Schijnzwangerschap

Misselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap, maar ben je ook echt zwanger? Na een paar zwangerschapstesten blijkt dat je niet echt zwanger bent, maar schijnzwanger. Wat is schijnzwangerschap precies en hoe kan het dat je je toch zwanger voelt?

Wat is schijnzwangerschap?

Schijnzwangerschap betekent dat een vrouw zich zwanger voelt en ook alle symptomen daarvan heeft, maar niet daadwerkelijk zwanger is. Een anders woord voor schijnzwangerschap is pseudokyesis.

Welke symptomen passen bij schijnzwangerschap?

De symptomen van een schijnzwangerschap komen overeen met een echte zwangerschap. De vrouw is “overtijd” en kan last hebben van:
  1. Misselijkheid
  2. Overgeven
  3. Moeheid
  4. Veel slapen
  5. Toenemen van gewicht
  6. Vaak moeten plassen
  7. Opgeblazen gevoel
  8. Pijnlijke/gevoelige borsten

Wat zijn de oorzaken van een schijnzwangerschap?

De meest voorkomende reden van schijnzwangerschap is dat de vrouw teveel bezig is met zwanger te raken. Doordat je zelf gaat/wil geloven dat je zwanger bent, gaat je lichaam dit ook geloven en daarom krijg je last van de symptomen.

Dieren en schijnzwanger

Ook diersoorten kunnen schijnzwanger zijn. Het komt bij honden, katten en konijnen ook regelmatig voor. Ze maken nestjes en krijgen ook zwangerschapssymptomen zoals melkproductie en een dikkere buik.

Mannen en schijnzwangerschap

Het klinkt waarschijnlijk raar maar ook mannen kunnen last hebben van schijnzwangerschap! Wetenschappers aan de Universiteit van London ontdekten dat sommige mannen ook last kunnen hebben van schijnzwangerschap wanneer hun vrouw zwanger is. Ze hebben dan dezelfde symptomen als hun vrouw.

Er werden 281 toekomstige vaders met 281 mannen zonder zwangere vrouw vergeleken. En zo bleek inderdaad dat sommige mannen zo met hun vrouw meeleefde dat ze last kregen van dezelfde zwangerschapssymptomen. 11 van die mannen gingen zelfs naar de huisarts met hun klachten. De symptomen varieerden van vreetbuien tot misselijkheid en moeheid. Na de bevalling verdwenen de klachten van de vrouw en tevens die van de man.

Dit wordt ook wel het Couvade-Syndroom genoemd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit syndroom niet alleen een psychische oorzaak heeft maar ook een fysieke oorzaak. Als een vrouw zwanger is, gaat zij door hormonale veranderingen. Bij het Couvade-Syndroom krijgen de mannen ook een hormonale verandering en dit veroorzaakt de schijnzwangerschaps-symptomen. Deze veranderingen worden gestimuleerd door het gedrag en de geurhormonen van hun vrouw.
© 2008 - 2024 Maartje87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerSchijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerJe zwanger voelen en ook de verschijnselen ervaren die horen bij een zwangerschap maar toch niet zwanger zijn: schijnzwa…
Couvade: zwangerschapsverschijnselen bij de manCouvade: zwangerschapsverschijnselen bij de manVeranderingen in eetlust, toename van gewicht, rugpijn en indigestie. Deze verschijnselen passen bij een zwangerschap. M…
Vroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieVroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieMet een vroege zwangerschapstest kun je al vanaf vier tot vijf dagen voor je verwachte menstruatie testen of je zwanger…
Schijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindSchijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindVeel vrouwen zijn heel gelukkig als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Ze vinden het leuk om hun buik te zien groeie…
Wat wel en niet te eten/drinken/doen tijdens je zwangerschapWat wel en niet te eten/drinken/doen tijdens je zwangerschapEten voor twee is niet nodig tijdens de zwangerschap, ondanks dat men zegt: Je moet eten voor twee! Doordat je waarschij…
Bronnen en referenties
  • www.gezond-gewicht.nl
  • www.babyinfo.nl
Maartje87 (8 artikelen)
Laatste update: 09-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.