Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hart
Misselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie met duizeligheid of vermoeidheid voorkomt, kan dit vaak aanwijzing geven voor een bepaalde ziekte. Misselijkheid gaat soms gepaard met braken.
Misselijkheid, wat is dat?
Misselijkheid wordt ook wel nausea genoemd. Bij misselijkheid treedt er een gevoel van ziekte inde maag op. Er is sprake van een neiging tot braken of men zal daadwerkelijk gaan braken. Misselijkheid komt voor bij ziekten aan de maag of darmen en aan het zenuwstelsel. Ook een psychische aandoening kan misselijkheid veroorzaken. Stress veroorzaakt ook vaak misselijkheid.
Zwanger en misselijk
Tijdens het begin van de zwangerschap ontstaat er vaak misselijkheid. In vroegere tijden werd gedacht dat dit tussen de oren zou zitten. Misselijkheid wordt veroorzaakt door een verandering het het zwangere lichaam. Zwangere vrouwen die veel misselijk zijn hebben minder kans op een miskraam of doodgeboorte. Misselijkheid voorkomt dat er vet wordt gegeten, en hierdoor het vermijden van schadelijke voedingsstoffen. Waarschijnlijk heeft de misselijkheid een kleine functie hierin. Het HCG hormoon kan ook misselijkheid veroorzaken. Deze hormonen zijn soms van invloed op het braakcentrum, dat in de hersenen ligt. Ook een stijging van het oestrogeengehalte kan van invloed zijn.
In een aantal gevallen ontstaat misselijkheid tijdens de zwangerschap omdat het psychisch is: misselijkheid schijnt vooral in de Westerse landen een zwangerschapskwaal te zijn, anders ben je niet zwanger. Het is dan ook opvallend dat in de Westerse landen meer misselijkheid tijdens de zwangerschap voorkomt dan in andere landen, vooral bij vrouwen die veel moeite hebben gedaan om zwanger te worden.
Huismiddeltjes tegen misselijkheid zijn het kauwen op gember, gemberthee drinken of een kopje thee drinken voordat men aan het ontbijt begint. De maag rust gunnen en niet te vet eten. Het zuigen op een pepermuntje helpt ook. Gedurende de dag kleine hoeveelheden eten heeft meer nut dan driemaal per dag een grote hoeveelheid. Een lege maag kan ook misselijkheid veroorzaken.
Misselijk en duizelig
Duizeligheid in combinatie met misselijkheid kan duiden op een van de volgende oorzaken:
- zwangerschap
- hyperventilatie
- buikgriep of een andere vorm van griep
- aandoening aan een evenwichtsorgaan, evenwichtsstoornis
- ambulante vertigo (continue duizelig zijn)
- zonnesteek
- ziekte van Ménière (het binnenoor werkt niet goed)
- ijzergebrek in het bloed
- lage bloeddruk
- infectie met lintworm
Belangrijk is om bij aanhoudende duizeligheid en misselijkheid die langer duurt dan vijf dagen, langs een huisarts te gaan. De klachten dienen zo duidelijk mogelijk beschreven te worden: op welk deel van de dag treden ze op, wordt het heviger bij een volle of een lege maag, zijn er nog andere klachten?
Vermoeidheid: moe zijn
Wanneer misselijkheid voorkomt in combinatie met vermoeidheid, is er vaak sprake van een andere oorzaak. Dit kan onder andere zijn:
- zwangerschap
- ziekte van Pfeiffer
- voedselallergie
- stress
- infectie met lintworm
- Multiple Sclerose (MS)
Misselijkheid kan ook ontstaan naar aanleiding van vermoeidheid. Mensen met een slaapstoornis, maar ook mensen die een korte nachtrust hebben gehad, kunnen zich gedurende de dag misselijk gaan voelen. Na een goede nachtrust zijn beiden klachten veelal verdwenen.
Het hart en misselijk voelen
Misselijkheid komt soms voor bij hartritmestoornissen en als voorbode van een hartaanval. Wanneer naast misselijk ook sprake is van andere symptomen die duiden op een hartaanval of hartritmestoornis, moet aan arts worden geraadpleegd. Bij een hartaanval is er meestal sprake van een beklemmende, drukkende pijn die uitstraalt naar de linkerarm. Misselijkheid en hartkloppingen komen ook vaak voor tijdens de overgang, vooral vrouwen hebben er veel last van. Even rustig gaan liggen helpt in dit geval prima.
Reacties
Ezgi, 05-08-2011
Hoi,
Ik heb steeds last van mijn hart. Sinds ik klein was heb ik al een snelle hartslag daardoor gaat mijn hart af en toe zo tekeer terwijl ik niet eens zenuwachtig, blij, boos of andere emoties voel. Ook weet ik 100% zeker dat ik niet zwanger ben. ik zoek nu contact omdat het steeds erger word dese tijd. ik zou graag wat erug willen horen, alvast bedankt!
groetjes!
Reactie infoteur, 05-08-2011
Wanneer je ernstige hartklachten hebt, kan je het beste langs een arts gaan. Je kan daarnaast door middel van sport je hart versterken. Door hard trainen vergroot het hart zich en zal in rust langzamer gaan kloppen. Zelf had ik vroeger een rusthartslag van gemiddeld 100 slagen per minuut, door middel van veel sporten is mijn rusthartslag nu 60 slagen per minuut. Sporten mag je alleen doe indien de hartspier ook voldoende zuurstof krijgt. Pijn op de borst, kortademig, duizeligheid, indien je dit krijgt bij inspanning, ga dan langs een arts.
Piela12 (infoteur), 29-07-2011 #2
Hallo
ik heb een vraagje.ik moet over 1 week ongesteld worden.maar heb nu al 3 dagen last van bruine afscheiding, last van buik. nou werd mij verteld dat dat de innestilingen zijn.betekend dat ik dan zwanger kan zijn.ik wil graag zwanger worden.maar maak me een beetje zorgen. ik zou graag een andwoord willen. en kan ik dan nu al een test doen of moet ik echt nog een week wachten?.
grt piela12
Reactie infoteur, 30-07-2011
Bruine afscheiding kan een teken van innesteling zijn, maar het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een vervroegde menstruatie die op komst is. Wanneer je over 1 week je menstruatie verwacht, is het raadzaam om deze even af te wachten. Nu testen heeft nog geen zin en is zonde van je geld. Vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie kan je de test uitvoeren.