Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuid

Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuid Een brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. Vaak is het branderige gevoel op de hoofdhuid tijdelijk aanwezig en sla je er weinig acht op. Als de klachten verergeren of aanhouden, is de de kans groot dat je gaat krabben op je hoofd en hoofdhuid, wat kan leiden tot verdere infectie, irritatie, zwelling, roodheid en schilfering. Hoewel veel problemen vanzelf verdwijnen, en de klachten na verloop van tijd kunnen afnemen, willen veel mensen directe verlichting van de klachten. Als dat niet lukt met zelfzorgmiddelen, dan is het raadzaam je huisarts te bezoeken. Je huisarts kan bekijken wat er aan de hand is en een diagnose stellen.

Oorzaken van een branderige hoofdhuid

Een brandende hoofdhuid is een klacht die verscheidene oorzaken kan hebben. Soms ligt het aan iets simpels zoals te strakke paardenstaarten of het gebruik van bepaalde shampoo, bijvoorbeeld met menthol erin, wat tintelende en branderige sensaties geeft. Een brandende hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt door hoofdhuidaandoeningen of door zenuwproblemen.

Symptomen brandende hoofdhuid

Een brandende hoofdhuid kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • gevoel van warmte of branderigheid
 • gevoelloosheid of doof gevoel
 • scherpe of stekende pijn
 • diepe pijn
 • zeurende pijn
 • doffe pijn
 • roodheid van de huid of overmatige warmte
 • zwelling
 • prikkelingen of tintelingen of een gevoel van speldenprikken

Hoofdhuidaandoeningen

Een waaier aan inflammatoire hoofdhuidaandoeningen kan leiden tot een brandende hoofdhuid, waaronder psoriasis van de hoofdhuid, seborrhoïsch eczeem (hoofdroos), dermatomyositis (een zeldzame auto-immuunstoornis die gekenmerkt wordt door ontsteking van de huid en spieren), tinea capitis (hoofdschimmel), zonnebrand, irriterende en allergische contacteczeem. Veel voorkomende aandoeningen waarbij haarverlies optreedt, zoals androgenetische alopecia (mannelijke kaalheid) en telogeen effluvium of telogeen haarverlies (een overmatige uitval van haren als gevolg van een verstoring van de haargroeicyclus), worden soms ook geassocieerd met een branderig gevoel op de hoofdhuid. Lichen planopilaris, een aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid die vooral bij vrouwen voorkomt, kan een jeukend of branderig gevoel veroorzaken.

Dysesthesieën

Dysesthesieën van de hoofdhuid duidt op spontane of opgewekte brandende pijn, vaak sensatie van elektrische shock. Hoofdhuid-dysesthesie, zoals beschreven door Hoss en Segal in 1998, is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische huidklachten zonder objectieve bevindingen.[1] Patiënten klagen over branderigheid, steken of jeuk, wat vaak wordt getriggerd of verergerd door psychische of fysieke stress. Deze symptomen kunnen manifestaties zijn van een onderliggende psychiatrische aandoening of kunnen een soort van chronisch pijnsyndroom vertegenwoordigen.

Psychische klachten

Depressie, angststoornissen en andere psychische problemen kunnen klachten geven als een branderige huid of jeuk. Er is een relatie tussen de hersenen en de huid en dit wordt de hersen-huid-as genoemd. Stressvolle gebeurtenissen in het leven zijn een bekende trigger voor het krijgen van een brandende hoofdhuid. Een branderig gevoel komt vaker voor bij patiënten met psychiatrische diagnoses, waaronder angst, depressie, posttraumatische stressstoornis en schizofrenie.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen klachten geven als een branderige hoofdhuid. Het kan hierbij gaan om geneesmiddeln die je plaatselijk toepast zoals een zalf of een crème of oraal inneemt (pillen). Topische medicatie die alcohol bevatten zijn frequente triggers van een branderige hoofdhuid. Een zalf of gel die calcipotriol bevat, lokale steroïden en tal van anti-roosshampoos kunnen branderige sensaties veroorzaken. Orale medicatie, waaronder cyclofosfamide, kan als bijwerking een brandende hoofdhuid hebben.

Beschadigde zenuwen

Brandende hoofdhuid kan soms het gevolg zijn van schade aan de zenuwen. Een aandoening van de cervicale wervelkolom (die bestaat uit zeven halswervels) kan brandende sensatie van de hoofdhuid veroorzaken. Maar diabetes, multiple sclerose (MS) en beroerte kunnen ook een brandende hoofdhuid veroorzaken.

Slaaptekort

Ernstig slaaptekort is in verband gebracht met veel huidaandoeningen, waaronder een branderige hoofdhuid.

Behandeling

De behandeling van een brandende hoofdhuid is afhankelijk van de diagnose. Lichen Planopilaris wordt behandeld met corticosteroïden, hetzij lokaal op de hoofdhuid aangebracht hetzij in tabletvorm ingenomen. Psoriasis op het behaarde hoofd wordt behandeld met lokale middelen en bij hardnekkige psoriasis kan een speciale UVB uitstralende lamp ingezet worden. De verschillende dysesthesieën van de hoofdhuid zijn vaak moeilijker om te behandelen, maar de opties bestaan uit lokale steroïden, orale gabapentine (wat overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust brengt), orale gabapentine, orale amitryptyline (gebruikt bij onder meer zenuwpijn) en topische capsaïcine (welke de huid gevoelloos maakt en de pijn verlicht).

Noot:
 1. Hoss D, Segal S. Scalp dysesthesia. Arch Dermatol. 1998 Mar;134(3):327-30.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vette hoofdhuidVette hoofdhuidEen vette hoofdhuid komt vaker voor dan een droge hoofdhuid. Vaak is het vet duidelijk voelbaar wanneer je met de vinger…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Wat zijn de mogelijke oorzaken van een droge hoofdhuid?Wat zijn de mogelijke oorzaken van een droge hoofdhuid?Een droge hoofdhuid kan meerdere oorzaken hebben. Als gevolg van deze aandoening kan er jeuk en irritatie optreden. Wann…

Kolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuienKolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuienBabykoliek (krampen) is een vaak gerapporteerd verschijnsel dat optreedt bij gezonde baby's. Een baby met krampjes is vo…
Femoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie (femorale zenuwstoornissen) is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de femorale zenuw (dijbe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/szefei
 • https://www.haarstichting.nl/lichen-planopilaris
 • https://dermatologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekten-aandoeningen/Haaruitval/1054/1174
 • https://www.alopecia-vereniging.nl/telogeen-effluvium
 • https://www.alopecia-vereniging.nl/alopecia-androgenetica
 • https://donovanmedical.com/hair-blog/scalp-burning
 • https://radiomd.com/show/naturally-savvy/item/35075-burning-scalp-syndrome
 • https://www.dryscalpgone.com/sore-burning-scalp/
 • Hoss D, Segal S. Scalp dysesthesia. Arch Dermatol. 1998 Mar;134(3):327-30.
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.