Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaan

Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaan Wat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizeligheid kent vele oorzaken en soms is lastig te achterhalen wat de oorzaak is en gaat de duizeligheid gepaard met misselijkheid en/of moeheid. Je kunt de duizelig zijn bij het opstaan of de hele dag door. Hoe dan ook, het is altijd verstandig de oorzaak te achterhalen.

Waardoor ontstaat duizeligheid?

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Het ontstaan van duizeligheid is dus ook van de oorzaak afhankelijk. Het is altijd belangrijk de oorzaak van duizeligheid te achterhalen, het is een symptoom van misschien iets onschuldigs, maar de symptomen kunnen ook het gevolg zijn van iets ernstigs! We kunnen de oorzaken van duizeligheid onderverdelen in de volgende groepen:
  • Duizeligheid ontstaan door een acute aandoening in het evenwichtsorgaan. (oorontsteking, ziekte van ménière, tumor, BPPV/BPPD schades aan het evenwichtsorgaan door bijvoorbeeld ene ongeluk.
  • Duizeligheid ontstaan door een aandoening aan het gezichtsvermogen.
  • Duizeligheid ontstaan door problemen met het de bloeddruk/het hart.
  • Duizeligheid ontstaan door suikerziekte.
  • Duizeligheid ontstaan door het gebruik van alcohol en/of medicijnen.
  • Duizeligheid ontstaan door stress en/of spanning.
  • Duizeligheid ontstaan door een niet goed functionerend zenuwstelsel.

Waardoor ontstaat en wat zijn de oorzaken van duizeligheid bij het opstaan?

Duizeligheid bij het opstaan ontstaat vaak door een te lage bloeddruk bij het opstaan. Er is sprake van orthostatische hypotensie. Normaal gesproken zorgt het systeem dat de bloeddruk reguleert in de hersenen voor een normale bloeddruk. Bij orthostatische hypotensie werkt deze regulatie niet meer goed en ontstaat een lage bloeddruk met als bijverschijnselen een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en/of wazig zien. De oorzaak van het niet goed functioneren van het bloeddrukregulatiesysteem kunnen zijn; suikerziekte of een aandoening aan het zenuwstelsel. Ook medicijnen kunnen van invloed zijn op de bloeddruk en dus een lage bloeddruk veroorzaken. Lees daarom voor gebruik van medicijnen altijd goed de bijsluiter om eventuele bijverschijnselen te herkennen. Ben je vaak duizelig bij het opstaan dan kun je met bepaalde dingen rekening houden om deze duizelingen zo ver mogelijk te beperken.

Wat kun je doen tegen duizeligheid bij het opstaan?

Om duizeligheid bij het opstaan te voorkomen kun je het volgende doen:
  • Ga niet te snel van een liggende positie in een staande positie. Geef het lichaam de tijd de bloeddruk op orde te krijgen. Ga bijvoorbeeld eerst een tijdje op de rand van het bed zitten en kom hierna rustig omhoog.
  • Ga niet te heet douchen. Door het hete water verwijden de bloedvaten zich en ontstaat eveneens een te lage bloeddruk met alle gevolgen van dien.
  • Eet genoeg zout. Door een tekort aan zout verlaagd de bloeddruk waardoor je, je duizelig kunt gaan voelen. Eet ook niet teveel zout, hierdoor kan de bloeddruk erg gaan stijgen en dit heeft ook negatieve effecten op het lichaam. Het advies is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten.

Duizelig en moe; wat kan het zijn?

Het symptoom duizeligheid gaat vaak gepaard met moeheid. Dit is niet verwonderlijk omdat de oorzaken van duizeligheid zo divers zijn. Bij vrijwel alle oorzaken van het symptoom duizeligheid past ook het symptoom moe zijn. Voor misselijkheid geldt vaak hetzelfde. Heb je veel last van duizeligheid, bezoek dan altijd een huisarts. Een huisarts kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doen tegen duizeligheid?Wat doen tegen duizeligheid?Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal do…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Waarom word je duizelig of licht in je hoofd bij opstaanWaarom word je duizelig of licht in je hoofd bij opstaanAls je weer eens voor de tv in slaap bent gedommeld, moet je daarna goed opletten als je vervolgens weer snel van de ban…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…

Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Chronische darmontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingChronische darmontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen chronische darmontsteking is een ziekte gedurende langere tijd -vaak je hele leven- klachten veroorzaakt. De ernst e…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 30-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.