Mondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMS

Mondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMS Mondbranden symptomen zijn brandende pijn in de mond zonder dat er afwijkingen in de mond worden aangetroffen. Mondbranden staat ook wel bekend als brandende mond syndroom. De term brandende mond syndroom komt vanuit het Engels: Burning Mouth Syndrome (BMS). Mondbranden kan van invloed zijn op de tong, het tandvlees, de lippen, de binnenkant van je wangen, en het gehemelte, en soms ook in de keel. Het branderige gevoel kan variëren in ernst, van mild tot ernstig. Mondbranden kan plotseling de kop opsteken of zich geleidelijk ontwikkelen. De oorzaak van primaire vorm van mondbranden is onbekend. Men neemt aan dat dat de oorzaak neurologisch van aard is. Soms wordt mondbranden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening. Dit wordt secundaire BMS genoemd.

Wat is het brandende mond syndroom?

Het brandende mond syndroom (BMS) of mondbranden wordt gekenmerkt door brandende pijn in de mond zonder dat er afwijkingen in de mond worden aangetroffen. Deze brandende pijn in de mond kan zich elke dag voordoen gedurende maanden of zelfs langer. Artsen en tandartsen hebben geen specifieke test voor mondbranden, waardoor het moeilijk te diagnosticeren is.
Er is geen specifieke behandeling die werkt voor alle mensen met het brandende mond syndroom. Er is geen goede behandeling voor mondbranden.

Mondbranden symptomen

Het belangrijkste symptoom van mondbranden pijn in de mond, dat ervaren wordt als brandende of tintelende pijn. Je kunt ook last hebben van een doof gevoel. Andere symptomen die kunnen optreden bij mondbranden zijn een droge mond of veranderde smaak in de mond, zoals een bittere of metaalachtige smaak. Verlies van smaak is ook mogelijk. Mondbranden is een pijnlijke aandoening. Gewoonlijk wordt mondbranden gevoeld op de tong, maar de pijn kan zich ook in de lippen of gehemelte of gehele mond voordoen. Soms kan het ook in de keel gevoeld worden.

Duur van de klachten

Mondbranden kan maanden of jaren duren. Sommige mensen voelen elke dag constant pijn. Bij weer anderen neemt de pijn toe gedurende de dag. Veel mensen ervaren dat de pijn vermindert tijdens het eten of drinken. De pijn kan ook intermitterend aanwezig zijn en komen en gaan.

Oorzaken van mondbranden

Er bestaat een primaire vorm en een secundaire vorm van mondbranden.

Primaire brandende mond syndroom

Als onderzoek geen onderliggend medisch probleem onthult, wordt de diagnose primaire BMS gesteld. Men neemt aan dat primaire BMS wordt veroorzaakt door schade aan de sensorische en smaakzenuwen van het perifere of centrale zenuwstelsel.

Secundaire brandende mond syndroom

Soms wordt mondbranden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening. In deze gevallen wordt het secundaire BMS genoemd.

Oorzaken van secundaire BMS

Onderliggende problemen die kunnen worden geassocieerd met secundaire BMS zijn onder meer:

Mondbranden door medicijnen / Bron: Jarmoluk, PixabayMondbranden door medicijnen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Droge mond

Een droge mond kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of het gevolg zijn van bepaalde aandoeningen of problemen met de speekselklierfunctie.

Mondaandoeningen

Bepaalde aandoeningen in de mond, zoals een schimmelinfectie van de mond, orale lichen planus (een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen), of landkaarttong, kan de oorzaak zijn van BMS..

Reflux

Reflux van maagzuur, waarbij er maagzuur omhoog komt, kan irritatie en mondbranden veroorzaken.

Voedingstekorten

Hierbij kan het gaan om een ijzertekort, zinktekort, foliumzuurtekort, vitamine B1-tekort, vitamine B2-tekort, vitamine B6-tekort en een vitamine B12-tekort.

Kunstgebitten

Een niet goed passende kunstgebit kan weefsel in de mond irriteren en een brandend gevoel veroorzaken.

Irritatie

Bepaalde gewoonten kunnen een brandend gevoel veroorzaken, zoals herhaaldelijk bijten op het puntje van de tong en tandenknarsen. Ook het overmatig poetsen van je tong, het overmatig gebruik van mondwater of het drinken van te veel zure dranken, kan mondbranden veroorzaken.

Endocriene aandoeningen

Aandoeningen zoals diabetes of traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kunnen aanleiding geven tot mondbranden.

Mondbranden door angst / Bron: Istock.com/bahadosMondbranden door angst / Bron: Istock.com/bahados

Psychologische factoren

Hierbij kan het gaan om angst, depressie of stress.

Allergieën of reacties op levensmiddelen

Mondbranden kan ook worden veroorzaakt door allergieën of reacties op levensmiddelen.

Risicofactoren

Mondbranden ontstaat meestal spontaan. Er zijn echter een aantal risicofactoren die de kans erop vergroten, zoals een doorgemaakte ziekte, een eerdere tandheelkundige ingreep, het dragen van een kunstgebit, allergische reacties op voedsel, medicijngebruik en psychologische factoren als spanning, angst en depressie. Voorts krijgen meer vrouwen dan mannen last van mondbranden, vooral vrouwen na de menopauze. Mondbranden komt verder vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

Complicaties

Complicaties van mondbranden zijn slaapproblemen en psychische klachten zoals angst en depressie.

