Jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfers

Jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfers Een jeukende hoofdhuid is een lastig probleem. Veel mensen hebben last van jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes of schilfers. De ernst en mate van jeuk op het hoofd kunnen enorm variëren. Een ontsteking van de hoofdhuid ligt ten grondslag aan een jeukende hoofdhuid. Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk op het behaarde hoofd aan te wijzen en over het algemeen is het onschuldig. Jeuk op de hoofdhuid kan gepaard gaan met andere klachten, zoals wondjes, korstjes, bultjes en schilfers. De meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes en/of schilfers passeren de revue, zoals seborroïsch eczeem, psoriasis van het behaarde hoofd, hoofdschimmel, allergisch contacteczeem, puistjes op de hoofdhuid, droge hoofdhuid, hoofdluis, aanhoudende stress en spanning, warmte (broeierigheid), folliculitis en een traag werkende schildklier. Dit laatste komt vooral bij vrouwen voor.

Jeukende hoofdhuid is een symptoom

Een jeukende hoofdhuid is een vervelende klacht en als je eenmaal begint met krabben dan is vaak het hek van de dam en is het moeilijk om ermee te stoppen. Als je eenmaal in de jeuk-krab-jeuk-cyclus bent geraakt, is het moeilijk om eruit te komen. Het is irritant als je hoofd jeukt, niet alleen omdat het zo moeilijk is om niet te krabben, maar ook omdat het meestal een symptoom is van iets anders. Een jeukende hoofdhuid kan gepaard gaan met andere klachten als wondjes, korstjes, bultjes en schilfers. Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom je hoofd jeukt en de meeste van hen zijn gemakkelijk om te behandelen.

Alarmsymptomen

Een jeukende hoofdhuid die langer dan één week aanhoudt, pijnlijk is, gepaard gaat met zweren of een zwelling, ernstig jeukt of nog intenser gaat jeuken, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Hoofdroos als oorzaak van jeukende hoofdhuid / Bron: Istock.com/DeanDrobotHoofdroos als oorzaak van jeukende hoofdhuid / Bron: Istock.com/DeanDrobot

Jeukende hoofdhuid door eczeem

Seborroïsch eczeem (hoofdroos)

Seborroïsch eczeem is veelvoorkomende, onschuldige, niet besmettelijke aandoening, welke gepaard gaat met schilfering van de huid en rode en jeukende plekken. Het komt vooral voor op de hoofdhuid, het gezicht en de borst. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van hebben. Het is deze vorm van eczeem die hoofdroos veroorzaakt en het wordt daarom ook wel 'seborroisch eczeem van de hoofdhuid' genoemd. Het betreft een milde, jeukende ontsteking van de hoofdhuid. De uitlokkende factor is een gist die van nature op het behaarde hoofd voorkomt. De ontsteking veroorzaakt schilfering, die er fijn en wit, of juist gelig en grof uitziet. De schilfers zitten bij roos niet vast op de hoofdhuid (zoals bijvoorbeeld bij psoriasis wel het geval is). Deze vorm van eczeem is goed te bestrijden met relatief eenvoudige middelen als crèmes, zalven en anti-roos shampoo. Wel is het vervelend dat na het beëindigen van de behandeling hoofdroos weer kan terugkomen.

Allergisch contacteczeem

Wanneer je huid in aanraking komt met stoffen waar je allergisch voor bent, dan kan een eczeemreactie ontstaan. Contactallergie op het behaarde hoofd wordt vaak veroorzaakt door de volgende zaken:
 • haarverf-producten
 • crèmespoeling
 • stylinggels

Bij zeer acute reacties wordt je hoofdhuid vooral nattend en pijnlijk. Minder acute reacties kenmerken zich door schilfering en jeuk. Bij allergisch contacteczeem kan er zo nodig door huidtesten onderzoek worden verricht naar de oorzaak van het eczeem.

Psoriasis achter het oor / Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.comPsoriasis achter het oor / Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.com

Psoriasis van het behaarde hoofd

Psoriasis is een chronische huidziekte met veelal een wisselend beloop. Vooral aan de strekzijde van de ledematen vormen zich enigszins verhoogde, roodachtige vlekken van verschillende grootte en vorm. Deze plekken zijn bedekt met een grauwwitte, mica-achtige schubben. De hoofdhuid doet vaak mee bij psoriasis. Psoriasis op het behaarde hoofd kan behoorlijk jeuken. Typisch voor psoriasis is dat de schilfers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld roos) vrij vast zitten aan de hoofdhuid. Voorkeurslocaties (op het behaarde hoofd) zijn het gebied achter de oren en de achterkant van het hoofd.

