Suikerziekte - Diabetes

Suikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij de jongere generatie komt suikerziekte steeds meer voor.

Wat is suikerziekte?

Bij suikerziekte (ook diabetes genoemd) is je bloedsuiker niet meer in evenwicht. Je lichaam kan er zelf niet meer oor zorgen dat je bloedsuiker in evenwicht is. Mensen met suikerziekte maken zelf geen insuline meer aan, of het lichaam reageert niet meer op de insuline. Als de insuline niet meer zijn werk doet dan loopt het bloedsuiker veel te hoog op. Dit kan na langere tijd schadelijk zijn voor diverse delen van het lichaam.

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker, wat officieel bloedglucose heet, geeft je lichaam energie waardoor alle spieren en organen in je lichaam gaan werken. Glucose zit in de koolhydraten in je voeding. Van deze koolhydraten maakt je lichaam glucose. De glucose komt in je lichaam terecht als bloedsuiker. Je hele lichaam kan hiervan gebruik maken. Je lichaam doet dit door insuline vrij te laten komen die de hoeveel glucose in je bloed kan laten verwerken. Zo blijft het bloedsuikerspiegel in evenwicht. De insuline die gemaakt wordt, komt vanuit de alvleesklier.

Verschillende soorten suikerziektes

Er zijn verschillende soorten suikerziektes. Deze verschillende soorten moeten en kunnen ook op verschillende manier behandeld worden.

Diabetes type 1

Jeugddiabetes, komt voor bij 1 op de 10 mensen met suikerziekte heeft deze vorm. Deze mensen maken zelf geen insuline meer aan.

Diabetes type 2

Ouderdomsdiabetes. 9 van de 10 mensen met diabetes hebben deze vorm. Bij deze vorm kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in balans houden.

Zwangerschapsdiabetes

Deze vorm is meestal tijdelijk gedurende de zwangerschap. 1 op de 20 vrouwen krijgt hier mee te maken. Het ontstaat na de 24e week van de zwangerschap.

MODY

Een vorm van diabetestype 2 die lijkt op type 1. MODY is een afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. Deze begint op jongere leeftijd en ontstaat doordat de aanleg van de alvleesklier bij de zwangerschap niet goed gegaan is.

LADA

Eigenlijk een diabetes type 1 die zich voordoet als een type 2. Het woord LADA is een afkorting van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults.

Neonatale diabetes

Deze ontstaat bij baby’s jonger dan 6 maanden. Het gaat hierbij om een speciale genetische vorm. Een kanaaltje in de alvleesklier werkt niet goed.

Diabetes insipidus

Bij deze vorm gaat het niet om bloedsuiker, maar om vocht. Het heeft niets te maken met 'suikerziekte’.

Voorkomen van suikerziekte.

Het is moeilijk om te zeggen dat je suikerziekte kan voorkomen door adviesen op te volgen. Wel kan je wat dingen ondernemen door bepaalde gewoontes aan te passen zodat de kans kleiner wordt.
  • Blijf in beweging
  • Normaal gewicht
  • Goede en verstandige voeding
  • Stoppen met roken

De behandeling

Suikerziekte is helaas nog niet te genezen. Wel te behandelen. Bij de bovengenoemde vormen verschillen de behandelingen.
De behandeling kan onder andere bestaan uit:
  • Dieet
  • Bewegen
  • Tabletten
  • Insuline spuiten
  • Insulinepomp
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…

Darmaandoeningen bij kinderenDarmaandoeningen bij kinderenWanneer er iets mis is met onze darmen, merken wij dit over het algemeen vrij snel op. Onze ontlasting vertoont dan name…
Migraine hoe kom je er van af?Migraine hoe kom je er van af?Als je last hebt van migraine, dan weet je hoe belangrijk het is om snel van de hoofdpijn af te zijn. Een migraine aanva…
Bronnen en referenties
  • Diabetesfonds
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.