Scheerbultjes na het scheren van de benen: wat te doen?

Scheerbultjes na het scheren van de benen: wat te doen? Rode vlekken, scheerbultjes en ingegroeide haartjes zijn enkele van de problemen die kunnen optreden na het scheren van je benen. Irriterende rode bobbels of scheerbultjes is een veel voorkomende klacht bij vrouwen die hun benen scheren. Deze bultjes verpesten het uiterlijk van een gladde, goed verzorgde huid en kunnen voor irritatie zorgen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je last krijgt van scheerbultjes na het scheren van de benen. Er zijn ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen, zoals je benen scheren met een oud mesje.
Scheren van de benen / Bron: Alexandr33, PixabayScheren van de benen / Bron: Alexandr33, Pixabay

Scheerbultjes na het scheren van de benen

Scheerbultjes na het scheren van de benen is een vervelende klacht waar veel vrouwen last van hebben. De rode bultjes waarschuwen je dat je huid de volgende keer dat je je scheert een kalmerende behandeling nodig heeft en dat je sommige dingen beter niet kunt doen.

Symptomen

De kleine, rode vlekken en bultjes kunnen overal op je lichaam verschijnen waar je je hebt geschoren. Dit geldt voor je oksels, benen, bikinilijn en gezicht. Elk gebied waar je je haar scheert, kan gevoelig zijn voor bultjes. Voor mannen is het meestal het gezicht en de hals die gevoelig zijn voor huidirritatie, terwijl vrouwen dit vaak ervaren op de benen en in de intieme delen. Als de rode bultjes verschijnen, is het belangrijk dat je zowel je huid als haarzakjes een verzachtende behandeling geeft, terwijl de haartjes langzaam teruggroeien. De rode scheerbultjes gaan vaak gepaard met jeuk die zich verder kan ontwikkelen tot een rode uitslag. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid wordt behandeld en de symptomen worden verzacht.

Wat te doen tegen scheerbultjes?

De beste manier om vervelende en jeukende rode bultjes te voorkomen, is door je huid voor te bereiden voordat je gaat scheren. Met de juiste scheermethode en zachte scheerproducten kun je de rode scheerbulten volledig vermijden. Je huid moet worden verzacht met warm water voordat je begint met het scheren van je benen. Dit opent je poriën en zorgt ervoor dat je huid klaar is voor een gladde en comfortabele scheerbeurt. Als je koud water op je huid aanbrengt, zullen de poriën zich sluiten en zal de scheerbeurt onherroepelijk leiden tot irritatie.

Voorkomen van scheerbultjes op de benen

Veel vrouwen verwijderen regelmatig ongewenst lichaamshaar, sommige om praktische redenen en sommige om er vrouwelijker en aantrekkelijker uit te zien. Maar dikwijls gooien rode scheerbultjes op je benen en bikinilijn roet in het eten. Deze bultjes zijn irritant en cosmetisch storend. Gelukkig kun je dit probleem verhelpen als je je huid de juiste behandeling geeft vóór, tijdens en na het scheren.

Bij het scheren van je benen of in een intieme omgeving is het belangrijk om extra voorzichtig te werk te gaan. Gebruik producten die hiervoor speciaal ontworpen zijn teneinde een geïrriteerde huid en rode scheerbultjes te voorkomen. Neem de volgende stappen in acht voor een optimaal resultaat.

Benen goed verwarmen

Ga eerst lang in bad of onder de douche om de huid goed te verwarmen voordat je je benen en intieme zone gaat scheren. Dit verzacht zowel de huid als het haar. Maak de huid schoon voor het scheren, zodat talg, vuil en dode huidschilfers die zich opgestapeld hebben rond de haarzakjes worden weggewassen. Dit is belangrijk omdat door het vuil de de haren schuin gaan liggen en dat het mesje minder goed over de huid glijdt. Gebruik bij voorkeur met een een exfoliant aangezien dit de kans op ingegroeide baardhaartjes voorkomt.

Benen eerst trimmen

Trim zo nodig eerst je haar met een schaar of een trimmer voordat je je benen scheert. Dit maakt het scheren gemakkelijker.

Gebruik een goede ongeparfumeerde scheercrème/gel

Breng een goede ongeparfumeerde scheercrème/gel aan, samengesteld uit natuurlijke ingrediënten (surfactants, water en polymeren). Breng royaal aan en laat het even in je huid intrekken.