Hoofdschimmel: schimmelinfectie op het behaarde hoofd

Hoofdschimmel wordt ook wel 'tinea capitis' of 'ringworm' genoemd. Hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op het behaarde hoofd, de wenkbrauwen en de wimpers en komt vooral bij kinderen voor, nauwelijks bij volwassenen. De ernst kan sterk variëren. Het kan bij hoofdschimmel gaan om een oppervlakkige schilfering van de hoofdhuid tot het ontstaan van kale plekken en diepe abcessen. Een schimmelinfectie op de hoofdhuid gaat gepaard met veel jeuk. De meeste schimmelinfecties op het hoofd zorgen voor schilferende plekken, met haaruitval.

Puistjes op de hoofdhuid

Puistjes kunnen zich ook manifesteren op het behaarde hoofd. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en krabneigingen. Pityrosporon folliculitis is de meest voorkomende oorzaak van puistjes op het hoofd. Hierbij is sprake van een ontsteking van de haarzakjes. De ontsteking wordt uitgelokt door een infectie met gisten in de haarzakjes. Dit geeft puistjes ter grootte van speldenknoppen.

Jeuk op het hoofd door droge hoofdhuid

Een droge huid kan erg vervelend zijn. Het kan gepaard gaan met jeuk en krabeffecten. Een droge huid wordt vaak veroorzaakt door externe omgevingsfactoren, zoals een droge lucht, het veelvuldig wassen met zeep en lang en warm douchen. Droge lucht doet zich vooral voor in de wintermaanden, wanneer er sprake is van een droge kou buiten en een droge lucht door de centrale verwarming binnenshuis.

Hoofdluis kan flinke jeuk op het hoofd veroorzaken / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Hoofdluis kan flinke jeuk op het hoofd veroorzaken / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Jeuk op het hoofd door hoofdluis

Hoofdluizen zijn een veelvoorkomend probleem onder schoolkinderen en vooral na vakanties waart de hoofdluis op veel scholen rond. Een hoofdluis is een vleugelloze, parasitaire insect van ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw van kleur. Nadat hij zich vol heeft gezogen met bloed (uit de hoofdhuid), is het beestje roodbruin van kleur. Hoofdluis verspreidt zich in een rap tempo. Snel ingrijpen is daarom van groot belang, zodra ze ontdekt worden. Een beet van de hoofdluis brengt veel jeuk voort. De plekjes waar hij zich heeft volgezogen, zien eruit als kleine rode puntjes en zwellinkjes tussen de haren.

Stress

Aanhoudende stress en spanning kan intense jeuk op de hoofdhuid geven. Uiteraard kan dit gepaard gaan met krabeffecten.

Jeukende hoofdhuid door warmte

Jeuk kan ook ontstaan bij zweten of warmte op het hoofdhuid, bijvoorbeeld na sporten of het verrichten van een andere lichamelijke inspanning.

Folliculitis

Folliculitis duidt op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje of haarfollikel. Vaak ontstaat de ontsteking als gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Ter plekke van het haarzakje verschijnt vaak een ontsierend puskopje. Veelal gaat het gepaard met een jeukende, irriterende of pijnlijke huid. Een folliculitis gaat meestal spontaan over.

Een jeukende hoofdhuid door een trage schildklier / Bron: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.comEen jeukende hoofdhuid door een trage schildklier / Bron: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.com

Traag werkende schildklier

Een jeukende hoofdhuid kan ook optreden bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Je hebt dan jeuk, maar er zijn dan geen huidafwijkingen op de hoofdhuid zichtbaar die de jeuk kunnen verklaren. Er kunnen natuurlijk wel krabeffecten zichtbaar zijn. Bij hypothyreoïdie is er een te lage productie van schildklierhormonen, als gevolg waarvan allerlei lichaamsfuncties langzamer verlopen. Het wordt vooral gezien bij vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar, maar jongere vrouwen en mannen kunnen er ook last van krijgen.

Hypothyreoïdie symptomen
De belangrijkste symptomen van een traag werkende schildklier zijn:
 • vermoeidheid;
 • (onverklaarbare) gewichtstoename;
 • obstipatie (verstopping);
 • hese stem;
 • overgevoeligheid voor kou;
 • algemene haaruitval;
 • vrouwen kunnen last krijgen van een zware menstruatie.

