Scheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scheren

Scheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scheren Scheerbrand duidt op een trekkerig en branderig gevoel na het scheren. Met een scheermesje gezichts- of lichaamshaar verwijderen, is een snelle, relatief goedkope en efficiënte manieren. Een van de nadelen van deze methode voor het verwijderen van haar is het risico van een branderig en trekkerig gevoel na het scheren. Scheerbrand is een vorm van huidirritatie die niet alleen cosmetisch storend is maar ook een bron van pijn en ongemak kan zijn. Er zijn een aantal beschikbare behandelingsopties voor scheerbrand.

Wat is scheermesbrand?

De symptomen van scheerbrand kunnen zijn: roodheid, jeuk, zwelling en kleine rode bultjes. Scheerbrand kan opduiken in elk deel van het lichaam dat je scheert, waaronder het gezicht, de schaamstreek, de benen en de oksels. Tekenen en symptomen van scheerbrand zijn:

Scheerbrand en scheerbultjes

Scheerbrand en scheerbultjes worden vaak met elkaar verward. Ze worden echter als twee afzonderlijke huidaandoeningen beschouwd.

Ingegroeide haartjes

Hoewel scheerbrand een huidirritatie is die wordt veroorzaakt door het scheren, zijn scheerbultjes het gevolg van ingegroeide haartjes. Ingegroeide haren komen voor wanneer haar dat op een andere manier is geschoren of verwijderd, zoals plukken of harsen, teruggroeit in de huid. Dit zorgt ervoor dat het in de huid een ontstekingsreactie ontstaat. Mensen met grof of krullend haar (kroeshaar) hebben de meeste kans op ingegroeide haartjes, hoewel mensen van welk haartype dan ook kan treffen.

Symptomen

Symptomen van ingegroeide haartjes omvatten:
 • rode bulten
 • zwelling
 • uitslag
 • gevoeligheid
 • irritatie
 • jeuk

Folliculitis

In sommige gevallen kunnen ingegroeide haartjes ervoor zorgen dat het haarzakje wordt geïnfecteerd, een aandoening die bekend staat als folliculitis.

Pseudofolliculitis barbae

Een versie van scheerbultjes genaamd pseudofolliculitis barbae komt voor bij 60 procent van negroïde mannen en veel andere mensen van wie het haar gekruld is. Ernstige gevallen van pseudofolliculitis barbae kunnen medische behandeling vereisen.

Behandelen van een branderig gevoel na scheren

Scheerbrand is een ongemakkelijke en irritante aandoening, maar trekt vanzelf weer weg. Er zijn echter een aantal behandelingen beschikbaar om de symptomen van een branderig gevoel na het scheren te verlichten, variërend van vrij verkrijgbare producten tot huismiddeltjes. De volgende opties zijn er onder meer.

Vermijd scheren of aanraken van het aangedane gebied

Door de huid met rust te laten, krijgt het gebied de tijd om te herstellen en te genezen en kan het risico van verdere ontsteking, irritatie of infectie verminderd worden.

Koude kompressen

Het plaatsen van een koel, nat kompres op het getroffen gebied kan jeuk en ontsteking helpen verminderen. Om een ​​koud kompres te maken, kun je eenvoudigweg een schoon washandje onder koud water houden. Wring het overtollige water uit het washandje en breng het tot 20 minuten aan op de huid. Dit kan zo vaak worden herhaald als nodig is.

Adstringerende vloeistoffen

Een van de meest populaire huismiddeltjes voor scheerbrand is de toepassing van een natuurlijke samentrekkende vloeistof. Dit helpt om de ontsteking en roodheid wat zich kan voordoen bij zowel scheerbultjes als scheerbrand te verminderen. Voorbeelden van populaire natuurlijke adstringenten zijn onder meer:

Deze kunnen direct op het gezicht worden aangebracht of aan een koud kompres worden toegevoegd.

Natuurlijke oliën

Verschillende natuurlijke oliën kunnen worden gebruikt om de huid te verzachten en te hydrateren, wat de gevoelens van jeuk, gevoeligheid en branderigheid kan verminderen. Enkele van de meest populaire oliën zijn:
 • avocado-olie
 • kokosnootolie
 • olijfolie
 • zoete amandelolie

Andere verzachtende middelen, waaronder ongeparfumeerde lotions, aftershaves en moisturizers, kunnen ook worden toegepast op een geïrriteerde en droge huid. Gebruik bij voorkeur geen producten die alcohol bevatten, want dit irriteert de huid.

Aloë vera

Aloë vera-gel wordt vaak gebruikt voor brandwonden, snijwonden en schaafwonden. Het kan ook worden toegepast bij scheerbrand. Bovendien kunnen bepaalde enzymen in de aloë vera-plant ontsteking verminderen wanneer het wordt toegepast op de huid. Je kunt de gel aanbrengen op het aangedane gebied.

