Bultjes op de benen: oorzaken van rode bultjes op de benen

Bultjes op de benen: oorzaken van rode bultjes op de benen Bultjes op de benen is een vervelende klacht, waarbij er rode of witte, mogelijk jeukende of pijnlijke bultjes op de huid van de benen verschijnen. In sommige gevallen vormen ze een rozerode uitslag op de aangrenzende huid of hebben de bultjes een puskopje. Je kunt je erg ongemakkelijk voelen door de bultjes vanwege het ontsierende karakter. Toch vormen bultjes op de benen vaak geen groot of langdurig probleem. In de meeste gevallen verdwijnen de bultjes vanzelf of met behulp van wat zelfzorgmaatregelen.

Oorzaken van bultjes op de benen

Veel voorkomende oorzaken van kleine oneffenheden of bultjes op de benen zijn de volgende.

Folliculitis (ontstoken haarzakjes)

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van puistjes of bultjes op de benen. Symptomen van folliculitis zijn rode bultjes die kunnen verschijnen als uitslag. Voorkeursplekken zijn armen en benen, rug, hoofdhuid, gezicht en de nek. De meest voorkomende oorzaken en risicofactoren van folliculitis zijn:
 • strakke kleding
 • warmte en zweet
  Folliculitis door het scheren van je benen / Bron: Stevepb, PixabayFolliculitis door het scheren van je benen / Bron: Stevepb, Pixabay
 • scheren
 • (overmatig) gebruik van vette zalven of oliën

Bijna iedereen kan folliculitis ontwikkelen. Sommige mensen lopen echter meer risico om folliculitis te krijgen dan anderen. Deze risicofactoren omvatten:
 • overgewicht of obesitas
 • veelvuldig gebruik van openbare of privé hottubs
 • eczeem
 • verwondingen aan de huid
 • onderliggende gezondheidsproblemen die het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verminderen

In de meeste gevallen zal folliculitis vanzelf verdwijnen en vormt het geen groot probleem. Als het echter niet wordt behandeld, kan er een ernstiger infectie optreden door bacteriën of gisten.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een andere veel voorkomende huidaandoening die ervoor zorgt dat kleine, rode bulten op de huid verschijnen. Net als folliculitis kan keratose pilaris jeuken en droog en ruw aanvoelen. Rond de haarzakjes is de huid vaak een beetje verhoornd en rood van kleur. Keratosis pilaris treedt op wanneer een proteïne genaamd keratine en dode huid de poriën van de huid verstoppen. Keratine wordt aangetroffen in de nagels, het haar en de huid. Iedereen kan deze huidaandoening krijgen, maar het komt vaker voor bij mensen met eczeem of een droge huid. Hoewel keratosis pilaris een onschadelijke aandoening is, kan het wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Netelroos of galbulten

Netelroos of galbulten is een jeukende huiduitslag met bleekroze tot rode licht gezwollen vlekken en bulten De uitslag ontstaat veelal plotseling en ontwikkelt zich in korte tijd, maar de bultjes kunnen ook zo weer wegtrekken. Netelroos kan op de benen en bijna overal op het lichaam voorkomen. Ongeveer 20 procent van de mensen zal op een bepaald punt in hun leven netelroos ontwikkelen. Je krijgt het vaak door een overgevoeligheidsreactie. Er zijn verschillende mogelijke triggers die netelroos kunnen veroorzaken. Deze kunnen zijn:
 • insectenbeten
 • reactie op medicijnen
  Galbulten op een been / Bron: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Galbulten op een been / Bron: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • stuifmeel
 • planten
 • voedingsmiddelen
 • koude / warmte (bijvoorbeeld na het douchen)
 • latex

Eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening waarbij jeukende plekken verschijnen samen met rode bultjes. Deze plekken kunnen puistjesachtige blaren vormen die een heldere vloeistof afscheiden, of ze kunnen droog en schilferig zijn. Er zijn veel potentiële triggers van atopisch eczeem, zoals
 • kleding of materialen, vooral wol en nylon
 • verschillende schoonmaakproducten
 • parfums of cosmetica
 • warmte en zweet
 • zepen
 • wasmiddelen
 • spanning en stress

Er is geen enkelvoudige oorzaak vastgesteld van atopisch eczeem, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan ervan:
 • Het komt vaker voor in steden met hogere vervuilingsniveaus en koudere temperaturen.
 • Een kind met een oudere moeder heeft meer kans op het ontwikkelen van eczeem.
 • Eczeem heeft de neiging om in bepaalde families voor te komen.
 • Vrouwen hebben iets meer kans op eczeem dan mannen.
 • Er lijkt een verband te bestaan ​​tussen eczeem en de persoon of hun familie die seizoengebonden allergieën heeft.