Jeuk op hoofd door schurft

Schurft of scabiës geeft heftige jeuk, vooral ’s nachts en het ontstaat door schurftmijten. Dit zijn kleine, spinachtige beestjes die gangetjes graaft in de huid. Schurft is een besmettelijke huidziekte die je vooral kunt krijgen bij intensieve lichamelijke verzorging van iemand met schurft, seksueel contact, gezamenlijk gebruik van beddengoed, handdoeken, kleding, etc. Bij volwassenen zijn er bijna nooit afwijkingen in het gezicht of op het behaarde hoofd, maar bij heel jonge kinderen komt dat wel voor.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vette hoofdhuidVette hoofdhuidEen vette hoofdhuid komt vaker voor dan een droge hoofdhuid. Vaak is het vet duidelijk voelbaar wanneer je met de vinger…
Jeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenJeukende hoofdhuid na het fietsen of sportenSporten en beweging is uitermate goed voor de gezondheid. Het bevordert de aanmaak van actieve spieren, waarnaast het ad…
Jeukende hoofdhuid: Oorzaken van jeuk aan het hoofdJeukende hoofdhuid: Oorzaken van jeuk aan het hoofdEen droge en jeukende hoofdhuid is een vaak voorkomend symptoom dat meerdere oorzaken kent. Meestal ligt een allergische…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…

Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Syndroom van Gilles de la Tourette: oorzaken, behandelingSyndroom van Gilles de la Tourette: oorzaken, behandelingHet syndroom van Gilles de la Tourette komt niet vaak voor. Het is een syndroom waarbij ongewenste bewegingen van hoofd,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/szefei
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
 • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
 • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.): Dermatologie en venereologie, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, derde herziene druk, 2009.
 • Patrice van Efferen. Mordern medisch woordenboek - Praktische snelzoekgids van A-Z. Elmar, Rijswijk, 5e druk 2009.
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • RD. 21 Twitchy, Itchy Explanations for Why Your Scalp Itches. https://www.rd.com/health/conditions/itchy-scalp-reasons/ (ingezien op 14-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/DeanDrobot
 • Afbeelding bron 2: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock.com
Reacties

Frans Bemelmans, 18-11-2019
Vraag: leidt folliculitis decalvans ook tot andere fysieke klachten in het hoofd? Reactie infoteur, 23-11-2019
De meest genoemde klachten van folliculitis decalvans zijn pijn, puistjes op het hoofd en haaruitval. Ook kunnen er littekens ontstaan.

Tineke, 29-06-2017
Hallo, ik heb 4 weken geleden mijn haar geverfd van donker naar bruin. Vanaf dat moment jeukt mijn hoofd en nek en achter mijn oor heel erg. Wat te doen nu? Reactie infoteur, 10-07-2017
Mogelijke is er sprake van een allergie voor haarverf. De grootste veroorzaker van haarverf-allergie is de stof p-phenylenediamine (PPD). Deze stof zit in alle chemische verven. Vraag uw huisarts om advies.

Rogier, 16-12-2016
Hallo! Ik ben Rogier, 38 jaar en sinds 2005 veel last van wondjes op mijn hoofdhuid. Via huisarts vele middelen geprobeerd. In ziekenhuis ook geweest, waar stukje uit hoofdhuid wondje is gehaald voor onderzoek.

Ook daar via dermatoloog diverse middeltjes geprobeerd zonder resultaat. Ten slotte bij huidziekenhuis Dermacis in Haarlem geweest. Betreffende arts was resoluut na het aanhoren: we gaan net zo lang door tot je van de problemen af bent. Allergie testen gedaan, wederom nieuwe uitprobeersels, maar al snel kreeg ik te horen dat de aandoening vervelend is, maar niets ernstigs, dus daar moest ik het maar mee doen.

Ik heb vrij droge huid op mij gelaad. Moet het soms met hormoon goedje behandelen om schilvers tegen te gaan.

Voor hoofdhuid is er dus geen oplossing gekomen. Ik vermoed dat het zweten van mijn hoofd snachts de veroorzaker is. Heb veel over voor oplossing…

Ik hoop dat ik geholpen kan worden. Reactie infoteur, 21-12-2016
Je zweet erger in kunststof dan in natuurproduct stoffen, zoals katoen of linnen. Vooral linnen reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt voor een natuurlijke acclimatisatie. Linnen beddengoed wordt zelfs geadviseerd voor mensen met allergieën.

Vandenreyt Ivan, 06-11-2016
Ik heb zwarte (donkerbruin?) cirkelvormige plekken van ong 0,5 cm op mijn hoofdhuid ter hoogte van mijn rechteroor. Deze plekjes werden weken voordien voorafgegaan door builen op mijn hoofd. De builen verdwenen en doken op andere plaatsen weer op. Op de
plaats waar de eerste builen verschenen kwamen er zwarte (?) cirkelvormige, hevig jeukende plekken.

Mijn huisdokter zei dat het waarschijnlijk ouderdomsverschijnselen zijn. Ik ben 72 jaar. Ik kreeg niets voorgeschreven Leren mee leven was de boodschap.

