Brandende pijn: oorzaken & symptomen branderige lichaamspijn

Brandende pijn: oorzaken & symptomen branderige lichaamspijn Een brandende pijn kan overal in het lichaam optreden en deze pijn kan tijdelijk of meer chronisch van aard zijn. Branderige lichaamspijn kan aanvoelen als spelden- en naaldenprikken, elektrische schokjes, een warm gevoel of een scherpe, stekelige pijn. Een groot aantal verschillende oorzaken kan hieraan ten grondslag liggen. Het is daarom belangrijk om medisch advies in te winnen en een juiste diagnose te krijgen. De plek waar je de brandende pijn ervaart kan een goede indicatie geven van de oorzaak. Een brandend gevoel in de spieren kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verwonding of een trauma, terwijl een brandend gevoel op de huid waarschijnlijk het gevolg is van het in contact zijn gekomen met een allergeen of een irriterend middel. Nadat je huisarts een diagnose heeft gesteld, kan bepaald worden welke behandeling geïndiceerd is. De behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak en het verlichten van de klachten. Vaak is de prognose gunstig en treedt er snel herstel op.

Brandende pijn in de voet / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.comBrandende pijn in de voet / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.com

Symptomen van brandende pijn

Brandende pijn treedt plaatselijk op of over grotere gebieden. Dat hangt af van de oorzaak van de pijn. Brandende pijn kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Soorten branderige lichaamspijn

Er kunnen verschillende soorten brandende lichaamspijn worden onderscheiden.

Perifere oorsprong van brandende pijn

Neuropathie duidt op het niet goed functioneren van een of meer zenuwen. Perifere neuropathie zijn ziektes van lange zenuwen naar de armen en benen.

Pijnreceptoren
Pijngeleidende zenuwvezels hebben gevoelige perifere elementen die bekend staan ​​als zenuwuiteinden en zenuwreceptoren.
Perifere oorsprong van brandende pijn treedt op na irritatie van perifere pijnreceptoren of zenuwuiteinden.

Zenuwpijn
Een zenuw geleidt ​​pijnsignalen van pijnreceptoren in huid, onderhuids weefsel, spieren, pezen, ligamenten, botten en ingewanden. Het comprimeren of irriteren van de pijngeleidende zenuw veroorzaakt radiculaire pijn (uitstralende pijn die ontstaat door prikkeling van een zenuw op de plaats waar deze uit het ruggenmerg komt), mononeuropathie (zenuwschade aan één enkele zenuw, veroorzaakt door een letsel of ziekte) of polyneuropathie (waarbij op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan). Brandende pijn verspreidt zich in deze gevallen langs de zenuw.

Centrale oorsprong van brandende pijn

Ruggengraat
Ontsteking van een zenuw in het ruggenmerg kan resulteren in wijdverspreide pijn zoals waargenomen bij multiple sclerose (MS).

Hersenen
Een beroerte of ischemie (onvoldoende doorbloeding) van de hersenen veroorzaakt ernstige, wijdverspreide brandende pijn.

Kenmerken van brandende pijn

Lokale pijn

Dierenbeten of herpes simplex veroorzaakt plaatselijke of lokale brandende pijn.

Perifere pijn

Perifere neuropathie resulteert vaak in brandende pijn van één of meerdere perifere zenuwen (in armen en benen).

Dermatomale pijn

Een dermatoom duidt op een gedeelte van de huid dat door één specifieke ruggenmergzenuw wordt aangestuurd. Brandende pijn veroorzaakt door radiculaire pijn is voelbaar langs de gehele zenuw.

Centrale pijn

Centrale neuropathische pijn komt door een stoornis of afwijking in het centrale deel van het zenuwstelsel (in het ruggenmerg of de hersenen) en veroorzaakt wijdverspreide brandende pijn.

Oorzaken van brandende pijn

Een brandende pijn is vaak gerelateerd aan zenuwproblemen. Er zijn echter veel andere mogelijke oorzaken. Blessures, huidaandoeningen, infecties en auto-immuunziekten kunnen ook zenuwpijn veroorzaken en kunnen soms zelfs uitmonden in zenuwbeschadiging.

Branderige pijn tijdens het plassen

Urineweginfectie

Het ervaren van een branderig gevoel tijdens het urineren is vaak een teken van een urineweginfectie. Vrouwen krijgen veel vaker last van een urineweginfectie dan mannen. Symptomen van een urineweginfectie zijn onder meer koorts en een sterke, voortdurende drang om te plassen en malaise. Infecties kunnen van invloed zijn op de blaas (blaasontsteking), nieren (nierbekkenontsteking) of plasbuis (plasbuisontsteking). Als ene urineweginfectie niet adequaat wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het kan ook de nieren beschadigen waardoor nierschade optreedt.

