Micropenis: Abnormaal kleine penislengte bij man

Micropenis: Abnormaal kleine penislengte bij man Micropenis is een medische term die verwijst naar een abnormaal kleine penis bij de man. Klinische bronnen definiëren de gemiddelde en micropenisgrootte per leeftijdscategorie. Pasgeboren voldragen baby’s hebben normaal gezien een uitgerekte penislengte van maximaal 3,2 cm, terwijl dit maar 2,4-2,5 cm bedraagt bij baby’s met micropenis. Bij kinderen tussen twee en elf jaar bedraagt de penislengte normaal gezien 5 à 6,4 cm. Bij jongens met micropenis meet de uitgerekte penislengte maximaal 2,9 tot 3,9 cm bij kinderen. De gemiddelde uitgerekte lengte van de penis bij volwassenen bedraagt 13,3 cm terwijl dit maximaal 9,3 cm is bij mannen met micropenis. Micropenis is zeldzaam en vaak te wijten aan hormonale factoren zoals een laag testosterongehalte. Ook bij diverse genetische aandoeningen komt een abnormaal kleine penis tot stand. Meestal is de aandoening al bij de geboorte zichtbaar en kan de hormonale of chirurgische behandeling dan ook al ingezet worden.

Epidemiologie van kleine penisgrootte

Micropenis is een zeldzame aandoening die bij ongeveer 1,5 op de 10.000 mannelijke pasgeborenen tot stand komt. Micropenis en andere aangeboren aandoeningen houden mogelijk verband met omgevingsfactoren, zoals de blootstelling van ouders aan pesticiden tijdens de zwangerschap. Hierdoor komt deze aandoening soms vaker tot uiting in specifieke populaties.

Oorzaken van micropenis

Wanneer één van deze hormonale problemen optreedt, ontwikkelt de penis van een mannelijke foetus zich mogelijk niet op de gebruikelijke manier. Een mannelijke baby ervaart ongeveer 0-3 maanden na de geboorte een toename van testosteron. Dit is een cruciale periode voor de groei van de penis. Als dit proces wordt onderbroken door hormonale problemen, heeft een baby een kleinere penis. In zeldzame gevallen is micropenis idiopathisch (zonder specifieke oorzaak).

Aangeboren aandoeningen

Sommige diagnoses die artsen associëren met micropenis zijn:

Androgeenongevoeligheid

Wanneer de testosteronspiegels normaal zijn, reageert het lichaam soms verkeerd op testosteron als gevolg van bepaalde aandoeningen (androgeenongevoeligheid).

Omgevingsfactoren

Sporadisch treedt micropenis op wanneer de moeder tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan pesticiden of andere toxische (giftige) chemicaliën.

Tekort aan testosteron

Een tekort aan testosteron tijdens de zwangerschap is meestal de oorzaak van micropenis. Een testosterontekort veroorzaakt eveneens andere genitale afwijkingen. Een testosterondeficiëntie komt tot uiting wanneer een mannelijke foetus niet voldoende testosteron produceert of wanneer de moeder tijdens de zwangerschap niet voldoende humaan choriongonadotrofine (hCG) hormoon produceert. hCG stimuleert de ontwikkeling van testosteron bij de foetus.

Symptomen

Een man met micropenis heeft normaal gesproken normale inwendige geslachtsorganen en testikels. Omdat hormoonproblemen meestal micropenis veroorzaken, hebben mannen met deze aandoening meestal ook andere symptomen. Lijdt een jongen of man aan een syndroom waarbij micropenis een symptoom is, dan heeft hij vaak ook andere tekenen van dit syndroom.

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Veel mannen maken zich zorgen over de grootte van de penis en denken meestal dat ze kleiner zijn dan gemiddeld, zelfs dat niet het geval is. Als een man vermoedt dat hij een micropenis heeft, is een bezoek aan de arts aangewezen. Meestal diagnosticeert een arts micropenis al bij de geboorte. Als artsen micropenis vermoeden, meet hij de uitgerekte lengte van de penis van de baby en kijkt hij of er andere tekenen van hormonale afwijkingen of andere symptomen aanwezig zijn. Als de penis van een pasgeborene abnormaal klein is, voert hij bijkomende onderzoeken uit om de oorzaak te achterhalen zoals:
 • beeldvormende onderzoeken: Een arts zet beeldvormende onderzoeken in zoals een echografie van het bekkengebied of een MRI-scan, om de geslachtsorganen en de omliggende structuren te bekijken.
 • een bloedonderzoek: De arts controleert de hormoonspiegels van de baby via een bloedonderzoek. Daarnaast is een genetische test mogelijk via een bloedonderzoek, hetgeen nuttig is om het biologische geslacht van de baby te bepalen. In zeldzame gevallen heeft een baby met een micropenis een geslachtschromosoomafwijking of anders is hij interseksueel (kenmerken van man en vrouw).
 • een lichamelijk onderzoek: De arts meet de penis. Daarnaast kijkt hij of de man lijdt aan andere symptomen, zoals abnormale gezwellen.