Havermoutbad

Havermout wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende huidproblemen, met name ontstekingsaandoeningen. Het bezit het anti-oxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het ook kan worden toegepast bij scheerbrand. Het toevoegen van gewone of colloïdale havermout of een badproduct op basis van havermeel in een bak met lauw water kan helpen om verlichting van de symptomen te bieden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout, of natriumbicarbonaat, is een natuurlijk zout dat voornamelijk wordt gebruikt bij het bakken. Het is ook een populaire natuurlijke behandeling voor een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder scheerbrand en scheerbultjes. Meng een kopje water met 1 eetlepel zuiveringszout en breng het aan op de huid met een wattenschijfje. Zodra het mengsel is opgedroogd, spoel je het af. Doe dit drie keer per dag totdat de symptomen verdwijnen. Als alternatief kan 1 kopje baking soda worden toegevoegd aan een lauw bad om de symptomen te verlichten.

Vrij verkrijgbare lotions

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare producten beschikbaar om scheerbrand te behandelen. Aftershave-lotion voor zowel mannen als vrouwen kan voordelen bieden, terwijl babyproducten zoals babyolie of luieruitslagcrèmes verzachtend zijn voor geïrriteerde huid. Producten die hydrocortison bevatten, kunnen zwelling en roodheid verminderen. Salicylzuur, een product dat meestal wordt gebruikt om acne te behandelen, kan ook gunstig zijn voor mensen met scheerbrand. Als je naast scheerbrand ook last hebt van scheerbultjes, dan kun je baat hebben bij lotions die glycolzuur bevatten.

Antibiotica voor infectie

Scheerbrand gaat vaak gepaard met scheerbultjes. Hoewel deze in het algemeen zonder complicaties verdwijnen, is er de mogelijkheid van infectie. Als de bultjes geïnfecteerd blijken te zijn en witte of met pus gevulde kopjes vertonen, of gevoelig worden of pijnlijk aanvoelen, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Behandeling met antibiotica kan nodig zijn.

Voorkomen van scheerbrand

Met de juiste scheerhulpmiddelen en -technieken kan het risico op het ontwikkelen van scheerbrand tot een minimum worden beperkt. De volgende tips kunnen scheerbrand helpen voorkomen:
 • Scheerbrand kan worden voorkomen door niet te snel te scheren, te scheren in de richting van de haargroei (en dus niet tegen de haartjes in) en te scheren na het douchen.
 • Scheren na het douchen, als het haar het zachtst is.
 • Altijd gebruikmaken van een smeermiddel zoals een crème, gel of olie.
 • De huid eerst schoonmaken om ingegroeide haartjes te helpen voorkomen.
 • Een scheerkwast gebruiken om scheergel of crème op het gebied aan te brengen, wat zorgt voor een meer grondige en gelijkmatige verdeling dan met de hand aanbrengen.
 • Gebruikmaken van een hoogwaardig, scherp scheermesje dat schoon is en vrij is van vuil zoals een opeenhoping van zeep of haar.
 • Het scheerblad niet te zwaar aanzetten. Maak lichte, korte slagen.
 • Overmatig scheren van een gebied is een belangrijke oorzaak van scheerbrand.
 • Niet te snel scheren.
 • Het mes steeds tussentijds afspoelen.
 • Na gebruik moet je het scheergerei grondig reinigen en drogen om het risico van bacteriegroei te verminderen, en zorg ervoor dat indien nodig alcohol op het mes wordt gebruikt.
 • De net geschoren huid afspoelen met koud water en een zachte lotion, gel of vochtinbrengende crème aanbrengen.
 • Vermijd producten met kleurstoffen, geurstoffen, alcohol of andere irriterende stoffen.
 • Vermijd het dragen van strakke kleding of strak ondergoed na het scheren, omdat dit de pas geschoren huid kan irriteren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenJeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenEen tijdelijk glad uiterlijk van de huid verkrijgen mensen door het lichaamshaar te scheren. Het verwijderen van het lic…
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…
Jeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreekJeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreekNiets zo vervelend als jeuk te hebben op de huid ter hoogte van de schaamharen. De schaamhaarjeuk kent tal van oorzaken,…
Puistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmenPuistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmenOnder de oksels bevindt zich een dunne en delicate huid, vol met zweetklieren en haarzakjes. Wanneer deze verstopt raken…

Sinuscongestie: Behandeling van verstopte sinussenSinuscongestie: Behandeling van verstopte sinussenSinuscongestie is een symptoom waarbij vloeistof in de sinussen opgesloten raakt, waardoor de sinusholtes verstopt zijn…
Ureterocele: Zwelling aan onderkant van de urineleiderUreterocele: Zwelling aan onderkant van de urineleiderUreters (urineleiders) zijn de buizen die urine van de nier naar de blaas transporteren. Het gezwollen gebied blokkeert…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Renee Olmsted Photography, Pixabay
 • https://gillette.com/en-us/shaving-tips/how-to-shave/razor-burn
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318235.php
 • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/razor-burn
 • https://www.forhims.com/blog/6-reasons-why-youre-getting-razor-burn-and-how-to-stop-it
 • https://gillette.co.uk/en-gb/shaving-tips/how-to-shave/razor-burn
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.