Goed en schoon scheermesje

Gebruik een scherp en schoon scheermesje en scheer altijd met de haarrichting mee en dus niet ertegen in. Dit voorkomt dat je huid geïrriteerd raakt. Spoel het mesje vaak af tijdens het scheren. Dit voorkomt het vollopen van de randjes van de mesjes en de houder.

Scheercrème/gel afspoelen

Spoel alle resterende gel of olie weg met water, zodat deze niet blijft hangen en de huid irriteert. Dus niet met een handdoek afvegen, maar je benen afspoelen met water.

Huid na het scheren insmeren met een goede crème

Voltooi je scheerbeurt door zachtjes een moisturizer aan te brengen de barrièrefunctie van de huid (en daarmee de huidconditie) verbetert, bijvoorbeeld met een crème met niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3.

Wat niet doen?

Direct scheren van je benen als je gaat douchen

Vaak wordt geadviseerd om ongeveer 15 minuten onder de douche of in bad te blijven voordat je je benen en intieme zones gaat scheren. Dit verzacht het haar en opent de follikels. Te lang onder de douche of in bad zorgt ervoor dat je huid gaat rimpelen en opzwellen, waardoor het weer moeilijker wordt om je goed te scheren.

's Ochtends benen scheren

Terwijl je slaapt, zwellen je benen een beetje op, waardoor het haar zich terug kan trekken naar de haarzakjes. Het is dus niet verstandig om 's ochtends je benen te scheren. Doe het bij voorkeur wat later op de dag of 's avonds.

Droog scheren

Hoe gehaast je ook bent, sla de verleiding over om 'droog' te scheren. Gebruik altijd een goede ongeparfumeerde scheercrème of scheergel om ervoor te zorgen dat het scheermes gemakkelijk over je huid glijdt, en je zult sneetjes en wondjes vermijden.

Wegwerpscheermesje gebruiken met één mesblad

Een wegwerpmesje gebruiken met één blad kun je gerust een keer doen, maar voor dagelijks gebruik kun je het beste investeren in een scheermes met vier of vijf messen. Deze bieden de beste resultaten op gladde benen zonder scheerbultjes.

Niet regelmatig vervangen van je scheermes

Het regelmatig vervangen van je scheermesje voorkomt dat je met een bot mesje je benen irriteert en er dientengevolge scheerbultjes ontstaan. Oude messen zijn niet alleen ineffectief, maar veroorzaken ook vaker bultjes en roodheid en vangen bacteriën op, die mogelijk infecties kunnen veroorzaken.

Altijd tegen de haarrichting inscheren

Als je een heel gevoelige huid hebt, scheer je dan helemaal niet of scheer met de haren mee. Tegen de haren inscheren geeft weliswaar een beter resultaat, maar het vergroot ook de kans op irritatie en wondjes. Zodra je haren al erg kort zijn en je huid warm en ingesmeerd is, is het scheren tegen de haargroeirichting in veel veiliger.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenJeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenEen tijdelijk glad uiterlijk van de huid verkrijgen mensen door het lichaamshaar te scheren. Het verwijderen van het lic…
Pseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae is een huidaandoening die tot stand komt door scheerirritatie. De patiënt kampt namelijk met c…
Pseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae (ingegroeide haren of scheerbultjes) wordt gekenmerkt door ontstekingen rond de haarzakjes. De…
Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagHuiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagSoms krijgen mannen te maken met een huiduitslag op de penis. De man heeft dan rode, jeukende plekken op het puntje van…

Blauwe of paarse voeten: Oorzaken van verkleuring van voetBlauwe of paarse voeten: Oorzaken van verkleuring van voetPaarse of blauwe voeten wijzen mogelijk op een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Raynaud, een perifere arter…
Micropenis: Abnormaal kleine penislengte bij manMicropenis: Abnormaal kleine penislengte bij manMicropenis is een medische term die verwijst naar een abnormaal kleine penis bij de man. Klinische bronnen definiëren de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://www.healthline.com/health/get-rid-of-razor-burn-on-legs#tips
  • https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/tips/a20754/mistakes-shaving-your-legs/
  • https://australian-bodycare.com/uk/red-razor-bumps-after-shaving/
  • https://www.livestrong.com/article/264692-how-to-heal-shave-bumps-on-legs/
  • https://www.dr-jetskeultee.nl/tips-voor-scheren/
  • Afbeelding bron 1: Alexandr33, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.