Schijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kind

Schijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kind Veel vrouwen zijn heel gelukkig als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Ze vinden het leuk om hun buik te zien groeien en na een aantal weken hun kindje te voelen stampen. Bij een schijnzwangerschap ben je niet zwanger. Toch lijkt het alsof je zwanger bent. Bovendien krijg je een aantal symptomen van een zwangerschap zoals misselijkheid, moeheid en vaker plassen. Je buik kan zelfs dikker worden. In uitzonderlijke gevallen lijkt het zelfs alsof je weeën krijgt. Omdat het zo echt lijkt is het moeilijk aan te voelen of je echt een kindje verwacht. Enkel een zwangerschapstest kan de juiste uitslag brengen.

Wat is een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap is een raar fenomeen waarbij je niet zwanger bent. Toch heb je verschillende kenmerken van een zwangerschap. Dit komt omdat je hersenen een paar symptomen interpreteren als een zwangerschap. Het gevolg is dat de hersenen meer hormonen zullen aanmaken die de zwangerschap doen starten, alleen is er geen kind. Zo krijgt de vrouw steeds meer het idee dat ze zwanger is waardoor het lichaam nog meer hormonen aanmaakt. Eigenlijk is dit een cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Een schijnzwangerschap kan heel veel stress opleveren. Vaak krijgen vrouwen een schijnzwangerschap als ze zich zorgen maken. Dit kan als je al verschillende jaren probeert om een kindje te krijgen en dit maar niet lukt. Ook wordt gezien dat vrouwen die juist geen kinderen willen ook een schijnzwangerschap kunnen krijgen. Eigenlijk is een schijnzwangerschap vooral een psychische stoornis.

Welke symptomen kan je krijgen?

Er zijn verschillende zwangerschapssymptomen die je kan krijgen van een schijnzwangerschap. Deze kunnen ook tot een volledige zwangerschap, dus negen maanden, blijven duren. Deze symptomen zijn:
  • Ochtendmisselijkheid
  • Braken
  • Moeheid
  • Een groeiende buik
  • Geen menstruatie hebben
  • Gewichtstoename
  • Meer honger of zin in een ander soort voedsel
  • Emotioneel en prikkelbaar
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur
  • Gevoelige of gespannen borsten, het is zelfs mogelijk dat er de eerste moedermelk uitkomt
  • Een verhoogde hartslag

In uitzonderlijke en extreme gevallen kan een vrouw met een schijnzwangerschap zelfs zwangerschapscomplicaties krijgen zoals een bloeddruk die blijft stijgen of een zwangerschapsvergiftiging. Het is zelfs mogelijk dat je het idee hebt dat de weeën gestart zijn.

Mannen met een schijnzwangerschap

Het klinkt enorm raar, maar mannen kunnen in uitzonderlijke gevallen ook een schijnzwangerschap ontwikkelen. Dit ontstaat meestal als de vrouw zwanger is en de man enorm meeleeft met de situatie. Dit kan omdat het moeilijk was om een kind te krijgen of omdat de wens naar een kindje enorm groot is. De mannen vertonen vooral symptomen zoals eetbuien, humeurig zijn, gewichtstoename, misselijk en moeheid. De schijnzwangerschap bij de man zal verdwijnen als zijn vrouw bevallen is.
Een schijnzwangerschap bij een man is verder te verklaren omdat een man niet enkel psychisch meevoelt. Een vrouw die zwanger is gedraagt zich onbewust anders. Ook zal ze door de verandering van de hormonen een ander geurhormoon afgeven. De man kan dit oppikken en zo kunnen er bij de man lichamelijke veranderingen ontstaan. Dit wordt ook wel eens het Couvade-syndroom genoemd.

Oorzaken van een schijnzwangerschap

Stress

Er kan geen directe oorzaak aangeduid worden voor het krijgen van een schijnzwangerschap. Wel wordt gezien dat er een verband bestaat tussen een schijnzwangerschap en een hele grote wens om een kindje te krijgen. Omdat je wens zo groot is en het verschillende maanden tot jaren niet lukt om zwanger te worden heb je als vrouw heel wat stress. Deze stress kan na verloop van tijd de hormonen uit balans brengen. Omdat je hormonen ontregelt zijn krijgen andere hormonen de bovenhand en ga je je anders gedragen. Ook kunnen op die manier klachten gevormd worden die op een zwangerschap lijken.

Andersom is ook mogelijk. Als je absoluut geen kind wil en elke maand heel angstig bent als je moet menstrueren kan je ook je hormonen uit balans brengen. Door de stress raken je hormonen zo uit balans dat je toch symptomen ontwikkelt van een zwangerschap, wat op dat moment je grootste angst is. Zo merk je dat je emoties en denkpatroon zo sterk kunnen zijn dat je lichaam fysieke veranderingen zal ondergaan.

