dieren werd beïnvloed.

Onderzoek bij dieren: pinda bloedsuikerverlagend

Voor de bereiding van het extract werden 900g pinda’s gedurende één nacht geweekt in 1 liter water en dit aftreksel werd gebruikt.De gezonde te controleren dieren werden in drie groepen van elk vier dieren ingedeeld, waarbij voor groep l, constant gewoon water ter beschikking stond. Voor groep II was driemaal per dag water beschikbaar, waaraan 2ml plantaardig pinda-aftreksel was toegevoegd. Voor groep 3 stond alleen het waterig extract ter beschikking. De ratten met diabetes verdeelde men eveneens in drie groepen (IV-VI), die op analoge wijze werden verzorgd. Al de groepen behielden eveneens hun standaardvoedsel. Na 21 dagen behandeling werden bij alle ratten bloedstalen genomen. Bij middel van de gebruikelijke analytische testmethoden werden bloedsuikerspiegel, HDL- en LDL-cholesterol en de concentratie aan triglyceriden in het serum vastgesteld.

Resultaat

Het onderzoek gaf het volgende resultaat bij de diabetes-ratten: de ratten die vrije toegang hadden tot het waterig plantenextract (groep VI) hadden een duidelijker vermindering van de bloedsuikerspiegel dan de groep die alleen 3 maal daags water hadden gekregen met telkens 2ml extract (groep V) liet hypoglycemische effect van Arachis hypogaea kon hiermee worden bevestigd.
Niet alleen was er een bloedsuikerverlagende werking maar ook een opvallende cholesterolverlagende werking. Dus mogelijk tweemaal voordeel voor diabetici.

Enkele andere planten met een bloedsuikerregulerende werking.

 • Arctium lappa - Kliswortel
 • Azadirachta indica A. Juss. Meliaceae - Neemplant
 • Blighia sapida König, Sapindaceae (akee)
 • Daucus carota L., Apiaceae – Wilde peen
 • Eucalyptus globulus Labill., Myrtaceae - Eucalyptus
 • Galega officinalis L., Fabaceae - Galega
 • Ganoderma lucidum (W. Curt. Fr.) Karst. – Reishi paddestoel
 • Morus alba L., Moraceae - Moerbei
 • Panax ginseng C. A. Meyer, Araliaceae – Ginseng
 • Phyllanthus emblica L. and P niruri L., Euphorbiaceae
 • Taraxacum officinale Weber, Asteraceae - Paardebloem
 • Tecoma stans Juss., Bignoniaceae
 • Trigonella foenum-graecum - Fenegriek
 • Urtica dioica L., Urticaceae - Brandnetel
© 2009 - 2020 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de suikerspiegel in het lichaam.…
Suikerziekte: kan teveel frisdrank leiden tot diabetes?Suikerziekte: kan teveel frisdrank leiden tot diabetes?Is veel frisdrank drinken slecht voor je en kan je er suikerziekte van krijgen? Tientallen jaren is er discussie geweest…
Diabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes mellitus type 2, ofwel (ouderdoms)suikerziekte, is een toenemend voorkomende ziekte in vele landen, en zo ook i…

Pollenallergie: hoe kan je hooikoorts genezen en behandelen?Pollenallergie: hoe kan je hooikoorts genezen en behandelen?Hooikoorts is een aandoening die voor heel wat mensen het fleurige lenteseizoen kan verzuren. Het is een allergie die ve…
Zilverkaars in de overgangVrouwenwortel noemden de Noord-Amerikaans Indianen de zilverkaars (black cohosh. bugbane, black snake root). In het naja…
Bronnen en referenties
 • Marles, R.J., and N.R. Farnsworth. 1995. Antidiabetic plants and their active constituents. Phytomedicine, Vol. 2(2), 137-189.] Fytotherapiecursus Herboristen Opleiding: kruiden bij diabetes. Maurice Godefridi.

Reageer op het artikel "Pinda’s voor suikerziekte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Herborist
Gepubliceerd: 20-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!