Diagnose en onderzoek

Anamnese en mondonderzoek
Er is geen test om het brandende mond syndroom te diagnosticeren. Mondbranden is een diagnose die bij uitsluiting van andere aandoeningen die mondklachten veroorzaken, moet worden gesteld. Je (tand)arts zal je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en bekijken welke medicatie je gebruikt. Hij zal vragen stellen over je klachten en de wijze waarop je je mond verzorgt, en daarna je mond onderzoeken op zoek naar aanwijzingen van andere aandoeningen.

Afname van bloed voor onderzoek bij mondbranden / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek bij mondbranden / Bron: Istock.com/Jovanmandic
Aanvullend onderzoek
Een bloedonderzoek kan aanwijzingen opleveren over eventuele onderliggende aandoeningen, de schildklierfunctie, voedingsfactoren en functioneren van het immuunsysteem. Een cultuur (kweek) om te zien wat voor soort bacteriën en andere micro-organismen er groeien kan nodig zijn, en soms is een biopsie nodig (weefselonderzoek). Een allergietest kan uitgevoerd worden om te zien of je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen en additieven. Een speekselmeting kan uitsluitsel geven of er sprake is van een verminderde speekselproductie wat een droge mond veroorzaakt. Er kan ook onderzoek gedaan worden naar reflux, bijvoorbeeld door onderzoek van de slokdarm met behulp van een endoscoop. Aanvullend beeldvormend onderzoek kan nodig zijn om te controleren of er sprake is van andere gezondheidsproblemen. Ook kan de arts je voorstellen om tijdelijk te stoppen met je medicatie, als dat mogelijk is. Op deze manier kan bekeken worden of de medicatie voor de klachten zorgt. Tot slot kan de arts je vragenlijsten laten invullen die kunnen helpen bepalen of er mogelijk sprake is van depressie, angst of andere psychische aandoeningen.

Mondbranden behandeling

Er zijn geen effectieve behandeling voor mondbranden. Bij sommige mensen helpt antidepressiva en angstremmers en/of psychologische ondersteuning en ontspanningstherapie. Mondbranden kan voorts behandeld worden met het supplement palmitoylethanolamide (PEA). Vaak gebeurt dit samen met mondgel dat een pijnstillende stof bevat. Als mondbranden een medische oorzaak heeft, zoals voedselintolerantie of een schildklieraandoening, dan zal de behandeling zich hierop richten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondbranden, een branderige tong: oorzaken en behandelingMondbranden, een branderige tong: oorzaken en behandelingEen branderig gevoel in de mondholte is zeer vervelend. Komt het omdat je iets heets hebt gegeten of gedronken dan weet…
Mondbranden (brandend mond syndroom): Aandoening met pijnMondbranden (brandend mond syndroom): Aandoening met pijnMondbranden is een slecht begrepen chronische pijnaandoening waarbij een patiënt een brandend gevoel in de tong of mond…
Voortdurend een branderig gevoel in de mond of op de tongVoortdurend een branderig gevoel in de mond of op de tongEen branderig of prikkend gevoel in de mond of op de tong is erg vervelend. Het is een klacht die veel voorkomt, vooral…
Gevoelloze mond: oorzaken van gevoelloosheid in mond en tongGevoelloze mond: oorzaken van gevoelloosheid in mond en tongEen gevoelloze mond wijst op het verlies van gevoel of sensatie in de mond, ofwel een doof gevoel in de mond. Gevoelloos…

Zwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnZwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnBij een zwemmersoor (otitis externa) is de oorschelp en de gehoorgang ontstoken. Dit gebeurt vaak door water dat in het…
Schijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindSchijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindVeel vrouwen zijn heel gelukkig als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Ze vinden het leuk om hun buik te zien groeie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
  • Huidinfo.nl. Burning mouth syndrome. http://www.huidinfo.nl/burningmouthsyndrome.html (ingezien op 13-3-2017)
  • Instituut voor Neuropathische Pijn. Mondbranden of mondbrand en tong branden: hoe behandelen? http://www.neuropathie.nu/overige/mondbranden.html (ingezien op 13-3-2017)
  • Mayo Clinic. Burning mouth syndrome: Overview. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burning-mouth-syndrome/home/ovc-20179959 (ingezien op 13-3-2017)
  • NIH. Burning Mouth Syndrome. https://www.nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/Burning/BurningMouthSyndrome.htm (ingezien op 13-3-2017)
  • Universitair Pijn Centrum Maastricht (UPCM). Burning Mouth Syndroom. http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/burning-mouth/ (ingezien op 13-3-2017)
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/bahados
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
Reactie

Marleen Geerts, 18-03-2020
Een behandeling voor BMS is dit mogelijk door een neuroloog? Bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 08-05-2020
De specialisten die het beste in staat zijn om het brandende mond syndroom te diagnosticeren en te behandelen, zijn een tandarts, kaak- en aangezichtschirurg, KNO-arts, dermatoloog en neuroloog.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.