Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilaris

Rode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening heeft zelfs een naam: keratosis pilaris. Wat kun je doen om die rode, ontsierende bultjes te doen verdwijnen?

Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris is een onschuldige huidaandoening waar ongeveer 40% van de mensen last van heeft. Onder jongvolwassenen is dit zelfs 60 tot 80%. Je kunt keratosis pilaris herkennen aan een verzameling kleine, rode bultjes op de huid. De huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan. De bultjes komen met name voor op bovenarmen, bovenbenen, rug en wangen. De bultjes zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine.

Keratine

Keratine is een normaal bestanddeel van de huid, maar mensen die lijden aan de huidaandoening keratosis pilaris produceren dit bestanddeel in overmaat. Het rijpingsproces van huidcellen wordt verstoord. De kwaal is erfelijk, dus als jij er last van hebt, is de kans groot dat andere mensen uit je familie er ook last van hebben. De 'ziekte' ontstaat meestal op jonge leeftijd en komt zowel bij jongens als meisjes voor. Soms gaat het gepaard met jeuk of irritatie, maar dat is niet altijd het geval.

Symptomen keratosis pilaris

Keratosis pilaris kenmerkt zich door kleine 'bobbeltjes' die precies bij de haarzakjes liggen. Het haartje blijkt vaak niet goed uit te groeien. De plek voelt ruw of rasperig aan. Meestal geeft de huidaandoening geen klachten, maar soms kunnen bacteriën die zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes infecties en ontstekingen veroorzaken. soms kunnen de bultjes ontsteken en tot littekenvorming leiden, met name op het gezicht.

Rode bultjes laten verdwijnen

Helaas bestaat er geen truc om de rode bultjes te laten verdwijnen. Je kunt wel een aantal dingen doen om de huid te versoepelen, maar de aandoening zal over het algemeen levenslang blijven bestaan.
  • Niet scrubben. Ga niet scrubben: hierdoor kan de huid uitdrogen en verergeren de bultjes.
  • Hoe droger de huid, hoe meer last je ervan hebt. In de winter nemen de klachten dan ook meestal toe. Houd de huid vet door crèmes te gebruiken, bij voorkeur de ongeparfumeerde soorten. Neem bij voorkeur een crème met riacinamide, deze stof herstelt de huidbarrière.
  • Kleine verstoppingen kan je voorkomen door een exfoliant te gebruiken, bij voorkeur salicyzuur. Voor het gezicht kan je 1 tot 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.
  • Groene thee of zoethoutwortel kan de rode bultjes verminderen.
  • Crème met vitamine A-zuur. Een crème met vitamine A-zuur is verkrijgbaar op recept van de huisarts.

Tenslotte: probeer de bultjes niet uit te knijpen, hoe verleidelijk dat ook mag zijn. Dan maak je het alleen maar erger.

Afspraak dermatoloog

Als de maatregelen om de bultjes te laten verdwijnen onvoldoende effectief zijn, maak dan een afspraak met een dermatoloog. Hij kan bepalen of andere behandelwijzen of therapieën zinvol zijn.

Conclusie: rode bultjes op benen en armen: keratosis pilaris

Heb je last van rode bultjes op je armen, onderbenen of bovenbenen? De kans is groot dat je, net als een groot deel van de Nederlandse bevolking, aan keratosis pilaris lijdt. Dit is een huidaandoening die zich kenmerkt door rode bultjes die ruw aanvoelen. Helaas is deze huidaandoening niet te genezen. De aandoening zal waarschijnlijk het gehele leven bestaan, met afwisselende periodes van rust en verergering. Wel is het aan te raden om de huid vet en soepel te houden.
© 2013 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen en/of billen kunnen wijzen op keratosis pilaris, een veelvoorkomend…
Keratosis Pilaris: Wat kun je doen tegen rode bultjes?Keratosis Pilaris is een vervelende aandoening die zich manifesteert in kleine rode bultjes, vooral op armen en benen. D…
Bultjes op de benen: oorzaken van rode bultjes op de benenBultjes op de benen: oorzaken van rode bultjes op de benenBultjes op de benen is een vervelende klacht, waarbij er rode of witte, mogelijk jeukende of pijnlijke bultjes op de hui…
Keratosis pilaris: Huidaandoening met rode bultjes op huidKeratosis pilaris: Huidaandoening met rode bultjes op huidKeratosis pilaris is een veel voorkomende goedaardige huidaandoening, waarbij de hoorncellen van de haarzakjes niet goed…

Ondergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht brengt een aantal risico's met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op osteoporose oftewel botontkalking.…
Jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfersJeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfersEen jeukende hoofdhuid is een lastig probleem. Veel mensen hebben last van jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bul…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1026366370
  • http://www.beautyscene.nl/tag/keratosis_pilaris
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.