Behandeling rode bultjes op de benen

Behandelingen voor bultjes op de benen zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Folliculitis
Folliculitis vereist meestal geen behandeling en verdwijnt normaal gesproken binnen enkele dagen vanzelf. Bij folliculitis als gevolg van het scheren, is voorkomen beter dan genezen. Je kunt folliculitis voorkomen door:
 • gebruik te maken van een elektrisch scheerapparaat in plaats van een wegwerpscheermes
 • gebruik te maken van extra scheerschuim of zeep om huidirritatie te verminderen
 • een poosje niet te scheren en de huid met rust laten nadat je folliculitis hebt gehad

Behandeling van folliculitis hangt af van wat de oorzaak is. Indien een bacterie een infectie heeft veroorzaakt, is het raadzaam om elke dag je huid te wassen met een desinfecterende zeep (jodium of chloorhexidine). Als gisten betrokken zijn, kan de huisarts Nizoral crème (ketoconazol crème) voorschrijven. Dit middel doodt schimmel en gisten.

Tretinoïne crème (vitamine A-zuur) / Bron: Martin SulmanTretinoïne crème (vitamine A-zuur) / Bron: Martin Sulman
Keratosis pilaris
Meestal is het niet nodig dat bultjes op de benen die te wijten zijn aan keratosis pilaris behandel worden. Als je heel erg last hebt van een ruwe huid, dan kan een arts een crème voorschrijven die de hoornlaag oplost, zoals ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur.

Netelroos of galbulten
De behandeling van de meeste gevallen van netelroos begint met preventie. Galbulten verdwijnt vanzelf binnen uren tot dagen. Het in acht nemen van bepaalde leefregels is verstandig. Zo is het raadzaam om de uitlokkende factoren te vermijden. Netelroos kan verergeren door alcohol, aspirine, stress, hitte en krabben, zodat je dit het beste kunt vermijden. Jeuk kun je bestrijden door een koelend poeder of koelzalf.

Eczeem
Vermijd bij eczeem het gebruik van zeep, shampoo of badschuim. De huisarts kan ter behandeling van de plekken tijdelijk een corticosteroïdzalf of -crème voorschrijven. Gebruik sowieso dagelijks een neutrale zalf of crème.

Huismiddeltjes voor rode bultjes op de benen

Er zijn een aantal huismiddeltjes die je kunt proberen bij bultjes op de benen, waaronder:

Aloe vera-gel

Je kunt aloë vera-gel op de bultjes aanbrengen of de plant opensnijden en de kleverige substantie in de bladeren gebruiken.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn en witte azijn

Bij topisch gebruik kan elk type azijn helpen om de jeukende huid te kalmeren. Troebele appelazijn wordt echter geprefereerd boven andere typen azijn.

Calamineschudsel

Calamineschudsel kan lokaal worden aangebracht op rode bultjes. Calamine droogt en verkoelt de huid en stilt (hevige) jeuk.

Toverhazelaar

Smeer wat toverhazelaar op het getroffen gebied.

Havermout

Havermout bevat krachtige polyfenolen genaamd avenanthramiden die jeuk en ontsteking verminderen. Ze blokkeren ook de werking van histamine, de stof in je lichaam die allergische reacties veroorzaakt. Probeer havermoutcompressen, zalven of badbehandelingen. Behandelingen die colloïdale havermout gebruiken zijn rustgevend voor geïrriteerde of jeukende huid.

Symptomen die wijzen op een infectie

Normaal gesproken is de aanwezigheid van kleine rode bultjes op je benen geen reden tot bezorgdheid. Maar je moet ervoor zorgen dat de plekjes niet geïnfecteerd raken. Behandel de huiduitslag zoals aanbevolen door de arts en let op tekenen van infectie, zoals:
 • toenemende roodheid of zwelling rond de bulten
 • rode strepen afkomstig van de puistjes
 • zwelling rond de puistjes
 • pijn
 • koorts
 • blaren

Prognose

In de meeste gevallen zijn kleine rode bultjes op de benen goed te behandelen met zelfzorg of met medicijnen die de arts voorschrijft.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…
Ingegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes kunnen er lelijk uit zien en pijn zijn. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in huid groei…
Rode bultjes op hoofdhuid met pijn of jeuk: oorzakenRode bultjes op hoofdhuid met pijn of jeuk: oorzakenRode bultjes op de hoofdhuid is een vervelende probleem, vooral wanneer het gepaard gaat met andere klachten zoals irrit…

Skiduim: Uitgerekt of gescheurd ligament in duim met pijnSkiduim: Uitgerekt of gescheurd ligament in duim met pijnEen skiduim is een type verwonding van het zachte weefsel dat de botten van de duim aan elkaar verbindt. In medische ter…
Speekselklierbiopsie: Weefsel van speekselklier wegnemenSpeekselklierbiopsie: Weefsel van speekselklier wegnemenEen speekselklierbiopsie is een medische procedure waarbij de arts cellen of een stuk weefsel uit een speekselklier verw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: No Machine Readable Author Provided. Florian Jesse Assumed (based On Copyright Claims)., Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/ketoconazol-creme?product=nizoral-creme
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/folliculitis/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321966.php
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/red-bumps-on-legs
 • https://www.thuisarts.nl/netelroos
 • https://www.eucerin.nl/huidproblemen/atopisch-eczeem/atopisch-eczeem-in-het-gezicht-tijdens-een-flare-up
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Templeton8012, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.