Differentiële diagnose
Verschillende andere aandoeningen veroorzaken een kleiner dan normale penis, maar dan is geen sprake van micropenis. Sommige van deze oorzaken ontstaan na een besnijdenis. Alternatieve diagnoses voor micropenis omvatten:
 • begraven penis: penis die bedekt is door overtollige huid in schaamstreek of balzak, of in het buikvet begraven penis
 • gevangen penis: rond de penis is er niet genoeg huid
 • zwemvliespenis: extra huid die het scrotum en de penis met elkaar verbindt

Behandeling van man met korte penis

De behandeling is gericht op het vergroten van de penisomvang zodat een man een volledig werkende penis heeft en zijn zelfzekerheid vergroot wordt.

Hormoontherapie

Testosteronbehandelingen helpen vaak om de penis te doen groeien. Het aanbrengen van testosteroncrème op de geslachtsdelen tijdens de kindertijd, of het geven van intramusculaire (via een spier) testosteroninjecties vergroten de penisomvang. Testosteronbehandelingen zijn effectiever vóór de puberteit dan later. Mogelijk neemt de lengte van de penis tot 100% toe. Verschillende hormoonbehandelingen zijn inzetbaar, afhankelijk van de oorzaak van micropenis, dus het is belangrijk dat een man een nauwkeurige diagnose krijgt.

Chirurgie

Als hormoonbehandelingen niet werken, is een operatie inzetbaar. Een arts plaatst dan een penisimplantaat, waardoor de penis een groter uiterlijk krijgt. Deze operatie heeft echter een grote kans op complicaties.

Prognose van abnormaal kleine penis

De meeste mannen met micropenis hebben een normale seksuele functie. Mannen met micropenis zijn nog in staat om te urineren, te masturberen of een orgasme te krijgen. Wel vinden sommige mannen het moeilijker om te gaan plassen (moeilijker om de urinestraal te richten). Het helpt dan om gewoon op het toilet te gaan zitten bij het plassen. Wel geniet een man wel minder van seks doordat hij zich zorgen maakt over de penisgrootte. Testosteronbehandelingen in de kindertijd hebben vaak goede resultaten. Een man met micropenis krijgt mogelijk geen penis van gemiddelde grootte, maar dit heeft meestal geen invloed op het seksuele functioneren en de identiteit. Een breed scala aan penisgroottes is immers normaal. Een gezond en actief seksleven is nog steeds mogelijk met een kleinere dan gemiddelde penis. Eventueel is therapie beschikbaar zodat de man de angst over de penisgrootte of seks kan overwinnen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Aangeboren genitale afwijkingen bij de manAangeboren genitale afwijkingen bij de manBij de meeste mannen zijn geen genitale afwijkingen aanwezig. Bij sommige mannen is er echter sprake van een aangeboren…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
5α-reductase deficiëntie: meisje blijkt toch een jongen5α-reductase deficiëntie: meisje blijkt toch een jongen5α-reductase deficiëntie is een genetische aandoening die maakt dat bij jongens de uitwendige geslachtsorganen zich…

Scheerbultjes na het scheren van de benen: wat te doen?Scheerbultjes na het scheren van de benen: wat te doen?Rode vlekken, scheerbultjes en ingegroeide haartjes zijn enkele van de problemen die kunnen optreden na het scheren van…
Hallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus is een teenaandoening waarbij een gewricht aan de voet van de grote teen pijnlijk en verstijfd is. Hallux…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 27 november 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Micropenis, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=micropenis-90-P03096
 • What Is a Micropenis?, https://www.verywellhealth.com/what-is-micro-penis-2328422
 • What It Means to Have a Micropenis—and How It Does (and Doesn’t) Affect Seks, https://www.health.com/sexual-health/micropenis-sex
 • What to know about micropenis, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323811.php
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.