Andere oorzaken

Het volgende kan ook een branderig gevoel veroorzaken tijdens het plassen:
 • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
 • prostatitis of prostaatontsteking
 • een lichamelijk letsel aan de urethra (urinebuis) of het omliggende weefsel, wat vaak het gevolg is van scheren, geslachtsgemeenschap of wrijving van kleding

Gifsumak / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Gifsumak / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Huid

De hele dag door komt de huid in contact met een reeks potentieel irriterende stoffen. De volgende oorzaken van irritatie kunnen leiden tot een branderig gevoel:
 • zonnebrand
 • planten waar je je aan kunt prikken of die een huiduitslag veroorzaken, zoals brandnetels of gifsumak (de giftigste plant van Nederland, ook bekend als Poison Ivy)
 • insectenbeten en -steken, zoals van wespen, bijen, dazen en spinnen
 • allergische reacties op parfums, eau de toilette, deodorant, aftershave, bodylotions, douchegel, shampoo, tandpasta, rouge, oogschaduw, lippenstift, schoonmaakmiddel, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser of andere stoffen die in contact komen met de huid
 • een zeer droge huid, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden
 • huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
 • intense en/of aanhoudende angst of stress
 • zenuwbeschadiging als gevolg van degeneratieve aandoeningen zoals multiple sclerose
 • cellulitis, een bacteriële infectie van de diepste lagen van de huid

Handen en voeten

Huidaandoeningen

Een brandend gevoel in de handen en voeten wordt vaak veroorzaakt door een huidaandoening, zoals psoriasis of eczeem.

Perifere neuropathie

Brandend gevoel in de vingers of tenen kan echter een symptoom zijn van zenuwbeschadiging. Dit staat bekend als perifere neuropathie, waarbij de zenuwen van je perifere zenuwstelsel zijn aangedaan. Mensen met diabetes kunnen last krijgen van perifere neuropathie (bekend als diabetische neuropathie). Enkele andere aandoeningen die perifere neuropathie kunnen veroorzaken zijn:

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud kan ook een brandend gevoel in de handen en voeten veroorzaken. De kleine slagaders in deze ledematen verkrampen bij blootstelling aan de kou. Hierdoor krijgen de vingers en tenen minder bloed. Ze kunnen wit worden en een persoon kan een brandend of prikkelend gevoel voelen, evenals gevoelloosheid. Deze aandoening kan op dezelfde manier de neus, lippen en oren aantasten. De symptomen verdwijnen wanneer je jezelf verwarmt, waardoor de bloedstroom toeneemt.

Mond of keel

Keelontsteking

Een brandend gevoel in de keel is vaak het gevolg van een infectie, zoals keelontsteking. Niet zelden gaat het om een streptokok bacterie van groep A. Dit gaat vaak gepaard met koorts, koude rillingen en andere verkoudheids- of griepachtige symptomen.

Zure reflux

Zure reflux kan ook een brandend gevoel in de keel veroorzaken. Het gevoel kan met tussenpozen optreden, maar vaak treedt het op na een (vette) maaltijd of zwaar tafelen. Mensen met zure reflux kunnen ook een gevoel van brandend gevoel op de borst, oprispingen en maagklachten ervaren.

Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aften

Aften kunnen een branderige sensatie veroorzaken in de mond of op de tong. Het zijn kleine, rode of witte zweren die vaak op de lippen of tong verschijnen. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, maar verdwijnen meestal na enkele dagen vanzelf.

Andere oorzaken

Brandende gevoelens in de mond en tandvlees zijn vaak het gevolg van irritatie veroorzaakt door:
 • tandvleesaandoeningen
 • krachtig tanden poetsen
 • zuur voedsel

Geslachtsdelen

Huidirritatie

Een branderig gevoel in of rond de geslachtsdelen kan het gevolg zijn van huidirritatie, bijvoorbeeld door het gebruik van zeep in de vagina of vaginale douches.

Wondjes

Kleine wonden veroorzaakt door scheren of geslachtsgemeenschap kunnen ook leiden tot een tijdelijk gevoel van branderigheid.

Infecties

Infecties zijn vaak verantwoordelijk voor een brandend gevoel in de geslachtsorganen. Schimmelinfecties en bacteriële vaginose leiden vaak tot een gevoel van verbranding, jeuk en ongewone afscheiding en bacteriële vaginose kan ook een visachtige vaginale geur veroorzaken.