Traumatische ervaring

Een andere mogelijkheid is dat je een schijnzwangerschap ontwikkelt na een traumatische ervaring. Denk hierbij aan een kindje verloren zijn, een partner die sterft, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of een onvoorziene zware mentale of fysieke beperking bij je baby.

Aandoening

Ook zijn er aandoeningen die kunnen leiden tot een schijnzwangerschap. Een voorbeeld hiervan is een tumor op de eierstok. Deze tumor kan ervoor zorgen dat je menstruatie uit blijft. Na een tijd kan je ook het gevoel hebben dat je buik zwelt of dat je hevige krampen voelt.

Mentale problemen

Verder kan een mentale instabiliteit ook voor een schijnzwangerschap zorgen. Doordat je lijdt aan bijvoorbeeld een depressie verandert het chemische proces in je zenuwstelsel. Door die veranderingen kunnen symptomen optreden die je aan een zwangerschap doen denken. Hoe meer je ervan overtuigd raakt dat het symptomen zijn van een zwangerschap, des te meer zal je lichaam hormonen aanmaken die deze symptomen versterken.

Ben ik schijnzwanger?

Het is makkelijk om te weten of je schijnzwanger bent. Een zwangerschapstest zal onmiddellijk het resultaat meedelen. Wanneer je veel kenmerken hebt van een zwangerschap, maar de test is negatief ben je schijnzwanger. Je kan ook een bloedonderzoek laten doen bij de huisarts als je je daar veiliger bij voelt. Als je de testen niet gelooft kan je altijd nog een afspraak maken bij de gynaecoloog voor een echografie. Daar zal snel duidelijk worden of er een kindje groeit in je baarmoeder of niet.

Mogelijke behandelingen

Multidisciplinaire aanpak

Een schijnzwangerschap behandelen is niet makkelijk. Het vraagt een multidisciplinaire aanpak. Vaak moeten gynaecoloog, huisarts en psychologen samenwerken om een succesvolle behandeling te verkrijgen.

Psycholoog
De psycholoog richt zich voornamelijk op het mentale gedeelte. Samen met jou gaat hij terug naar de oorzaak van de schijnzwangerschap. Dit kan een traumatische ervaring zijn of de wens om een kindje te krijgen. Door gesprekken met de psycholoog te voeren, leer je beetje bij beetje jezelf beter kennen. Door de mentale oorzaak te leren verwerken of een plaats te geven zal het makkelijker zijn om de schijnzwangerschap te behandelen. Op die manier voorkom je ook een volgende schijnzwangerschap.

Huisarts
De huisarts zal zich meer toepassen op de lichamelijke veranderingen. Ook wordt nagegaan of er geen andere onbekende aandoening aan de oorzaak ligt voor de veranderingen van je lichaam.

Gynaecoloog
Een gynaecoloog zal zich vooral met de symptomen zelf bezighouden van een schijnzwangerschap. Zo kan de arts een echo doen om te bewijzen dat er geen echte zwangerschap is. Ook wordt bekeken of het mogelijk is om met bepaalde medicatie de ergste symptomen te onderdrukken.

Spontane genezing

Bij de meeste vrouwen duurt een schijnzwangerschap niet lang. Het is ook de beste oplossing om je lichaam gewoon rust te gunnen. Op die manier kan je lichaam al je hormonen weer onder controle krijgen. Na een tweetal weken krijgt de gemiddelde vrouw weer haar menstruatie. Hierna zal de schijnzwangerschap verdwijnen. Ook verdwijnen al de andere symptomen waar je last van had. Uitzonderlijk kan een schijnzwangerschap langer duren

Wanneer je na drie weken nog altijd een schijnzwangerschap hebt kan je er goed aan doen om toch nog een keer langs te gaan bij de huisarts. Een extra bloedonderzoek kan uitwijzen of je toch niet echt zwanger bent.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Schijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerSchijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerJe zwanger voelen en ook de verschijnselen ervaren die horen bij een zwangerschap maar toch niet zwanger zijn: schijnzwa…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…

Mondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMSMondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMSMondbranden symptomen zijn brandende pijn in de mond zonder dat er afwijkingen in de mond worden aangetroffen. Mondbrand…
Operatieve behandeling van gewrichten bij gewrichtsklachtenOperatieve behandeling van gewrichten bij gewrichtsklachtenOnze gewrichten kunnen door verschillende aandoeningen zodanig aangetast worden dat er blijvende schade ontstaat aan de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Egor105, Pixabay
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/schijnzwangerschap/item41316
  • http://www.gynandco.be/nl/schijnzwangerschap-een-meer-dan-realistische-gewaarwording/
  • http://www.mamaplaats.nl/advies/alles-over-schijnzwangerschap
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/schijnzwangerschap/behandeling/item41317
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.