Diabetes mellitus

Diabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabetes en hoe kun je het voorkomen?

Diabetes

Diabetes of suikerziekte is een ziekte van de stofwisseling. Bij deze ziekte word je gekenmerkt door een overmaat aan glucose in het bloed. Glucose is belangrijk voor de brandstof van het lichaam. Glucose wordt gevormd bij de vertering van voedsel uit koolhydraten en wordt door de dunne darm opgenomen uit het bloed. Insuline wordt geproduceerd door de pancreas, het zorgt ervoor dat alle cellen in het lichaam glucose opnemen. Als er te weinig insuline wordt geproduceerd wordt er niet meer glucose uit het bloed gehaald. De cellen in het lichaam gaan dan leiden aan brandstofgebrek. Dat veroorzaakt moeheid en lusteloosheid. Dat zijn verschijnselen van diabetes. Mensen met diabetes verliezen veel vocht. Daardoor hebben ze veel meer dorst dan anderen en drinken daarom grote hoeveelheden vocht.

Gevaarlijke ziekte

Als de glucose in het bloed te hoog wordt, kunnen diabetes patiënten in coma raken en overlijden. Diabetes kan blindheid en nierfalen veroorzaken. Hoe beter je wordt gecontroleerd op diabetes, hoe minder het kan leiden tot ernstige verschijnselen. Je moet bij diabetes ook de bloedsuikerconcentratie goed onder controle hebben. Je kunt daarmee de verschijnselen wel vertragen maar niet voorkomen. Je moet bij diabetes veel bloeddrukverlagend middelen gebruiken.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier bijna geen insuline aan, in sommige gevallen helemaal niet. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar daar moet de alvleesklier wel bij geholpen worden. Diabetes type 1 kan op alle leeftijden voor komen. Maar het komt vooral voor bij personen onder de dertig jaar. Het wordt veroorzaakt door het wegvallen van de insulineproductie. Één op de tien diabetes patiënten heeft type 1. De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. De ziekte komt tegenwoordig wel steeds vaker voor.


Behandeling voor diabetes type 1

De behandeling voor diabetes type 1 is vrij eenvoudig. De stofwisseling moet weer herstellen, het ontbrekende insuline moet worden bijgevuld. Insuline moet gespoten worden, het kan niet door middel van een tablet. Als er teveel insuline in het bloed komt kan dat ook gevaarlijk zijn.


Diabetes type 2

Diabetes type 2 komt vooral voor bij mensen boven de veertig jaar. Maar het komt ook voor bij jonge mensen. Diabetes type 2 is geen ziekte aan de alvleesklier alleen, maar van het hele organisme. Diabetes type 2 komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Grote en zware mensen hebben veel meer insuline nodig. Daardoor hebben ze tekorten aan insuline. Diabetes type 2 heeft veel invloed op de gezondheid. Het kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Het kan leiden tot dementie. Ze krijgen ook sneller een depressie.

Behandeling voor diabetes type 2

Het eerste dat moet gebeuren is afvallen, dat kan de ontwikkeling van de ziekte vertragen. Daarna moet je tabletten slikken die de glucose uit de bloedbaan bevorderen. Diabetes is moeilijk te genezen.


Diabetes voorkomen

De oorzaken van diabetes type 1 zijn nog niet bekend, daarom kun je deze niet voorkomen. Diabetes type 2 is makkelijker te voorkomen. Er is een duidelijk verband tussen overgewicht en diabetes type 2. Je moet als je overgewicht hebt, proberen af te vallen, hoe moeilijk het ook is.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Diabetes type 2 en overgewichtDiabetes type 2 en overgewichtOvergewicht is de afgelopen jaren globaal aan het toenemen, dus ook in Nederland. Hierdoor is er ook een toename van dia…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…

Kriebelhoest of prikkelhoest behandelenKriebelhoest of prikkelhoest behandelenEen kriebelhoest of prikkelhoest is een vervelende hoest die ontstaat door een kriebel in de keel. Er wordt geen slijm o…
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.