Gezien de hevige jeuk en dat het reeds meer dan twee maanden aanhoud qua jeuk en stijgende pijnen ( dag en nacht ) verontrust mij. Er zijn momenteel een viertal builen op het rechterachterhoofd

Vanaf mijn plmi 50 jaar heb ik een normale haaruitval Ik heb op mijn billen " ringworm" plmi 5 jaar. Ik heb een CVA links gehad in 2009 met gedeeltelijke rechtse uilval van arm, been rechter vingers (5)

Ben aangewezen op huishoudelijke hulp. Ben diabetisch 2 met gemiddelde waarden (Belgische) van 115-125 = spuiten en prikken 3 x perdag ondersteund door 6 pillen
Ben tweemaal operatief behandeld van fistel in de bilplooien
Ben zesmaal operatief behandeld van strabime > 7 jaar 55 jaar

Mag ik rekenen op een antwoord?

Beste dank
Ivan Vandenreyt Reactie infoteur, 31-12-2016
Het lijkt mij verstandig dat een dermatoloog (huidarts) ernaar kijkt. Deze kan een diagnose stellen en bekijken wat er mogelijk aan gedaan kan worden.

Anita, 05-09-2016
Ik heb bultjes, schilfertjes en wondjes op mijn hoofd en achter mijn oren. Het ettert zelfs heel vaak. Wat kan het zijn en wat kan ik eraan doen? Reactie infoteur, 11-09-2016
Het is belangrijk om de huisarts of dermatoloog ernaar te laten kijken. Een arts kan een diagnose stellen en vervolgens een behandelplan voorstellen.

Anjahassing, 15-09-2015
Ik heb last van wondjes op mijn hoofd, wat kan ik hier tegen doen? Reactie infoteur, 19-09-2015
Behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Uw huisarts kan bekijken wat er aan de hand is, een diagnose stellen en een behandeling inzetten, of u –indien nodig– verwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.

Maria, 07-07-2015
In de omgeving van en rond mijn kruin, heb ik schilfers. Ik probeer het weg te kabbee, maar laat niet los. Mijn kapster, heeft er nooit iets van gezegd. Het zijn ook maar enkele plekjes. Maar ik vind het reuze vervelend.ik zit veel in de zon, maar verbrand niet, ben wel een blondine. Graag uw advies.

B.v.b dank
Maria Reactie infoteur, 20-07-2015
U kunt het beste de plekjes door een huisarts laten beoordelen. Uw huisarts kan een diagnose stellen. Eventueel wordt u verwezen naar een dermatoloog (huidarts).

Chris, 10-05-2015
Ik heb vrij veel roos in mijn haar en als ik ga sporten of ga zweten krijg ik veel jeuk op mijn hoofdhuid. Welke shampoo is hiervoor aan te raden? Reactie infoteur, 19-05-2015
Volgens Apotheek.nl zijn de volgende shampoos geschikt voor mensen met roos:

Antiroos-shampoo zinkpyrithion. Antiroosshampoos met zinkpyrithion verminderen de verhoogde aanmaak van huidsmeer en remmen de groei van de schimmel. De schilfers en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij onder verschillende merknamen, waaronder Head & Shoulders shampoo.

Antiroos-shampoo met seleensulfide. Antiroos-shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

Shampoo met ketoconazol. Ketoconazol shampoo werkt tegen schimmelinfecties. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar.

Bron: http://goo.gl/LBSvbD

Bennie, 04-05-2015
Kan iemand mij een shampoo aanraden bij exceem en erge jeuk op het hoofdhuid? Reactie infoteur, 06-05-2015
De farmacotherapeutische richtlijn 'Seborroïsch eczeem' vermeldt dat zinkpyrithionshampoo (0,5 tot 2,0%) een antiseborroïsche werking heeft en door ervaring bij hoofdroos een werkzaam middel is gebleken (bron: Faergemann J. The treatment of seborrhoic dermatitis of the scalp with ketoconazole shampoo. Semin Dermatol 1993; 12(4): 276-9.) In de literatuur is hier nauwelijks iets over te vinden.

Ria Pecht, 09-10-2014
Ik heb al een jaar veel jeuk op mijn hoofd en veel haaruitval heeft dat iets met elkaar te maken? Wat kan ik hier aan doen? Ik heb geen roos of wondjes.

Graag een reactie BVBD Reactie infoteur, 10-11-2014
Ik raad u aan om uw klachten te bespreken met uw huisarts, zodat hij/zij kan bekijken wat er aan de hand is en wat er mogelijk aan gedaan kan worden.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.