Soa's

Genitale branderigheid kan ook het gevolg zijn van een breed scala aan soa's.

Brandende sensaties na het hardlopen of sporten / Bron: Istock.com/MartinanBrandende sensaties na het hardlopen of sporten / Bron: Istock.com/Martinan

Spieren

Branderige pijn na het sporten
Het gevoel van branderigheid in de spieren of branderige spieren na het sporten is meestal te wijten aan de afgifte van melkzuur. Je kunt ook een branderig gevoel ervaren in bepaalde spieren wanneer je gewichten optilt of andere zware oefeningen doet. Dit komt meestal door de afgifte van melkzuur. Je kan hier ook last van krijgen wanneer je een nieuwe oefening probeert of intensiever of vaker sport dan normaal. De pijn en het branderige gevoel kunnen ook later optreden. Deze symptomen zijn meestal mild van aard en verdwijnen na een paar dagen.

Verstuiking of blessure

Een intens brandend gevoel kan duiden op een spierblessure, zoals een verstuiking. Als dit gevoel na verloop van tijd niet beter wordt of zich verspreidt naar verschillende spieren, kan er sprake zijn van een chronische aandoening, zoals fibromyalgie.

Andere oorzaken van brandende spierpijn

Andere oorzaken van een brandend gevoel in de spieren zijn:
 • artritis
 • myofasciaal pijnsyndroom (een spierconditie die wordt gekenmerkt door een plaatselijke en/of uitstralende pijn waarbij de oorsprong van de pijn in het triggerpoint ligt)
 • een hernia in de wervelkolom

Overleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Wanneer huisarts inschakelen?

Het is meestal veilig om een ​​paar dagen te wachten en te kijken of de sensatie verdwijnt. Ga naar je huisarts als de branderige pijn aanhoudt. Neem binnen 24 uur contact op met een arts als een van de volgende symptomen optreedt:
 • een snel verergerende huiduitslag
 • koorts
 • een intens brandend gevoel tijdens het plassen
 • een branderig gevoel na een lichamelijk letsel
 • andere zorgwekkende symptomen, zoals bloederige diarree of braken

Neem ook contact op met je huisarts als een brandend gevoel:
 • terugkeert
 • wordt geassocieerd met een chronische ziekte, zoals leverfalen of diabetes
 • verergert als reactie op medicatie

Medicatie bij brandende pijn / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij brandende pijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van brandende pijn

De behandeling van branden pijn hangt af van de oorzaak. Veel soa's en andere infecties kunnen bijvoorbeeld worden behandeld met antibiotica. Als genezing niet mogelijk is, zal de behandeling zich richten op het verlichten van de klachten. De arts zal een plan van aanpak opstellen om brandende lichaamspijn en andere symptomen te verlichten. Therapietrouw is belangrijk. Neem de medicijnen in zoals voorgeschreven en houdt je aan de aanwijzingen van de arts.

Prognose

Een branderig gevoel is vaak een tijdelijke ergernis die vanzelf verdwijnt. Huiduitslag verdwijnt meestal in een paar dagen en aften vereisen zelden medische behandeling. Maak een afspraak met je huisarts als de symptomen erger worden of langer duren dan verwacht. Bij het vermoeden van een infectie of een soa, is het verstandig direct een arts te raadplegen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…
Warme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedWarme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedBij sommige patiënten is de rug warmer dan de rest van het lichaam. Soms is dit geen alarmerend teken. Een warme rug is…

Blaastraining: Betere blaascontrole bij urine-incontinentieBlaastraining: Betere blaascontrole bij urine-incontinentieSommige patiënten met plasproblemen krijgen het advies om blaastraining te volgen. Deze vorm van gedragstherapie verbete…
Kolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuienKolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuienBabykoliek (krampen) is een vaak gerapporteerd verschijnsel dat optreedt bij gezonde baby's. Een baby met krampjes is vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artem Furman/Shutterstock.com
 • https://www.healthline.com/symptom/burning-feeling
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dysesthesia
 • https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/aandoeningen/myofasciaal-pijnsyndroom.aspx
 • https://www.mst.nl/p/aandoeningen/centrale-neuropathische-pijn/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321885.php
 • https://www.epainassist.com/pain-management/burning-pain-or-burning-sensation
 • https://www.fysiotherapieinhoorn.nl/chronische-pijn/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gifsumak
 • Afbeelding bron 1: Chingyunsong/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 6: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.